Го изгубив бебето во деветти месец...

Дискусија во 'Бременост' започната од ivanablazheska, 2 јануари 2015.

1. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    631
    Zdravo na site.Gi procitav site vasi postovi i resiv i jas da go raskazam moeto iskustvo i da se olesnam.otkrieno mi e 2019 god poradi zdrastveni problemi pricina tromb, deka imam genetski mutacii.Nevrologt mi kazuva deka dobro sto e otkrieno sega deka ke se doznaelo koga ke probuvam da ostanam bremena. Otrkieno e togas poradi cesto letanje so avion zaradi mojata rabota. Preporaka za letanje so avion samo pod terapija . Prodolzuvam edna godina so terapija Eliqvis i poslem dozivotno aspirin.2023 resavame da pocneme so podgotovka za bebe poseta na Ginekolog za rizicni bremenosti ,nevrolog i transfuziolog vo privatna bolnica Systina pravenje na site ispotuvanja site ni kazuvaat deka moze da pocneme .Terapija metilfolate.Metilb12.magnezium .aspirin i dostinex do prv test za bremenost prolaktin pokacen malce.ostanuvan bremena po 6 meseci na prva kontrola plodot e tocka vo 7 nedela me praka BHCG 553 vekendot prokrvaruvam i ponedelnikot BHCG padnata spontan.Prekin ns terapija prirodno se iscistiv .Po dva meseca menstruacija mi kasni 2dena vecerta so maz mi mu vikam da pravime test on mi vika rano e no jas precustvo deka sum bremena.Testot ne pokazuva poslem. 5min go ostavam na masata se vrakam poslem 1h pokazuva mnogu bleda linija .Konsultacija so Ginekolog pravenje na test preku krv za 3 dena .BHCG 1432 pozitiven test. Primanje na terapija kleksani aspirin,progesteron i crinon i site vitamini .Kontrola na 6 nedeli i 5 dena dva sakusi eden so srceva reakcija vtoriot nema srceva reakcija.Dok vika ke se apsorbira sam od sebe za vtoroto bez srceva reakcija.Na 12 nedela pregled se e ok so ednoto bebe vtoroto uste ne e apsorbirano.Napraveni site ispituvanja Nipty test kontrola na 16 nedela se e ok.Doma patoloska bremenost primanje na terapija regularno na 19 nedela i 6 den pukanje na vodenjak i obilno krvarenje nikakvi simpotmi .Priem vo Systina krvarenjeto prodolzuva bez prekin bolki nema ama krvarenje obilno.Gubenje na bebeto poradi nemanje na plodova voda . Bez prekin krvarenje induciski poragaj.Sleden den pustena doma . Sakam da kazam tesko e ama mora da bideme silni i da prodolzime ponataka.Mora da prodolzime da se borime ds stigneme do nasata posakuvana cel.Ne dozvoluvajte da pagate psihicki tuku glavata gore i izborete se,stanete od krevet,dozvolete si da placete samo nekolku dena i kazete dosta e mora da bideme
    silni i da prodolzime ponataka.

На Baby warrior, Ане., marchi-cool и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    :hug:

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Samovila0210

Samovila0210 Нов член

Се зачлени на:
    26 август 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Zdravo. Sakav da ja spodelam mojata prikazna so Vas. Prvicno da kazam deka imam dve zivi i zdravi deca, kerka i sin, zacnati po pat na inseminacija. Ostanav povtorno bremena i toa po priroden pat, neplanirano, no sepak so soprugot odlucivme da si go rodam i toa bebe, sekako deka bese dar od Gospod. So bremenosta se bese normalno, se bese vo red, site pregledi, skrining, brisevi, go otkrivme i polot na bebeto, uste eden sin. Bev na redoven pregled, koga doktorot konstatira deka bebeto e mrtvo, prestanala srcevata akcija, vekje vo 20ta nedela, poodminata bremenost. Grom od vedro nebo, ne znaev kade se naogam, zosto nas ni se slucuva ova so soprugot. Se sozedov, bev na bolnica, morav da se porodam, nemase drug nacin kako da se zavrsi ovaa rabota. Se izmaciv, duri posle pominati 24 casa, bese cinot na poroduvanje, ne go vidov bebeto, dovolno mi bese celiot ovaj proces trauma. Placev, seuste placam, kerkata prasuvase kade e bebeto, uste ednoto bratce, sinot e pomal. Znam deka mora da se odi napred, znam deka imam za kogo da ziveam i da se boram, iako mu bev luta na Gospod, pred se mu sum blagodarna za dvete deca, tie se moe bogatsvo, no nikogas nema da go zaboravam i ova bebe. Ziveese vo mene, delevme se, go pocuvstvuvav kako mrda, go rodiv, zaminav doma so prazni race. Kazete mi sto ponatamu ? Zivotot tece, so soprugot odime na rabota, decata vo gradinka, se mora da prodolzi po svoj tek. Kako da se nasmeam bez da cuvstvuvam vina ? Raseana sum, go mislam bebeto, fali edno covece na masa so nas, se zamislivme kako 5 cleno semejstvo. Seuste mi e presna cela ovaa rabota. Bi sakale so soprugot da probame pak za uste edno bebe, ne za da ja namalime tagata, no za da ja popolnime prazninata, fali del od slozuvalkata, slikata vekje bese so 3 deca, snai, zetovi, vnuci i seto toa. Posle kolku vreme da se proba ? Mozebi ovaj pat bi probale so plan, so namera, so inseminacija. Ne znam so se iznapisav, imam sekakvi cuvstva vo mene. Ve molam za sovet, pomos, potik za odenje napred. Fala

На SunnyGirl2 и fina erika им се допаѓа ова.
  4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    Ке научиш да живееш со тоа, таа болка не поминува, и да родиш друго дете тоа нема да ти го замени тоа што си го изгубила, секогаш ке ти фали дел од комплетната слика.Јас родив бебенце брзо после загубата, еве веќе 2 годинки има, го сакам најмногу ама нема ден да не си го помислав тоа што го изгубив, секое дете си е посебна приказна, и нема замена едно за друго.

На Трагедијаупмм, *Milicka*, SunnyGirl2 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Samovila0210

Samovila0210 Нов член

Се зачлени на:
    26 август 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7

Fala ti za odgovorot. Vo pravo si, ke naucam da ziveam so taa bolka. Ke mi bidat sila za napred dvete deca. Nikogas nema da go zaboravam i ova bebe, ke fali. Neka ti e zivo i zdravo i tvoeto detence, a i site drugi neka se zivi i zdravi. Gospod neka dava na site. Nema zamena edno za drugo dete, ama si velam deka ako treba da imame uste edno dete ke imame, ako ne gi imame ovie dve i edno angelce.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.761
    Јас имам две деца и две ангелчиња на небото.. прво имав спонтан па брзо потоа ми се роди ќеркичка... После 5 год пак трудна како тебе исто го изгубив во 5ти месец... Не можев да се помирам... Сеуште ја мислам... После си родив уште едно... Си ги сакам двете деца највеќе на свет, ама ден ме поминува да не помислам на другите две... И секогаш гласно кажувам 4 пати бев трудна но две се до мене... Болката никогаш не поминува само учиш да живееш со неа. Малку полесно е после загуба кога ќе родиш пак, чим веќе сте се подготвиле за 3 деца пробајте пак, а ангелчето секогаш ќе биде над вас .. поздрав мајка ти посакувам сила, пиши ми лп кога сакаш :l:

На Antebellum, SummerGirl, Deus ex mahina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Samovila0210

Samovila0210 Нов член

Се зачлени на:
    26 август 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Zdravo. Kako si ? Procitav so si mi pisala. Ti si jaka zena i majka. Neka ti se zivi i zdravi decinjata, na site neka ni se. Kerkata denes polni 5 godini, srekna sum, ama dlaboko vo sebe mislam deka i na uste detence ke mu slavevme rodendeni, imendeni i red dr povodi. Se lutev na Gospod, ama moram da se pomiram so toa so se sluci, imam dve zlatni deca, kerka i sin, sinot ima 2.5 godini. Zdravje, ke probame pak, ako e pisano, ke bidi. Se najdobro ti posakuvam. Pisi mi ti, probav da ti pisam poraka, ama nemozam.

Последна измена: 2 октомври 2024
    На fina erika, *Milicka* и Deus ex mahina им се допаѓа ова.
  8. iv1234

iv1234 Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6
    Добар Ден на сите,
    Сакам да ја споделам мојата приказна со вас. Имав уредна прва бременост, направен Нифти тест во 10та недела и направени сите скрининзи, каде што секогаш се беше во ред. Вториот скрининг го правев дури и кај две докторки од кои и двете се со приватни ординации, со плодот секогаш се беше во ред. Јас имав лесна бременост, без никакви потешкотии, гестациски дијабет уреден, немав покачен крвен притисок, за на крај во 31ва недела од мојата бременост плодот умира. По извршена обдукција на плодот,
    патологијата докажа дека плацентата имала калцификати и хематом, односно дошло до плацентарна инсуфициенција или неправилна работа на плацентата. Одев редовно, дури и повеќе од потребно на контроли секој месец, некогаш и самоинцијативно. И после сите тие контроли докторката која ми ја водеше целата бременост во ниту еден момент не примети и не ми посочи за неправилна работа на плацентата, после секој преглед ми посочуваше дека плацентата ми е уредна. Се работи за Докторката Виолета Ефтимова од Штип. Ова го пишувам за да посочам внимателнно да ги бирате докторите кои ви ја водат бременоста и да се спречи и некоја следна ваква загуба како мојата. Не доволно знаење на докторите, желба за пари и неажурност, водат до вакви загуби.

