Сега по ново треба фирма со лиценца. Од Ѓорче сум, блиску сум, па ако може бројче за секој случај. Благодарам
Од прилика колку пари би ме фатило изградбата на ваква викендица, поврзувањето со струја, вода , дозволи итн. Плац имам за тоа трошок немам.
На градежно земјиште колку отприлика ќе ме кошта за добивање дозвола за градба, маркица, комуналии и така натаму вода, струја?
Имам плац ( градежно земјиште) сакам да градам на него куќа околу 150м2 ( еден спрат со поткровје ) нема маркица, дозвола сето тоа треба да извадам. Колку отприлика би ме коштало дали знаете ?
Здраво, дали може мала помош да ме упатите, сакаме да земеме плац па ме интересира колку отприлика се плаќа струја, вода, комуналии, архитект за да ти направи план на куќа и колку е најново да се плати на инвеститор. Ако нешто плус има што треба да се брка да се плати ве молам пишете ми отприлика грубо цена да знаеме да си направиме математика Реон пинтија драчево. Ви благодарам однапред.
Ne znam kakov vid na urbanisticka podloga ima za toj reon. Ako ima Detalen urbanisticki plan, treba da se izgotvi direkno Osnoven proekt za individualen stanben objekt. Za individualni kukji so bruto razviena povrsina do 300m2 ( vkupna povrsina na site betonski ploci) pomali se trosocite za proekt. Za izgotvuvanje na proektot vo proektantska firma, so celosna dokumentacija, smetano za objekt od 300m2, bi vi doslo okolu 7e na m2 = 2100e. Komunaliite se doplakjaat plus vo tek na postapkata za vadenje na odobrenie, vo samata opstina. Treba da se rasprasate kolku iznesuva cenata na m2 za kaj vas konkretno, a se smeta za vnatresnata neto korisna povrsina.
Ние комуналии плативме по 40€ м2 (за секој реон е различна цена, тоа ќе видите во општина конкретно за таму кај што ви е плацот) , приклучок евн околу 500евра, водовод приклучок зависи како е со шахта дали имате немате или ќе правите ваша шахта или ќе се приклучите со комшии ама горе доле 500ќе отидат. Ова се само приклучоци, мајстор за струја да ви намести низ куќа и водоводџија да ви намести вода и одвод низ куќа до шахта е посебно и не влегува во цените шо ги плаќате во евн и водовод.
Здраво сакам да ве прашам дали доколку некој е запознаен да ми каже дали ова е во ред и правилно? Близу до прозорот изградил настрешница. Дали за ова има закон
Веќе околу една година активно барам куќа, но сепак веќе започнав да размислувам и да градам куќа. Плац се наоѓа со цена која мене ми е прифатлива, но сакам да ве прашам дали некој/а има искуство околу градењето на куќа со клуч на рака? Дали сте граделе брзо куќа на тој принцип или пак имате информации, конкретно ме интересира како се движат цените за градење на куќа со клуч на рака. Ви благодарам на сите за одговорите!