Здраво девојки Мојата ситуација е следна: Последна менс ми беше на 08.08. Овулацијата ми беше на 24.08. Прв преглед за бременост имав 19.09 на прегледот се гледаше гестациската кеса и yolk sac, но сеуште беше рано за срцева реакција. Во петокот бев повторно на преглед и докторот ми рече според последна менс треба да бидам 8ма недела, гестациската кеса одговара на 7ма недела а плодот на 5+5. Имаше слаба срцева реакција. Ваше мислење дали има место за паника?
Нема потреба од паника. На следна контрола ќе слушнеш срцева акција. И кај мене беше така и се плашев дека нешто не е во ред. Опушти се и уживај во бременоста. Со лесно да ни е
И ние растеме буце ми е хахах 18+2 234гр а од прилика 13-14цм Понатака ќе се мериме во тежина а не во должина. Некако на пола бременост сум. Мислев има време и ехехееее 9 месеци, ама еве пола рачунам поминаа.
Хеј мами Во 28. недела сум, и бебето тежи 960 грама. Докторката рече дека не е IUGR, туку SGA ситно, но не со застој во растот. Сепак, ме исплаши многу и ме прати на контрола во друга болница (понеделник имам Доплер) Рече дека стомачето е малку помало, а десниот проток на артеријата малку послаб. Дали некоја од вас имала SGA или слична ситуација, а на крај сè било во ред со бебето? Јас сум ситна по градба, можеби и тоа влијае. Оваа бременост ми беше многу тешка, бидејќи морав и серклаж да ми прават, ми најдоа и гестациски, а сега и ова само сакам сè да биде добро со моето девојче.
Здраво, дали примаш клексани? Јас имав скоро слична ситуација, исто со серклаж бев, но доплерот беше секогаш во ред. Бебето се роди во 36+4 дена, со тежина 1.810, беше 6 дена на интензивна заради малата тежина и ја водеа СГА. Сега е веќе 2 години, повисока од дечињата на нејзина возраст, иако се роди 44цм Така да, само редовни контроли и провери д-димери, поздрав.
Mojata kerkicka se rodi vo 38ma nedela, 2300, isto SGA. Dva dena bese vo toplo krevetce, toa e kako vo otvoren inkubator. Sega e pogolema od vrsnicite. Inaku imav uredna bremenost, ne bese zabelezan nikakov problem. Ednostavno ona pomala se rodi. Bez grizi, se ke bide vo red, ispitaj si se sto treba za da si bides mirna.