* за да не ви се запекува пудингот, пред да го ставите млекото во тенџерче, исплакнете го тенџерето со студена вода и нека останат неколку капки вода во тенџерето и потоа истурете го млекото и ставете го да се топли.. проверено не запекува * доколку ви се запече месо, или нешто друго во тенџерето и неможете потоа да го исчистите теџеретон, наполнете го тенџерето до горе со нај врела вода и покријте го со капакот, нека стои така од 30-60 мин и потоа ќе видите одма ќе се исчисти * кога печете пиперки за ајвар или за било што, за побрзо и многуу лесно и едноставно да ви се лупат одкако ќе ги испечете ставајте ги во најлонска кеса.. заврзете ја кесата и нека стојат така одредено време зависно од количината на пиперките
Истово се однесува и за млеко ако варете. Ставете малку вода, колку да го прелие дното, нека се стопли водата, па потоа истурете го млекото да се свари. Може не е готварски трик, ама може да се најде дома да помогне Доколку ви мириса одводот во кујна, она што е цревото (сифонот) нека ви е свиено за да се задржува вода во него (така нема да има простор од каде да влегува миризбата).
-Кога варите компир, не го чистете туку варете го со лушпата. Откако ќе се свари, ставете сад со мраз ладна вода и ставете го компирот 5 секунди, а потоа извадете го и лушпата ќе си падне. Проверено :up: -Кога ставате кечап да истече побрзо ставете го под агол од 30 степени. За полесно стегнете тупаница и на неа ставете го кечапот и истурте. Проверено :up: На други трикови не можам да се сетам, иначе девојки фала за вашите совети
За меко тесто * при месење, прво ставете ги течните состојки - вода/млеко, квасец, масло, јајца и сол и измешајте го со лажица - бркалка или како и да се вика: Спојлер потоа, додавајте од брашното (по малку) и мешајте убаво за да ви се изедначи смесата (да ги снема грутчињата). Додавајте се додека ви стане тешко да мешате со лажица. Веќе кога ќе стане потешко, продолжете да мешате убаво да се изедначи смесата, по што ставете го остатокот од брашното и фрлете рака за гмечење, тепање и удирање од маса, стандардно. Вака ќе имате поголема контрола врз тоа колку брашно (вистински) ви е потребно.
--Ако месото е со коска, зачувајте ја коската до готовност на месото. Коската ја чува топлината отвнатре и по брзо се испича. --Ставете живите компири во ладна вода пред пржење. Така ќе добиете по крцкав однадвор помфрит. --После испичането на месото (свинско, телешко, агнешко,пилешко...) оставете го малце пред да го насечете на порции. Ако го пресечете одма, така сокот од внатре ќе потече и месото ќе биде суво после тоа.. --За да добиете дупло повече сок од 1 лимон, ставете го лимонот во микробранова печка за 15 сек. --Ако ставите чешалките лук во икробрановата печка исто за 15 сек. ќе ги изклупите по лесно. --За да избегнете распаѓането на жолчката при тврдо свареното јајце, потопете ножот во вода. --Зачините имаат рок на траење 6 месеца, после тоа им се губи ароматот, за тоа е убаво да се купуват во мали пакувања. --Чувајте патлижаните со држките надолу, така ќе се сочуват подолго време свежи. --За да биде варениот ориз по мек и бел, ставете една мала лажица лимонов сок. --Ако ви треба само пола глава кромид, зачувајте делот на коренот, така по бавно се расипува. --Палачинките стават по пухкави (меки) ако наместо млеко ставите газирана вода. --Ако во рецептот за торти има ореви или други јадки, пред да ги ставите во тестото, ставете јадките во релна и порасете ги со брашно, така јадките нема да паѓаат на дното на тортата. --Најдобриот начин за отваране на тегли е со латексови (гумени) нараквици. --За да не поникнат корени по компирите во вреќата, ставете една јаболко внатре. --Сирењето и кашкавалот нема да станат тврди, ако пред да ги ставите во фрижидер, ги намачкате со малце маргарин. --Кога одбирате динја, таа треба да мириса на свежо и да не е мека откум страната на држката (кајто е била отскината) Спојлер тоа имам во предвид, мислам дека динја се вика на македонски Тоа е за сега
пред да дробите кромид а да не плачите ставете го да постои 10тина мин во фрижидер и нема да имате мака
*Чување брашно : За да немате бубачки или грутки и прљавштини во брашното во, теглата или кутијата каде што го чувате ставете еден ловоров лист. *Свежи зачини (нане,босилок,магдонос и сл.) : За да ви останат свежи и за да им го задржите мирисот и вкусот на мирудиите ( без да ги сушите) измијте ги ставете ги во врела вода на 10-15 секунди,исецкајте и со малку вода замрзнете ги во кесиња,одмрзнувајте по потреба. * Варење ориз : При варењето за оризот да биде по бел и повоздушест додајте една лажичка сок од лимон. * Совршени коцки лед: За коцките лед да не бидат матни и да не пукаат калапот наполнете го со врела-топла вода па замрзнете. * Кеси за замрзнување лед : Во нив можете да замрзнете супа,останата салца од ручекот,некој прелив или сос, и кога и да ви треба да ја извадите потребната количина (како топчиња) и да ја одмрзнете.
[QUOTE = "glamour-lady, post: 767 203, member: 28206"] * bake peppers for ajvar or anything, faster and many easy and simple to peel you after we bake them put them in a plastic bag .. Tie the bag and let stand so a certain time depending on the amount of peppers [/ QUOTE] Yes, this is
– Кристализираниот мед ќе го вратите во течна состојба, ако теглата со мед ја ставите 15 минути во сад со топла вода. Температурата на водата не смее да биде повеќе од 40°C , бидејќи во спротивно ќе исчезнат основните хранливи својства на медот. – Доколку во садот ви падне лушпа од јајце, натопете го прстот со вода и нема да верувате колку лесно ќе ја извадите лушпата. – Ако немате доволно брашно, а сакате да пржите риба, натопете ја во пиво. Рибата ќе биде многу вкусна. – Ако ви доаѓаат гости, немојте да употребувате дезодоранс против непријатниот мирис од готвењето, туку исклучете го шпоретот и на ринглата на која сте готвеле ставете страк на наквасен рузмарин. Тоа е гастрономски дезодоранс. – Мирисот од лук и кромид на вашите раце ќе исчезне ако ги истриете со талог од кафе. – Кога при пржењето маслото ќе почне да прска, најдобро е во него да ставите корка од леб и малку сол. – Пилешкото месо ќе биде свежо и вкусно, ако пред пржењето го премачкате со сок од лимон. – Свежата штрудла полесно ќе ја исечете со загреан нож. – Ако ви се лепи тестото за палачинки додека ги пржите, во него додадете чаша пиво. – Зеленчукот најдобро ќе го измиете ако во водата ставите лажичка сода бикарбона. – Тестото за палачинки ќе биде подобро ако најпрво ги изматите брашното и млекото, а потоа ги додадете јајцата. – Варените јајца полесно ќе ги излупите, ако во водата во која се варат додадете лажичка сол. – Мајонезот е многу повкусен ако го зачините со малку бело вино. – Нема да ви солзат очите додека сецкате кромид, ако главицата кромид најпрво ја потопите во врела, а потоа во ладна вода.
Брашното за бешамел се меша во ладна вода/млеко, за да сосот нема грутчиња. За побрзо да се сварат компири, во водата се става малку зејтин. За добро да се испечат еклери/пандишпан, не се отвора рерната додека се пече.