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. iv1234

iv1234 Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6
    Сфатете како сакате, обдукцијата на плодот и постелката е најголемиот доказ за посветеноста на докторката. Здрав плод без аномалии умира во 31ва, а постелката е била презреана многу претходно и сето тоа не е видено од нејзина страна. И нема потреба да дискутираме дали некого кудам или не, и дали докторката има знаење или не, постои обдукциски извештај со сите одговори.

На fina erika, phoenix123456 и Aschenputtel им се допаѓа ова.
  10. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    9.974
    Ниеднаш ли не те прати да испиташ димери и хемостаза?

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. iv1234

iv1234 Нов член

Се зачлени на:
    18 декември 2024
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6
    Уште од кога дознав дека сум бремена, прво нешто што ја прашав е дали да испитам Д-Димери, во текот на бременоста сигурно уште 3-4 пати ја прашав. Секогаш ми одговараше дека нема потреба.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    Многу ми е жал за твојата загуба, поминав слично искуство, поради пропуст од суета на немарен професор доктор и моето бебе почина, сеуште сум бесна и револтирана ама тоа е, нема назад. Со третото бебе нема кај не отидов и нема испитувње и контрола што не ја направив и еве го фала богу живо и здраво.
    Мој најдобронамерен совет е да си направиш комплет испитувања буквално секаде, на гинеколог, трансфузиолог, генетски мутации, имунолог, ревматолог секаде, зашто из чиста мира бебе да почина така не е нормално, мора да има некој скриен проблем.
    Јас имам лупус на пример, во бременоста кога го изгубив бебето бидејки немаше термини го контактирав др. Гучев по меил и тој убаво ми рече дека треба да пијам терапија плакенил, мегјутоа кај него немаше термин па матичната дури инсистираше да ме прати кај друг доктор кој патем е и најстар и професор Ѓорѓи Божиновски демек он највеќе знаел, кога му кажав дека Гучев ми препорачал терапија ми се изнасмеа, ми рече докторот твој е млад и тера помодораство, ти немаш потреба од терапија тоа биле глупости, и јас гуска го послушав, зашто демек нели он е професорот. Се пордив пред време и бебето ми почина. И после одкако отидов кај него ми рече се збунил, ама и статистички имало можност за таква загуба.Сега ми се мачи кога пишувам.За следниот пат кога ке останеш бремена самата барај истражувај проверувај се и ке биде ок. Тоа е.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.202
    Допаѓања:
    9.049
    Жал ми е душо.
    Таа е претворена во пари само, 2 минути ехо, 500 ден во фиока.
    Јас ја сменив во 4 месец.
    Отидов со кашлица кај неа, вика: "имаш бронхит, сега се формираат органите и може да се оштети плодот, ама тоа е."
    Да, со тие ладнокрвни зборови.

Ме праќа на инфективно, и носам од крв резултати, само д димери виде и тоа јас морав да и покажам со прстот каде се оти не и се вртеа листовите и само ок.
    Ниту виде дека сум анемична ни ништо.
    А одма после тоа вика за 2 скрининг 3500 ден. Тоа знае да каже.
    Очи не ми виде после тоа, ја сменив.
    Никаква е и како доктор и како човек.

Е после кај другата матична и контроли, и д димери редовно, достапна на вибер секогаш, ми кажувала што да правам без разлика дали е викенд или работен ден, секогаш и пишам унапред, упати спремни.

За неа се знае каква е уште во болницата кога била.

Треба да се тужат ваквите.

Жал ми е искрено.

На Victorian, iv1234 и phoenix123456 им се допаѓа ова.
  14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    Да страшно, се дрзнува да пишува за жената мислиш безгрешни се докториве. Жената доживеала нешто што е најтешко и пишала да ги предупреди другите. Можеби една крвна слика со ддмери ќе и дала насока да подобри циркулација на плацента а со тоа и храната на плодот. Или подобро да обрнела внимание на прегледот и да за тоа е виновна докторката точка.

