Ајде феминки да ги покажеме нашите најдобри рецепти преку слика т.е чекор по чекор. Многу млади мајки и женички , би научиле да готват на тој начин . Па да го скршам мразот
Еден предлог од мене за темава. Ако може сликите нека одат во споjлер поради попрегледност, и рецептот по можност да се стави.
@vitamina Вака мила , јас не ставам по мерки туку "од око " што викаат важно е да добиеме средно тесто ни лепливо , ниту пак тврдо. Тестото е најобично.. вода сол и брашно. Откако ќе се измеси тестото го делиш на топчиња , секое топче минимално го поминуваш со сукало, за да добиеме мала кора . Корите ги премачкуваме со зејтин и ги оставаме 15 минути така , за подобро да се тегне тестото после. Откако ќе поминат 15 мин. Тестото го тегнеме на тој начин што ги затвараме раце , за да со прстите не го скинеме тестото и го тегнеме вртејки го на нашите зглобови. Кората треба да биде многу добро обработена , да се проѕира раката. Откаки убаво че се обработи ја спуштаме на маса и лолека ги тегнеме краевите. Попрскуваме со зејтин и сирење , ја виткаме во ролна и го повлекуваме чаршавот за да се собере сама , како на сликата треба да изгледа. Откако веќе ни е соберена во филџанче ставаме вода и неколку капки зејтин и ја прскаме цела баница и печеме
@Tinushka браво за темава Сигурна сум дека многу ке им помогне на младите домаќинки... Упс... не само на нив... За оној што сака да испроба нешто ново во кујната, на учењето никогаш му нема крај Бидејки сме на прагот од летото, време кога почнуваме со зимниците еден рецепт за најубавото слатко... СЛАТКО ОД ВИШНИ 1кг вишни 1кг шеќер Вишните се мијат и чистат од семаките. Во подлабоко тенџере се редат вишни, се посипува со шеќер, па пак вишни, шеќер (слика 1)... Се остава да одстои неколку часа, најдобро преку ноќ, за да пушти сок (слика 2). Се вари на не многу јак оган со повремено протресување на тенџерето. Во текот на варењето со лажица се отстранува површинската пена (слика 3). Кога ке се згусти сокот од вишните слаткото е варено (слика 4), се трга од шпорет и се покрива со чиста, влажна крпа. Се остава целосно да се олади и се собира во тегли (слика5). Убаво затворено се чува на ладно место (најдобро во подрум). ПС Еден предлог и од мене... Намесо во спојлер сликите може да ги прикачуваме со опцијата „МАЛА СЛИКА“... Така нема да зафаќаат многу место на страниците... А и пошарена ке биде темава
Леб со 3 вида сирење Ова е многу лесно и практично и обично го подготвувам со суво лепче. Употребив кашкавал, фета и обично бело сирење со кое ги наполнав лепчињата. Откако го ставив сирењето ги наредив во тавче премачкано со малку масло, ги посипав и нив со масло, малку буковка и сол па ги ставив во рерна некоја минутка. Кога ќе се зацрват се вадат и им ствам рендан кашкавал и коцки фета па во исклучена рерна да се стопат уште 2-3 мин Многу е вкусно, крцкавo и пикантно па и одлично за вежба за тие што тек почнуваат да готват, а брзо и едноставно за искусните *Може да се направи и со едно сирење ама вака е секако подобро. Спојлер
Baklava so smokvi Potrebno: 500g baklava 1 ipol paketce smokvi 2/3lazici kokos (po zelba moze i meleni orevi i biskviti) 1jajce margarin 1casa gazirana voda 1 pecivo Smokvite gi varime 5min da omeknat,potoa gi secime na mali sitni parcenca i gi stavame vo dlabok sad,dodavame kokos i jajce pa se mesa ubavo. Vo casata gazirana voda dodavame 1 pecivo. Okolu 100g margarin go rastopuvame. Edna kora ja premackuvame so margarin i od gaziranata voda,stavame 2 kora i ista postapka pa stavame 3kora i ista postapka so premackuvajne na margarin i gazirana voda. Na pomalata pocetna strana od korite stavame od smesata so smokvi i vitkame rolat. Postapkata ja pravime so site kori. Gi stavame vo pleh i gi secime i na sekoj del stavame malo parce margarin. Pecime na zagreana tem od 200stepeni okolu 40min. Preliv 4casi seker 4 casi voda 1 vanilni seker parce limon Stavame vodata i sekerot da se varat,od kako ke pocne da krcka 5 minutki,dodavame 1 vanilni seker,posle 1 min dodavame limon. Se na se se krcka 8 min.
Jas koristam suvi i ti preporacuvam so suvi,oti veke tie se slatki pa ke ti dojde mnogu jak vkusot na baklavata so smokvi od tegla
Турли тава Потребни состојки: Околу 400 гр свинско месо 1 главица кромид 1 чешне лук 3 пиперки 300 гр маринирани печурки 3 домати 3-4 компири Најпрво го пржиме кромидот и лукот, потоа го додаваме месото исечкано на коцки и пржиме додека порумени, ги додаваме пиперките пржиме додека омекнат, ги додаваме печурките и последни доматите, зачинуваме по желба. Оставаме да се крчка на пониска температура. Компирите ги сечкаме на коцки и состојките од тавчето ги тураме во тепсија и ги мешаме со компирите. Додаваме и една чаша вода и се печи во рерна додека компирите бидат готови. Ако некој се реши да прави не мора да се држите до овие количини на состојки или па до овие сите состојки. Можете нешто повеќе да додадете или помалку, тоа е до вкус. Исто може да се стави и тиквички или црни домати, или наместо домати да се стави доматно пире или сос.
Пинџур или летна манџа 3-4 црвени пиперки 3-4 зелени пиперки Млад кромид Лук по желба Зачини по желба 4-5 домати Доматен сос по желба Прво ги сецкаме пиперките, кромидот, и лукот па доматите. Пржиме на тивко за да не загори и поубаво да крчка. Ако сакате може да додадете густ доматен сос ако не и не мора. И дури вријаше јас ставив чаша врела вода да врија поубаво. Готово е кога пиперките се омекнати готови. По желба може и магдонос да се стави. Највкусно за јадење е со сирење.
Царска пита 4 јајца 200мл јогурт (кисело млеко) 100мл зејтин 200гр брашно 1 прашак за пециво 1 лажица оригано сол или вегета по потреба (1 мало лажиче) 200 гр* кашкавал / сирење / шунка / спанаќ / блитва сусам Се матат јајцата, се додаваат јогуртот, маслото, брашното, пецивото, ориганото и вегетата. Се убаво се промешува. Се додава кашкавал сецкан на коцки, се воедначува смесата и се истура во подмачкано тавче бр. 28 (зејтин + брашно). Се посипува обилно со сусам и се пече. * Овој пат Царската пита ја направив само со сецкан кашкавал. За „пошарена“ пита се комбинираат две-три бои - спанаќ со сирење, шунка со кашкавал, сецкана црвена пиперка со сирење и шунка / чајна...
@Val-Dim ова многу ми е слично на проjaта. Барем на сликите ептен ми се слични. Ама секако ептеннубаво изгледа
Па да, слично е со пројата, само што е без пченкарно брашно. А и некој се сетил да му даде „царско“ име, најверојатно заради додатоците
Уште некоj да се нафати да ми го направи, уште поцарско ке е. П.с се надевам еден ден ке ми биде на мени.
Едноставно и брзо, а превкусно Колач со вишни Рецепт 2 јајца 5 шолји шеќер 2 шолји зејтин 4 шолји млеко 7 шолји брашно 1 прашак за пециво Се матат јајцата со шеќерот, се додава зејтинот, млекото и на крај брашното помешано со прашакот за пециво. Се излева во набрашнет плех, се потпекува на кратко, се редат вишни и се допекува. Оладено се сече на коцки и се посипува со шеќер во прав. * Мерицата - шолја за сите состојки е иста, околу 100мл (мала шолја за кафе)