1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Готвачки грешки

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Val-Dim, 20 август 2016.

  1. WarriorAngel

    WarriorAngel Популарен член

    Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    4.220
    Пол:
    Женски
    Две јајца и банана, тоа ставив. Кога почнав видов дека нема да ја биде ама мислев со брашно ќе ги упропастам уште толку.
     
  2. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.101
    Допаѓања:
    37.575
    Пол:
    Женски
    Баш напротив. Ќе си ги спасила со брашното.
    Рецепти од интернет од прва никогаш не ми успеале.
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  3. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.732
    Допаѓања:
    32.007
    Пол:
    Женски
    Рецепти од нет благи, ретко да ми испаднало нешто како што треба.
    Еве една тазе од вчера, па остај што останав без торта закаснив за излегување :envy:
    Имаше еден рецепт, сите состојки се матат со миксер и ја печеш тортата и после прелиеш со топена чоколада. И си викам еј ова лесно и брзо, таман ќе има блачко по дома :D
    Направив се, и ставив во рерна. Арно ама на рецептот девојкава напишала дека ја печела на 220 степени а не пишала колку време, демек ќе знаете кога е готова...Ахам, океј :D
    Се провртев низ соба и кога да погледнам тортата цела нарасната и скоро црна одозгора. Викам леле ми изгорела, и ја вадам :sweat:
    Растопив чоколадата, прелив одозгора , почекав малце и викам ај да сечам брзо оти каснам за излегување веќе. Кога почнав да сечам, таа жива внатре :worried: :@
    И незнам што да правам, не ми се фрлаше... Па пробав да ја тргам чоколадата одозгора за да ја допечам, ама не тргнав се. Кога ја ставив пак назад на печење, кога прегоре тоа чоколадата одозгора, поголем ужас :worried: И ја фрлив цела ;(
     
    На Val-Dim, Antebellum, makedonkamak и 3 други им се допаѓа ова.
  4. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.101
    Допаѓања:
    37.575
    Пол:
    Женски
    Требало со чачкалица да провереш дали е печена .
     
    На Avokado и makedonkamak им се допаѓа ова.
  5. iloveyou29

    iloveyou29 Queen of beauty

    Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.732
    Допаѓања:
    32.007
    Пол:
    Женски
    Проверив, на чачкалицата немаше ништо. Сигурно дека површински, а надолу жива :)
     
    На forumce и Antebellum им се допаѓа ова.
  6. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.976
    Да се пријавам во „грешкиве“ :)
    420693 Сите ја видовте пројата во Инстаграмот... но, има грешка :tmi:

    Сите знаете, пројата се прави со пченкарно брашно, ааа оваа проја е направена со палента...
    Палента, пченкарно и интегрално брашно чувам во фрижидер... Тоа е така затоа што не ги користам баш секој ден. Иии, така наместо да земам пченкарно брашно сум земала палента... Иста боја, жолтооо (facepalm)
    И така, ги ставам состојките една по една во вангличката, на крај си ставам и од жолтото... И тогаш прочитав „палента“ на кесичката! Касно беше, ама среќа што прочитав... Грешката ја поправив, ја оставив смесата да постои 30-тина минути, па потоа печев! Крајниот резултат беше... прекрасна проја :)
     
    На senjorita-v, cresa-jagoda, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  7. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.397
    Пол:
    Женски
    Па јас секогаш пројата ја правам со палента,никогаш со пченкарно брашно.
    И никогаш не испаднало лошо,не ни знаев дека се прави со пченкарно брашно.
    А разликата меѓу нив е само тоа што брашното е поситно,друго ништо ?
     