На fina erika, marrisa, Aschenputtel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.355
    И на најискусниот доктор може да му се случи некој пропуст.
    Не значи дека ако некоја имала позитивно искуство со некоја докторка дека сите ќе имаме, секој со своето искуство.

На SummerGirl и Victorian им се допаѓа ова.
  16. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    794
    Многу ми е жал што си поминала низ сето тоа. Верувам дека нема нешто што ќе те утеши во моментов. Исплачи се, пробај да разговараш со психолог за некако да го пребродиш овој период.

Кога ќе си спремна направи ги испитувањата што ти ги предложи една од членките. Јас на 3 недели одев на трансфузиолог каде што ми проверуваа ддимери и секогаш ме советуваше да одам на редовни комтроли и да му давам статус за постелката. Многу гинеколози исто изиграваат и трансфузилози што е многу грешно. Уште пострашно е што гинеколозите не даваат совет да се следат ддимери иако сме поднебје со многу генетски мутации за тромбофилија.

Ти посакувам се најдобро и вакви неубави искуства никогаш повеќе да немаш.

17. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    17.632
    Точно дека може да има пропуст ама ако тој процент изнесува 2% пропусти за тебе како единка е 100 % .Бесот и нервозата кај жената е сосема нормална во моментов.И доволно е да и се пружи поддршка или барем да се преќути.Најмалку што треба на нејзината мака сега да и се коментира контра.

На Gosh, marrisa, Ladyme и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Vevi996

Vevi996 Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    14
    A ti doktorka li si da znaes zosto ne i kazale i sto videle i kako videle? I sto e normalno za 31 nedela a sto ne e? I ne znam zosto mi e izbrisan odgovorot ama pak ke iskomentiram... Ocigledno doktorkata ti e nekoja bliska stom volku mnogu licno si go sfakas komentarot za nea. 0 denari kosta da si covek... Probaj da bides, ne boli.

На Gosh, Штркче, iv1234 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.355
    Точно, ја разбирам јас членката, го пишав тоа затоа што друга членка се чудеше како таа докторка имала многу знаење и дека членката ја клеветела докторката.
    Исто, потоа прочитав и друга членка истото негативно мислење го имаше за истата докторка.
    Како и да е на членката и' треба поддршка, а не осуда.

На lia22, marrisa, Ladyme и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Pilka87

Pilka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    41
    Многу ми е жал што ти се случило и знам дека болката е голема и што и да кажам е излишно. Ќе ти кажам биди јака, разговарајте со партнерот колку можеш и колку имате желба за разговарање. Бидете си поддршка, затоа што и двајцата сте загубиле. Ги боли и најблиските, ама никој не може да ти биде поддршка како тој тебе и ти него. Исплачи се и прави што можеш. Без форсирање. Не знам дали ќе ти помогне, но истото ми се случи и мене пред нешто повеќе од една година. Констатиран мртов плод во 31 г.н. Причина плацентарна инсуфициенција. Според извештајот од патологија хронична, но плодот беше добро развиен соодветно на г.н. и рекоа дека веројатно акутно одделување на постелката се случило. Претходно на редовни контроли и на сите скрининзи, беше се во ред. Школска бременост, без никакви компликации. Последна контрола имав еден месец пред да се случи. Беше долго посакувана прва бременост. Направив секакви испитувања после тоа и се беше во ред со мене. Не можевме да се помириме со месеци. Блиските избегнуваа долго време да ми зборуваат на темата. Фала Богу најголемата поддршка ми беше сопругот, без него не знам што ќе ми се случеше. И двајцата не разговараме многу, ама ми беше доволно да е до мене, да си се гушнеме. Си кажувавме постојано дека сме јаки и дека заедно ќе го пребродиме периодот. Не живееме во Мк, и овде поинаков третман имавме од доктори, од околината. Имавме доста избор во се. Но исто така сме сами, и од една страна беше тоа позитивно, кога не сакаш никој да видеш, но и негативно, затоа што кога и да е, ќе добиеш желба да се видиш со некој, да смениш мисли малку, а немаш со кого. Тежок период. Ми се смени погледот на животот комплетно. Болката е тука, но научивме да се носиме. Сакам да ти кажам да се исплачеш, да тагуваш колку што ти е потребно, но исправи се и продолжи понатаму. Животот носи и болка и не учи дека сме силни и дека можеме да издржеме секакви бури. Ќе имаш понатаму разни тригери во секојдневието, кои ќе знаат да те растажат, но чекор по чекор, малку по малку, сметај ги сите предизвици за мали победи. Ти испраќам љубов и сила <3

На Antebellum, iv1234, Candle и 1 друга личност им се допаѓа ова.