Вака до 5ти месец се рачуна бројот на месеци * бројот на месеци. Ако си 3 месец се рачуна 3*3, ако си 4 месец, 4*4. После 6ти месец се рачуна бројот на месец кој што си *5, ако си 7ми месец пример бебето е долго околу 35 см. Терминските бебиња се раѓаат околу 50см +/- 1,2 па и 3 см.
Во 36+3 беше 3.800г Сега сум 38+4 и не знам точно колкаво е...само ми кажаа дека е многу крупно..и дека препорачливо е со царски да се продам... Искуство??
Јас мислам дека на докторите царскиот им е најлесен,не се ни трудат да пораѓаат природно.Мајка ми е ниска и многу слаба и брат ми го родила во мал град само со бабица и тоа бил цели 6.200 грама без проблем.Ни пелена го собирало ни мали алишта.Сега ако е над 3.000гр.одма не паничат и закажуваат царски без да се потрудат докторите.
Еве мене ме натераа да се замислам...не дека испаничив...туку пробав да се убедам себе си дека најдобро би било и за мене и за бебето да се породам царски... Плус искуство од две другарки кои скоро се породија природно со големки бебиња..дека испукале многу...внатрешно надворешно и што уште не... Докторката се обиде да ме убеди да закажам утре или понеделник царски...ама денес и се јавив да и кажам дека ќе чекаме болки и дека не сакаме да закажеме пред време...Повторно ми се врати храброста Се надевам само се да биде добро...па кај и да е да се гушкаме со бебушко...
Не би рекла дека на докторите царскиот им е полесен. Замисли да стоеш 2-3 часа во исто место и гледаш едно исто. Барем во мојот град во болницата чекаат природно да се породи, ептен ако е мајката ситна, а бебето големо или има некои компликации, или ги подмитат жени што не сакат природно да се мачат. На доктoрите најлесно им е природно да ја пуштат, тука е и акушерката која врше голема улога.
Другарка ми ситна градба,тесни колкчиња. Висока ни 1,50 а тежина околу 42-45 килограми. Роди природно бебенце околу 4 килограми. Гинекологот настојуваше за царски цело време.И решен беше дека кога ќе дојде моментот ќе ја породи со царски рез. Се тоа ок,дента пред пораѓајот и паднал чепот и почнале минимални издржливи менструални болки кои се зголемувале.Пред две години е ова кога изнаврна мн снег и не беше проодно а живеат одалечени од градот,тргнале за болница заглавиле по пат,едвај дошла полиција крај 5 саат,до 6 стигнале во болница немало време ни за царски ни за ништо,отворена 8 прсти,бебето во родилен канал слезено,дирекно на бокс.Во 6:30 е роден малиот.
Воопшто не е лошо како за близнаци. Моево беше помало таа недела. Околу 150-160гр. Генетика и др. работи си го прават своето.
Jas sum vo 25 nedela, dr. veli deka e 5 dena pomalo ne se hranelo dovolno so dotok na krv. Mi otvori boleduvanje da lezam I rece da napravam d dimeri pa po dve nedeli dokolku ne e porasnato dovolno ke mi dade lekarstva I ponataka ke go vadime porano dokolku treba. Imal nekoj vakvo iskustvo?
Леле ама те испаничил тој ! 5 дена не е многу . Провери си ддимери може се покачени ќе си примаш терапија и се ќе биде во ред. А да појдеш и на 2 мислење? Ова ми личат на зборови на матичен. Тие прават такви паники!
Bev denes za d dimeri, drugata nedela na kontrola sum pa ke vidam sto ke recat. Se nadevam se ke bide vo red. Fala Eli25