1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Готвиме чекор по чекор

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Tinushka, 16 мај 2017.

  1. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.871
    Допаѓања:
    217.916
    Пол:
    Женски
    Да ја размрдам темата :)

    Тегнети банички

    800 гр млака вода
    1200 гр брашно
    4 лаж зејтин
    1 лажичка сол

    Се замесува тесто, тестото се меси 10 мин.
    Од тестото се прават околу 10 тина топки може и повеќе.

    20201012_112143.jpg
    Се оставаат да одстојат 20 мин.
    Потоа се сучат мали корички се ставаат под подлога направена од смеса од путер и зејтин (150 гр путер и 150 гр зејтин) со оваа смеса се премачкуваат корите, под и над, малку засуканите корички се мачкаат исто со оваа смеса па и тие се оставаат да остојат 20 мин.

    20201012_121050.jpg
    На чаршав се развлекуваат корите (јас ги кинам тестата од страните бидејки не ми успева да ги развлечам на масата)

    20201012_121507.jpg
    Се става фил по желба и се попрскуваат малку со смесата од путер и зејтин јас ставив јајца и сирење па се мотаат во пужајчиња и се печат на 200 степени.

    20201012_122116.jpg

    20201012_131300.jpg
    Кога се вадат од релната се
    пропрскувааат со водичка и зејтин.
    20201012_131305.jpg 20201012_134043.jpg 20201012_134310.jpg 20201012_135304.jpg
     
    На hello-kitty.90, lale22, Tinushka и 35 други им се допаѓа ова.
  2. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.223
    Допаѓања:
    124.267
    Тортелини со месо.
    Прво се пропржува кромид и морков. IMG_20201220_152915.jpg
    • Се додава меленото месо, мешавина од телешко и свинско. IMG_20201220_153204.jpg
    • Се додава еден патлиџан ситно сецкан, лажица пире од домати, млад лук, зачини ( сол вегета црвен пипер бибер) IMG_20201220_153458.jpg
    • Се варат таљателите у исто време,додека да сменат боја, да се ал денте IMG_20201220_154849.jpg
    • Се сервира, украсено со млад кромид и босилок.
    • IMG_20201220_155112.jpg
     
    На hello-kitty.90, firequeenn, CareTee и 22 други им се допаѓа ова.
  3. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.970
    20201220_200104.jpg
    Полулиснати триаголници
    900 гр брашно
    1 квасец
    1 пециво
    250 мл млеко
    250 мл вода
    9 лажици зејтин
    2 лажици шеќер
    2 лажички сол
    * 1 маргарин / путер

    Се замесува тесто од сите состојки (освен маргаринот), се дели на 4 парчиња. Од секое парче се развлекува кора, се премачкува со омекнат маргарин, по цела површина се става издробено сирење ( може и друг фил, спанаќ-сирење, кашкавал-шунка) и се витка ролат.
    20201220_182710.jpg
    Ролатот се сече накосо, како триаголници.
    20201220_183704.jpg
    Триаголниците се редат во намрсена тава, се премачкуваат со жолчка, се наросува сусам (ким), се става парченце маргарин.
    20201220_191757.jpg
    Откако ке стасаат триаголниците се печат на 200 степени околу 30 мин, да заруменат.
    20201220_195813.jpg
     
    На hello-kitty.90, Tinushka, boomsleng и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.616
    Допаѓања:
    5.416
    Пол:
    Женски
    @Val-Dim откако ќе се замеси и подели на 4 парчиња, треба да стаса или веднаш се сукаат 4те парчиња, па стасуваат само накрај пред печење?

    Може бош прашање, ама не сум вешта ни малку со тесто... :)
     
    На boomsleng и Val-Dim им се допаѓа ова.
  5. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.970
    Руби прашањето си е на место, сум испуштила да напишам :)
    Замесеното тесто одма се обликува, не стасува, полесно е за работа. Обликуваните триаголници се оставаат да стасаат и се печат.

    ПС Малку каснам со одговорот... :)
     
    На boomsleng и Rubiii им се допаѓа ова.
  6. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.616
    Допаѓања:
    5.416
    Пол:
    Женски
    Под прашање: дали од ова тесто можам пола (2/4 топчиња) да ги направам вакви триаголници,а другите две во кифли?
     