    На Rubiii, H.VAGA и Feminka22 им се допаѓа ова.
  8. bebaa

    bebaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    4.580
    Пол:
    Женски
    Јас знам оти банана во палачинки се става ако не јадеш јајаца.Значи тие се замена за јајца,а се друго ставаш како и обични кога правиш.
    Инаку еден од многуте мои киксови во кујна.Правев ролат со колбас од интернет,и вајда нивна грешка беше ама јас па ич да не се замислам како е можно во тесто да не се става и квасец ни пециво.Катастрофа,ако намавнев со ролатов по некој главата ке му ја дупнев,толку тврд што излезе.Го извадивме колбасот и така си го изедовме :)
     
    Последна измена: 28 јули 2018
    На DAngel и Val-Dim им се допаѓа ова.
  9. IAmPresident

    IAmPresident Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    461
    Пол:
    Женски
    Ај да ја оживеам темата. Нешто што ми се случи пред некој ден. Во кафето место млеко ајран сум ставила, дури полнав со мајка ми да се карам зошто чуват расипано млеко во фрижидер(facepalm):D
     
    На Val-Dim и hermosa им се допаѓа ова.
  10. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.711
    Пол:
    Женски
    Додека се печат еклерите, рерната не се отвора. (fingers)
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. anaja1

    anaja1 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    7.422
    Пол:
    Женски
    Па не само еклерите!
     
    На Avokado му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.494
    Заборавив дека печам леб :lol:
     

    Прикачени фајлови:

    На gjoker4e, tincemajmunce и IM.TMKQ им се допаѓа ова.
  13. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Пол:
    Женски
    Внатрешноста барем мека е? :lol:
     
  14. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.494
    Да :D
     
    На IM.TMKQ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.244
    Допаѓања:
    43.182
    Еднаш следев рецепт за солени чурос, од компирово тесто.
    Смеса како за пире, малку погуста и демек ја ставаш во ѕвездест калап за да пушташ чуроси (како тенки тулумби) во загреано масло.

    Утка жива. Тестото беше изгледа несоодветно измешано и наместо чурос, искривени топчиња некои излегоа од шприцот. Среќа беа јадливи, како нешто меѓу крокет и несреќен компир.

    Друг безнадежен случај ми беше кога тесто за палачинки утнав (му ставив многу вода, а немав доволно брашно, плус имав 11 години), и си реков ај бе ќе го ставам да се пече.
    Се печеше до бескрајот и пак остана непечено.:D:D:D:D
     
  16. Abeja

    Abeja Популарен член

    Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    17.315
    Пол:
    Женски
    Не само што не се отвара, туку не смееш и низ стаклото да ги погледнеш за да не ги урочиш, одма ќе спласнаст, нема да се надуваат. Исто и постојат луѓе кои негативно влијаат на процесот. Очигледно се тие што урочуваат. И ако не ти успеат еднаш два пати, бркај го гостинот. :drunk:
     
    На Shelea, Girl-Rabbit и Queen8 им се допаѓа ова.
  17. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.711
    Пол:
    Женски
    Да, да, и уроци ги фаќаат, најдобро никој да нема коа се прават, зашто нема да излезат добро. :D
     
    На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Feminka22

    Feminka22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    14.127
    Допаѓања:
    43.696
    Пол:
    Женски
    И јас како една членка што пишала погоре.Си ставив јајце да се вари и си отидов во друга соба си гледав ТВ, после некое време бев спремна да легнам ама ми текна на јајцето.
    Трчање до кујна, вода нема ни капка, јајцето голема црна флека на него а смрди корне.
    И јајцето и ѓезвето у канта.
    Друго ваква не памтам да сум утнала нешто.
    Знам дека до пред пола година кога правев палачинки, ставав во садот за матење се одеднаш(брашно,јајца,вода и млеко) тестото беше пречудно.Секогаш додавав млеко или вода.
     
  19. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    780
    Допаѓања:
    1.224
    Пол:
    Машки
    Ставив млеко да се грее за да јадам "Бисквити со млеко" и откако го сварив, видов дека наместо млеко, сум варел јогурт.
     
  20. Waverly Raven

    Waverly Raven Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    10.474
    Пол:
    Машки
    Леле од темава се смеам со солзии! :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

    Инаку вчера, ми излезе едно видео на youtube shorts за поширани јајца ама без кршење и ставање во вода него со се лушпа ги вариш па испаѓаат како поширани. Ставаш вода да врие, кога ќе зоврие исклучуваш и ставаш малку топла вода и ги ставаш јајцата и го покришав тенџерето и оставаш 20 мин. Кршење после тоа, речиси живи беа :@и лом направив во кујна зашто првото ми шлакна на работна маса, не очекував да биде толку лигаво :rofl::x, налет тоа беше веќе доцна и не ми се чекаше па јадов нешто друго на брзина. :envy: