Првоо даа кажаам дека ама баш ништо освен кифли и еклери не знам да правам ако може некое така лесно рецептче за почетници за нешто со пилешко така полесно или пак нешто со ориз и компир некоја тава доколку правите
1. Се сецка зеленчукот и се пропржува и тоа: кромид, пиперки, морков, црн патлиџан, тиквичка, компир. 2. Се става ориз малце, сол, вегета, магдонос, целер, босилок. Се пропржува се и се срава топла вода. Се вари 20 мин и готово.
Турлитава 1.Се сецка зеленчукот на коцки (ставив 1модар,1 тиквичка, 20 бљмии, 5-6 компира , свинско месо(ставив претходно сварено од тегла околу 400гр, а може и живо),1 морков, малку целер, 2 кромида и 3-4 чешниња лук ,пиперка црвена, сол црвен и црн пипер, 2- 3ловоров листа) Откако ги измешав во сад ги ставив во тава. Па го додоадов месото со водата. После на крајот додоадов рендан патлиџан
Слатко од дуњи 2 кг рендани дуњи 1.5 кг шекер 2 чаши вода Дуњите се лупат и рендаат. За да не Ви потемнат додека ги рендате ги ставате во тенџере со вода во која што сте додале 1 пакетче винобран. Шекерот и водата ги ставате на оган да провријат. Ги додавате исцедените, изрендани дуњи и варите околу 45 минути. Слаткото е готово кога ке добие убава "златна" боја. Топлото слатко се покрива со влажна крпа и се собира во тегли следниот ден.
Трилеке 7 јајца 7 лажици шекер 7 лажици брашно 1 прашак за пециво Се двојат жолчките од белките. Се мати цврста пена од белките во кои е додадено грамче сол. Одделно се матат жилчките и шекерот. Се соединуваат двете смеси, убаво се миксираат, а потоа се додаваат прашакот за пециво и брашното. Смесата рачно се промешува и се излева во плек обложен со хартија за печење. Се пече 30 мин во претходно загреана рерна на 200°C. Испеченото тесто се подига со хатријата од плекот и во истиот се додава 500мл слатка павлака. Врз павлаката се става пандишпанот и се одлепува хартијата. Во тенџерче се загрева на кратко 1 литар млеко со 5-6 лажици шеќер и се полева "избоцканиот" со вилјушка пандишпан. Оладеното колаче се премачкува со 500мл карамел крем. Се послужува сечено на коцки... ако не се досети некој од домашните касно навечер да си црпка со лажица дирекно од плекчето ПС По испробани сто рецепти за трилеке, со овакво - онакво млеко... ова е најлесниот и најбрзиот рецепт! А вкусот е тој... неодолив
Павлаката де истура од кесата директно во плекчето не се мати. Не знам дали треба да бидр оладен ама јас вчера правев и веднаш се полив и завршив работа не сум чекала колачот ми излезе супер и веднаш у моментот впи течноста. Спрема мојот колач спрема помало плекче преценив дека треба помалку течност па така ставив 400 гр павлака и 400/500 гр млеко и баш точно целото впи убаво. Кило многу ми се гледаше.
@vitamina делумно ти одговорила Павлаката не се мати, само се истура во плекчето. Пандишпанот топол се става врз павлаката, а и млекото топло се додава. Колачето се лади само пред премачкување со карамелот.