    На boomsleng и Val-Dim им се допаѓа ова.
  7. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.970
    Може Риби, а што не би могло :)
    И јас често правам така... имам еден дечко дома што само кифлички признава од месено, па од секое тесто оставам по малку и виткам... обликот е важен (facepalm)
    Од овој рецепт куфличките се ОК, стави сирење, завиткај, премачкај со жолчка, нароси сусам, стави парченце маргарин и кога ке стаса печи :)
     
    На boomsleng и Rubiii им се допаѓа ова.
  8. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.970
    20210501_164353.jpg
    Еклери
    500 мл вода
    200 мл зејтин
    300 гр брашно
    1 прашок за пециво
    прстофат сол
    6 јајца
    Водата, зејтинот и солта се ставаат да зовријат. Се додава брашното и убаво се воедначува смесата.
    20210501_135252.jpg
    На оладеното тесто се додаваат јајцата, едно по едно со постојано матење.
    20210501_140350.jpg
    На крај се додава пецивото и цела смеса убаво се воедначува.
    20210501_141408.jpg
    На тава за печење обложена со хартија со шприц се формираат облици по желба.
    20210501_143949.jpg
    20210501_142619.jpg
    Се пече во загреана рерна на 200°C 20 минути без отварање на рерната. Потоа температурата се намалува на 100°C и се оставаат уште 15 минути да се "исушат" од внатре.
    20210501_145113.jpg Готовите еклери се засекуваат и се полнат со крем.
    Крем
    1 литар млеко
    18 лажици шеќер
    10 лажици брашно
    4 жолчки
    4 ванилин шеќер
    Се матат жолчките, се посипуваат со млекото и им се додаваат измешаните на страна шеќер и брашното. Се добро се воедначува и се вари со постојано мешање. Кога ке зоврие кремот се додава ванилиниот шеќер.
    Готовите еклери се посипуваат со чоколадна глазура.
    Глазура
    10 лажици млеко
    4 лажици шеќер
    2 лажици зејтин
    2 лажици какао
    20210502_113602.jpg

    ПС Ова е првото блакце што сум го направила сама... пред ххх години :)
    Бара малку повеќе време, но вкусот е извонреден :inlove:
    Има и еден недостаток... времето на подготовка е подолго од времето на дегустација... Ги снемува за час :)
     
    На hello-kitty.90, Cherry blossom89, Tinushka и 17 други им се допаѓа ова.
  9. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    13.589
    Пол:
    Женски
    Dali moze so zamrznati visni?
     
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.223
    Допаѓања:
    124.267
    Да, јас замрзнати ставам
     
    На boomsleng и Hortenzija им се допаѓа ова.
  11. Pepsii

    Pepsii Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    17
    Пол:
    Женски
    Смее ли да се замрзнува готов пинџур со зејтин турено и лук и дали е вкусен одкако ќе се одмрзне?
     
  12. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.871
    Допаѓања:
    217.916
    Пол:
    Женски
    Тирамису со нутела

    4 жочки
    100 грама шеќер
    500 грама маскарпоне
    Пишкоти
    Нутела
    Какао

    B508F4E6-7040-4850-8F39-67C1D7A2274E.jpeg
    Најпрвин се вари какото за да се потопат пишкотите при редење на тортата. E4FA5715-061B-413D-A650-9DFAF8CC3630.jpeg

    јајцата се матат со шеќерот, (има опција да направите врел сируп од шеќер и вода, па лека полека да потурате при матењето на жочките ако не сакате живи жолчки).
    3734E2D0-B74C-4DE6-8F34-94EB71BC37AA.jpeg
    DB0840BB-2D45-44F6-B002-738AF043E00A.jpeg

    Откако ќе направите густа смеса се додава маскарпонето матеејки.
    Се до соединување на жолчките со маскарпонето.
    2907BD44-0C63-4D5D-8F23-122BF2ED12B4.jpeg
    8699A49D-B3CD-48A3-BB00-28470189AE02.jpeg
    На крај се редат пишкоти (потопени во какао) па се мачка со нутела па со кремот од маскарпоне па постапката се повторува вкупно 3 пати.

    581C5596-1A7C-4487-8358-F64BDC3B40A6.jpeg 0BF988D6-568B-44BE-B5EC-F6EB542FB7C0.jpeg F4A1126C-9BE6-4D9A-9238-CE727B758BF9.jpeg DECAE2D5-0E0E-4801-8C70-0D9420557896.jpeg


    на крај се наросува со какао.
    B508F4E6-7040-4850-8F39-67C1D7A2274E.jpeg
     
    На hermosa, Annath, bella12 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.223
    Допаѓања:
    124.267
    Мусака со модри домати
    1 се пржи кромид лук морков пипер
    IMG_20231007_124522.jpg
    2 модрите се сецкаат и се потпопуваат во вода IMG_20231007_124601.jpg
    3 компирите исто IMG_20231007_125843.jpg
    4 се додава месото, еден домат, сос од патлиџани, зачини IMG_20231007_125744.jpg
    5 се редат ред компир ред модри ама пржени IMG_20231007_131042.jpg
    6 се става месото IMG_20231007_131217.jpg
    7 ред модри ред компири IMG_20231007_132006.jpg IMG_20231007_132340.jpg IMG_20231007_144528.jpg
    пред да се допече десетина минути пред крај се става јајце или бешамел. Денеска по желба на ќерка ми баше со јајце, ќе ставам како личи и со бешамел
     
    Последна измена: 7 октомври 2023
    На Cherry blossom89, hermosa, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.223
    Допаѓања:
    124.267
    IMG_20231007_231312.jpg
    Еве со бешамел
     
    На Cherry blossom89, hermosa, Kate Rina 93 и 3 други им се допаѓа ова.