Гордоста, доблест или мана?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Snow-Queen, 26 април 2012.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013
    Една народна изрека вели,дека не треба да му се смееме на човак кој својата гордост ја изгубил поради љубовта, туку на оној кој ја изгубил љубовта поради гордоста.Не е исто човек во пустина и пустина во човек.

Што мислите вие за човечката гордост? (знам дека постои тема за ЕГО), но овдека зборуваме за гордоста.
    Колку таа гордост може некогаш да ни помогне, а колку всушност може да не убие?

2. laryla

laryla Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    229
    Гордоста, врелина или мана?

Може да биде и врелина и мана.Треба да се има мерка во се,па така и со гордоста.Убаво е да си горд на себе,на близок и се тоа разбирам,да пофалиш да си самоуверен...Ама не разбирам кога некој претерува „Неможам ако го направам тоа ќе си ја изгубам гордоста што ја имам“ и слични такви фрази кои често според мене и ги користат нарциси.

Како што реков,за мене,најубаво да имаш гордост,да бидеш горд на себе или на некој друг,но се со мерка.Да не се претерува.Многу луѓе забегуваат,а тоа го гледаме и по серииве,на кои на прво место им е гордоста,да пазат да не ја загубат.

Се со мерка. ;)

3. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Па вака јас сметам дека гордоста може и да ни помогне и да ни одмогне затоа што во едно нешто колку е добро толку е и лошо!Затоа и овааа треба да е со мера !!!!!!!!!!!!

4. Bubble-trouble

Bubble-trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    17
    Гордост ?!?!?!? Освен онаа, ако може да се нарече така, скромна и не толку забележителна гордост се друго е само фарса и глупост...не велам дека треба да дозволам да ме газат, но не и да мислам дека сум кралица во светов и дека сите треба да ми се покоруваат...Пошто потекнувам од многу горда "семка" :D а јас не сум у тој филм....при одредени ситуации ми иде од кожа да си избегам :@ и мислам дека со таа испревртена гордост човек може многу да загуби во животот.

5. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Кога некој ја става гордоста пред љубовта, греши. :!:
    Изреката е навистина точна. Зарем гордоста треба да ги раздвојува луѓето? Зарем една човекова особина е посилна од човековата свест и совест?
    Гордоста е маана и тоа доста голема. Повеќето ја оставаат својата љубов само за да не ја подгазат својата гордост, а згора на тоа очекуваат среќа во љубовта понатаму. Убаво е кажано дека Што си посеал, тоа ќе си жнееш, па и овде важи истата изрека.

6. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.424
    И тоа и тоа може да биде, зависи од нас самите, нели секој си ја крои судбината, а гордоста и те како играе голема учога во нашата судбина, односно нашите избори. Секој треба да е горд на себе си, на своите постигнувања, успеси, да се вреднува себе си, но не по секој цена, тука мислам на она да не си дозволуваме да губиме работи кои ни се навистина потребни. Пазејќи да не ја изгубиме гордоста многу често можеме сами да се изгубиме, или многу драги личности.

7. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Мене лично ми е доблест. Значи горделива сум и тоа си го сакам кај мене. Сега може да прерасне во мана ако е претерано и секако тоа може да биде една пречка во животот. Но јас не можам едноставно против тоа, што знам :?:. Премногу сум горделива кога се работи за прва да простам некому или да погазам некој свој став. Но сепак знам и понекогаш да си признаам ако сум згрешила но тоа во поретки ситуации.

8. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Гордоста е доблест дефинитивно.Треба да бидеме горди,но да знаеме во различни ситуации како да ја употребиме гордоста и колку да ја истакнеме.Понекогаш може многу работи да се изгубат поради гордост. :)
    Се со мера ~

9. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350
    и двете,ама повеке доблест :)

10. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.604
    Гордоста е секогаш доблест.Исто како што горделивоста е секогаш мана.

11. Bel-Golub

Bel-Golub Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    48
    јас сум ептен што се кажува горделива и често патам ѕаради тоа ама и тоа е мојот препознатлив знак

12. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Мора човек да има гордост така и јас за мене доблест доколку е во граница, а мана ако ја преминува границата тогаш особата веќе има проблем се е убаво што е во граница

13. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    гордоста е доблест ама во граница на нормалата,некад може да биде и фатална...
    оној ко је премногу горделив тоа више преминува во тврдоглавст

14. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Убава работа е гордоста, ама ако е основана. Има луѓе што се ,,гордеат,, без потреба, од што се искомпексирани па тоа сакаат да го прикријат ,,демек,,со гордост.
    Иначе јас сум си бајаги горделива, и нормално си сметам дека тоа ми е доблест :lol: Хахаха. Освен што сум горделива и многу скромна сум изгледа,а...? :D :D :D

15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.669
    Ни со неа ни без неа..
    Гордост за одредени работи..

На Chocolate.me и Cakica им се допаѓа ова.
  16. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350
    во право си :)

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Chocolate.me

Chocolate.me Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    2.728
    Допаѓања:
    7.642
    Па во одредени ситуации е добро да си малку горделив, но сепак да имаш некоја одредена граница.
    Премногу гордост мене искрено ме нервира, зошто не го правиш ова --> гордоста не ми дава !!
    Грдо е за слушање. Кажи си фино лепо, страв ти е, не сакаш, не - гордоста не ми дава.

18. KatWonderland

KatWonderland Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    48
    Па повеќе би рекла дека гордоста е доблест а не мана.

19. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    759
    Со гордоста можеш само да загубиш но не и да добиеш . Сепак треба да имаш гордост до некој определен степен.

20. Artist14

Artist14 Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    13
    Доблест или мана ?? Па се зависи од кој аспект го гледаме тоа...