Само што се враќам од контрола , 28 недела +5 сум денес , куклата моја тежи 1200 гр , и матичната ми кажа стомачето и е помало за 4 дена ,т.е. одговара за 28+1 .Многу се загрижив , рече протокот е добар , може е генетика,да одам за 2 недели да видиме како ќе биде. На претходните контроли си одговараше се на неделите ,денеска првпат вака отстапување назад, расположение ми падна на нула. Некоја со слично искуство?
Пишав и во труднички муабети ама нема одговор па да пробам и тука.. Здраво мамички..денес бев на ехо по последна менструација сум 36+0 а според мерките на бебето 35+1-2 значи цел недела е поназат (така е од 33 недела пред тоа беше таман со неделите) Е сега ме мачи тоа што постелката е 3 степен и досега ми беше краен термин 29.04 ама сега заради неделите ми го пиша 04.05 до кога можи бебето да се хрни нормално и ако веќе е здрел постелката има место за паника? Јас веќе се шекнав со оглед на тоа дека не сум пушач не пијам алкохол не седам во просторија каде што се пуши а постелкава сепак здрела како за пред раѓање а имам 5 недели до термин..
Како и да е 9 месец си или за 5 дена ,ништо не е страшно,уште малку ќе се гушкате со бебчето и не ги ни слушај мерките кога ги кажуваат.
Мене многу ме интересира што кажува докторот? Има многу членки што дошле да побараат мислење за напред или назад со неделите, па стварно ме интересира докторите кога кажуваат такво нешто толку ли не им текнува да утешат некако? Или бар да кажат Да, загрижувачко е, вака и вака ќе направиме или Не е ништо страшно и сл. Не знам стварно, знам дека тука сме сите со иста цел ама ова реално е работа на докторот да даде таков одговор. Јас не се разбирам зашто и мене ми е прва бременост, не би можела совет да дадам, само ти посакувам се да биде во ред, па пиши што ќе направиш. Со лесно
https://acibademsistinababy.mk/bremenost-po-nedeli/16-bremenost/bremenost-po-nedeli/161-31-nedela Јас по ова се водам и со 100 гр горе/доле било точно.
Докторката само ме праша пушиш или седиш во просторија во која што се пуши ? Кажав ни едното ни другото...ја пршав зошто рече плацентата е со 2-3 степен зрелост...И викам тоа значи дека бебето не добива храна и кислород доволно?Само ми кажа не се секирај нормално е после 36 недела да здрее (а мене ми ја води со една недела поназат значи 35 +2 )..Е сега јас од ко си дојдов дома видов во книшката дека и на минатиот преглед во 33 недела ми има пишано 2-3 степен ама пак мислам бебето не заостанува во развојот во 33 недела(32 по ехо)беше 1.950гр , а вчера 36+0 (35+2 по ехо) 2.650 гр...Од сега секоја недела сум на цтг и ќе ја замолам докторката ако сака да ме види и на ехо за да го следиме развојот
Не се секирај. Јас од 36+ одев на цтг и цело време бебето ми беше помало. 2600 ми кажаа на прв преглед, а натака секој ми кажуваше различни мерки ама секогаш бебе беше помало и постелката зрела. Најмногу во мешето ми заостануваше. Многу се секирав и ги замарав докторите. Ми рекоа на крај не се гледа толку големината туку дали бебето се храни. Се породив 40+ бебе 3 кила и ми рече акушерката сум имала плацента како пушач, а немам пушено во животов..
30 недела тешки сме веќе 1.568гр Мојата снегулка денес си ја видовме,одлично си напредува.До 19недела беше за една недела помала,потоа се усогласи си одговараше со неделите,а денес Др кажа дека за една недела е поголема и кажа дека не е ништо страшно.
Ти благодарам и мене ме изнервира ова со плацентата да пушев ќе знаев дека е од фоа а вака незнам од што можи да застарува...ама веројатно побрзо ќе излегува малиот не му се седи во мешето од мама
Не мора да значи.. Јас го надносев и на крај со провокација морав да се породам. Не мора да значи дека нема да напредува. Само не нервираат со тие мерки глупави. Јас па коа земав на лист сите мерки ги испишав од 5 6 прегледи ги анализирав таму на докторите ме гледаа како улава
Ама навистина ја претеруваат ај за нив може е нормално и да заостани и да е напредно и да е здрела постелката или да не е...ама ние труднициве особено со прво па и сега со вирусов навистина сме шекнати барем да објасни или ако не е страшно нешто нека не ми кажува подобро...
Јас прегледи т.е ехо на три места.Матичен гинеколог на ехо е 2 недели плус во тежина а според мерки е 1 см поголемо во се за неделата што треба да биде.Кај Димчев Систина освен што ми има речене ова големко ке биде ништо друго се е ок.Е според гинеколозите во гинекологија Државна дека одам на 2 недели за извештај за клексан,нели ехо ти прават и секакви мислења ми кажуваат секој преглед.Бебето ми е многу активно,може дека и јас сум така на работа па 2 деца дома и мерките им се по 3 недели плус неможат да го измерат и што уште не од типот бебето е карлично заглавено ќе го влечеле при пораѓај,па блиску царски еден од друг може копликации,и ред други нешта.Јас сум медицинско лице и плус се борев со неплодност 5 год и првата ми беше тешка бременост и многу читав и така да не ги ни слушам а не ни одам да ме пораѓаат они.Жално е за некоја трудница што ќе ја вознемират со такви муабети.
28+5 бебе е 1300гр, јас +10кг Докторот рече бебето е супер, нормален раст, нема место за паника. Шеќерот мој не му влијаел. Ептен ми олесна.
Навистина жално да не знаеш што те чека од една страна ти викаат само мисли позитивно се ќе биде во ред од друга страна оние на кои треба да се наслониш од памет ќе те извадат..