Сос од печурки 500 гр свежи шампињони 500 мл павлака за готвење Сол, бибер, зачин Измиените и исецкани печурки се динстаат со малку зејтин Откако ке испари течноста се додава павлаката за готвење Се додава сол, бибер и лажичка вегета. Се промешува, се остава кратко да проврие... и ете прекрасен додаток на секое мевце
Баница со праз и мал дел со сирење заради малата Рецепт од кутура. За тесто: сол , шеќер, една коцка квасец , млака вода и брашно.Го оставам тестото да стаса 2 пати. Празот го пржам во зејтин на тивко со сол и црн пипер.Два -три праза Го делам тестото на 5 кори.Првата ја правам малку поголема топка. Сукаме тесто.Првата кора ја ставам на подмачкана тава. Ја попрскувам со зејтин и ставам од празот и малку сирење за нејадачот на праз Така со другите кори.Не знам да сукам па затоа ја правам оваа баница.Денес ми помагаше ќерка ми 3 и пол години.Таа ги сукаше корите На последната 5 -та кора ставам маслец одозгора Финален изглед Не е тешка за мене е многу вкусна
Растурена сарма (потпечена во рерна) Киселата зелка се сецка на ситни парченца и се пржи со зејтин Испржената зелка се зачинува со бибер и црвен пипер (сол, вегета не се додава затоа што зелката е веке насолена) Се пржи кромид, се додава меленото месо, убаво се упржува, па се додава ориз, зачин, бибер и црвен пипер Во тава за печење се става една половина од зелката, се додава испрженото месо со ориз и се покрива со остатокот од пржената зелка Се полева со мешавина од вода и јува и се потпекува во рерна, да испари течноста
Може некоја членка чекор по чекор да ми пише како се подготвува kunefe.? Турски ли арапски ли десерт незнам точно,го јадев во дубаи и лиги ми течат а незнам како да го приготвам и кои состојки освен ф'стак,моцарела и кадаиф ми се потебни. Фалааа
Интегрални колачиња со цимет 500 гр. интегрално брашно 10 лажици шекер (може и кафејав) 2 јајца 250 гр маргарин 100 гр сецкано суво грозје Пециво Цимет Во подлабок сад се ставаат прашкастите супстанции. Се промешуваат и се додаваат маргаринот и јајцата Се замесува фино, мазно тесто Се додава сувото грозје и убаво се умесува Со оклагија се расукува тенка кора и се сечат колаченца Се редат во тава обложена со хартија за печење Се печат околу 15 минути, додека малку не заруменат Од оваа доза излегуваат мнооогу колаченца. Тие што не се љубители на цимет и суво грозје може да си направат лични комбинации... изборот е голем, ванила, кора од портокал, лимон, кокос, јаткасти плодови, парченца чололадо
Desert mlecnik(neznam dali i kaj vas vaka e imeto) 1ipol kilo i seker po vkus 8jajca gi matime Gi dodavame vo mlekoto i vo kalap/tepsija se pece
Чекор по чекор за ледени коцки. Можеби добро ќе им дојде на помалку искусните во кујната. Се матат 6 јајца со 6 лажици шеќер и ќесичка ванилин шеќер. Треба вака да изгледа на крај Се додаваат 6 лажици брашно, 3 лажици какао и ќесичка прашок за пециво, просеани Се меша со шпатула или лажица Да се добие хомогена смеса Се истура во правоаголно набрашнето тавче (прво премачкано со масло, па попрскано со брашно). Се пече на 180 степени околу 20-30 минути, ќе видите и самите кога е готово. Се прави шербет од 300г шеќер и 300мл вода И се полева печениот пандишпан претходно избоцкан со чепкалка По рецептот кај мене оди 500мл млеко со 6 лажици шеќер и 6 лажици густин се става на оган да се свари пудинг. Јас ставив 750мл млеко со 6 лажици шеќер, а 9 лажици густин. Следен пат цел литар млеко ќе ставам. Кремот се остава да се олади, најубаво во некој поширок сад, за побрзо. Посебно се мати 125г маргарин со 125г шеќер во прав, јас ставив 180 со 180, бидејќи ставив повеќе млеко. За литар ќе биде цел маргарин(250г) и 250г шеќер во прав. Се додава оладениот крем, лажица по лажица и се мати цело време. Кремот треба да добие свилена текстура. Откако ќе се измати убаво, се премачкува пандишпанот Се топи чоколадо по избор и се премачкува одозгора. Мене малку потешко ми одеше, ама веројатно треба да се стави малку масло во топеното чоколадо за да се размачка убаво. Слика од крајниот производ во ФИ, кога ќе го измазнам одозгора
Лимон торта. 2 лимони Малку лимонов сок ваљда од еден лимон јас заборавив да ставам сега ми текна. 4 јајца 300 гр шеќер (јас ставив помалку) 50 гр масло 50 гр млеко 300 гр брашно Пециво Лимонот се сече на коцки и се става во блендер. Се блендира Се истура во сад, се додава сокот од лимон јајцата и шеќерот Се мати Потоа се додава маслото млекото па брашното и пецивото Се мати Еве го. Се пече во загреана рерна на 180 па на 200 јас така печев. За крај. Парче