Мешиња ве молам за мислење. Бев На прво цтг и докторот ме гледаше на ехо и ми вика дека бебето е околу 2.400 и На тоа листот пишува дека као Одговара за 34 недела и нешто, а според менструација сум 37 недела. Рече дека не е страшно, и треба на три дена на цтг да одам ама јас се исплашив.
Каде беше на цтг? И кај мене беше слично, докторот во Чаир ми објасни дека не може точно да се измери плодот, да не се секирам. Кај матичната претходно се беше во ред, и јас се зачудив како може во 9ти месец да не напредува доволно. Не се секирај, прашај го докторот кога ќе одиш на следното цтг, ќе ти каже дека немаш потреба за грижа. Гали меше
На една моја роднина и велеја цело време дека бебето една недела и е поназад па зе породи првата недела кога влезе во 9 ти со здраво прАво бебенце
Килажата не е битна се раѓаат бебињна од 2800 до 4 кила и нагоре мене малата ми ја прогнозираа 3900 а се роди 3700за второво не ми кажале килажа сеуште не сум ни прашала додуша орашав ама незнаеше док да ми каже само ме праша колку се родило првото па второво излеа поголемо ќе било.. дае живо и здраво помало полесно ќе излезе ја мислам после бумбарчиња стануваат сите
I mene me ispanicija do pred 4 nedeli sve ok i sega glavceto i nozinjata se pomali za 2 nedeli i 3 dena i sega ne znam sto da mislam a 36 nedela sum a tesko e 2700 gr. Malecko ke bide, zar moze sega na kraj da stagnira so rast a do sega bevme se ok, ne znam sto da mislam
И јас се чудам дали стагнира во деветти. Од 32 до 37 недела 700 грама пораснало. А и матичната ми рече еднаш дека има периоди кога бебето не расте веќе. Докторот ми рече на три дена да одам на цтг. Веќе аман, цела бременост само ме паничат нешто.
Јас кога одев во 40та недела бебето одговараше на 36та. Тоа е бидејќи е веќе големо и не може точно да се измери. Инаку сигурно си одговара на неделата која што си. Исто во Чаир тоа. Бројките околу килажата речици никогаш не се точни. Точната тежина ќе ја знаеш само кога ќе се роди. Мене на едно ехо ме гледаа 3600, па 4100, па 3200. Неколку дена пред пораѓај. А се роди 3700. Барај мислење од друг гунеколог, ако треба и од трет. Само не паничат така беспотребно, наместо да објаснат дека можеби не може да се измери точно.
Znaci isto sum i jas nemam raat strav mi e na pregled da odam poso samo nesto kazuvaat i me panicat, raat nemam
Фала,мила, ме смири малку. Веќе аман си викам. Плачев цел ден. Мене ми пишале на тоа листото дека одговара за 34 и нешто, а јас сум според менстр. 37 недела. Па секое бебе не е со иста килажа, нели
Терминот и г.н се одрeдува според големината на плодот на ехото за срцева акција. Се потоа може да одговара или отстапува од мерките за таа г.н но не се менува. За килажата ич да не се секираш, во 8 и 9 месец воопшто не ми кажуваа килажа затоа што како што рече докторката многу е тешко да се направат мерки и со самото тоа може да се каже многу лажна тежина дури до 500гр и повеќе. Син ми се роди во 38 недела со 2800гр а сега е момче со околу 10кг и скоро 11м и е здрав прав и силен. Кога и реков да не е слабо ми рече не значи дека ако е 4кг дека е подобро, помалите се поздрави.
Denes tocno 36 tt 3100 Spored merkite odgovara za 37+2 doktorkata mi rece deka e krupno a i kje bila visoka moma Kolku bea vasite bebushi vo ovaa nedela ? Nekako prpa me fakja sinko se rodi 3250 edvaj go rodiv, a kamoli ova ako e navistina pokrupno se prasuvam kako kje go rodam
За второ е полесно А и мерките може да се горе долу точни.. На моја блиска и велеа големо големо а се роди околу 3000 и тоа нс крајот на терминот.. А мене за второво ми велеа помсл плод а се роди 3550. Првото ми беше 3700 имсв епизиотомија, а второво ништо.. Едно конче колку да се знае дека сум родила со лесно да ти е
Uf.... epten mi e strav... site me tesat deka so vtoro e polesno.. i jas so prvoto imav epiziotomija ama toa i ne mi bese strasno kako samiot poragjaj.