Neznam dali prasanejeto e za tuka ako ne e adminite neka go premestat vo soodvetnata tema.Ziveeme vo zaednica so svekrvata vo kukja sto ona i maz i ja gradele pred 30 god. megjutoa maz mi pred nekolku godini ja renovirase.Sega sakame da dograduvame uste eden del no on vika sto ako ne mi go prepise majka mi ova na mene, dzabe ke vlozuvam pari sto ako i go prepise na sestra mi neli ako e mazena ima i ona pravo.Kako odat tie pravni raboti navistina nezname
Сакам да прашам за мислење и совет или евенруално искуство. За градење куќа на сопствен имот како оди процедурата? На плацот веќе има една куќа ние сакаме да извршиме изградба на нова куќа. Треба ли прво дозвола за градба да се вади? Комуналии да се платат? Мислам прво ме интересира документацијата па за почеток на градбата отом потом. Веќе имаме спремано нешто материјали но прво ме интересира документацијата
Бидејќи не најдов соодветна тема, ќе прашам тука. Дали некој место да гради викендичка купил контејнер од КЕН ? Колку е задоволен ? Колку чини на пример 40-50 м2 контејнер ?
ај да ја освежиме темата ако има членки кои градатвмоментално или се у план да градат да си поплачиме заедно Карабина 100 е од квадрат е реална цена? кровот спаѓа пд карабина или не?
Да, но мајсторите го рачунаат како посебен спрат. Ако имаш куќа на еден спрат со површина 90m2, сосе кровот ќе ти сметаат 180m2.
е ова не сум го знаела фала значи кука од 100 квадрати ке ти биде карабина околу 20.000 е а ваму имаш 299е по квадрат клуч на ракА нешто не штима у пресметките
Колку што памтам, карабина квадрат е 70-80 евра. Така да 16000 евра ќе ти дојде за 100m2. За клуч на рака не сум сигурен како сметаат.
Некој во скоро време да поднесувал дозволи за градба во општина аеродром, колку време се чека? Ние најдовме плац бевме во општина да видиме уште еднаш да ни потврдат дали се океј со документација, па здравје ако све искочи како што треба другиот месец ќе го купиме. Е сега после тоа од каде се почнува со поднесување дозволи? Прво план за куќа, па со тоа во општина па после автоматски они све си вршат за дозволата или има шеткарање и поднесување све одделно?
Прво извадете Извод од детален урбанистички план за да видите дали можете и колку можете да градите на површината на плацот. Тоа можете и без да сте сопственици. Ако ви одговара, по купувањето го пишувате на ваше име и вадите имотен лист. После ова во општина уплаќате сума (нешто ситно беше) за започнување постапка за издавање на дозвола за градење. Наоѓате проектант и ви прави проект и ја води целата процедура до издавање на дозвола. Во меѓувреме ви требаат и еден куп елаборати (струја, водовод, канализација, безбедност на соседни објекти и др.). Ако проектот и цела документација се во ред, ви испраќаат пресметка за комуналии, ги плаќате и потпишувате договор со општината. По извесно време имате одобрение за градење кое после 15 дена е правосилно.
Ништо од тоа во Аеродром, местото што сакавме да го купиме немаше изработено дуп за тој блок, така да најдовме плац кој спаѓа под општина кисела вода, тука ако е земјиштето градежно можеш да градиш каде сакаш и колку сакаш.