Зљ к@р не ги бива Влегов у куќа коа беше у тек на градба се фушерајско работено А до неа имаше веќе изградена куќа веќе живееа луѓето таму и од надвор беше ок А и скапи се башка
Три куќи монтажни знам, ептен добри се , за изолација да не збориме. Одлични се . Е сега која фирма била незнам, ќе ги прашам за да собереме искуства. Мене ептен ми се бендисаа. Што дека тврда градба правевме. Да ти се слоши кога ќе видиш.
Од надвор и веке готова ми се бендиса а у тек процес на градење влегов внатре и се разочарав А влегов бидејќи бевме со намера да одиме со монтажна Се разочарав и почнавме тврда градба
Панели се и основа челична комтрукција е. Не беше изводливо за монтажна кај нас, па моравме тврда. Да пукне денот кога направивме. Моите се решени за монтажна.
Јас прашав во Репроком и ми кажаа дека не се монтажни, туку еко куќи. Не знам која е разликата искрено. Ние се одлучивме за монтажна, но предност кај нив е тоа што вадат дозвола за градба, а по читање коментари гледам дека подолго време трае вадењето дозвола.
Девојки здраво, Само што се зачленив во групата,ама ве читам подолго време. Па по вашите совети,одлучив и јас да градам куќа . Инаку сум сама,разведена,и тоа малку ме плаши околу обврските за градењето. Малку и финансиите искрено Дали ќе бидам во буџет,да не ми искочи многу итн? Инаку прашав по фирми за клуч на рака, Тектум инж околу 500е м2,Орбис околу 570е м2. Куќата ќе биде на 1 спрат,без подрум и поткровје,80м2. Па мислам дека со 45000е би ја изградила. Барам од вас искуства од други фирми,освен овие,и како сте задоволни,на што да внимавам најмногу. Супер сте и многу ви благодарам за споделените искуства
Доколку имаш твое земјиште (без да се трошиш дополнително), гради па не мора сета наеднаш да ја завршиш (ако ти излезе нешто непредвидено). Да не те плашам, куќа ко куќа излегуваат работи. Не е баш така лесно. Пријателка сега си ја довршува куќата после х време пауза. Друга пак (која инаку е самохрана, ако ти менува нешто ова) таман направи куќа реши да менува град зашто таму каде што ја направи немаше работа за нејзе. Во друг град (ако не ти е опција Скопје и не си решена баш за куќа) гледав стан за 40000 евра пред една година. И се наоѓаат доста солидни, само треба да знаеш некој што ќе ти каже каква е зградата. Макар што пак и тоа е ризик, да не кажам скоро секаде нешто затскриваат.
Ти благодарам мила,плацот планирам да го купам сега и ќе биде околу 9000е,во Скопје сум со стална работа. Буџетот е 70000е буквално за се. А стан што гледав 55м2 испод 80000е нема. Така да се надевам дека се ќе биде во ред. Сума сумару,за тие пари ќе добијам многу повеќе, а и дворче
За Тектум имаш препорака од мене Ама тие 80кв не се рачунат така како со ти мислиш 80по 500 Јави се прашај ама и кровот го рачунат плус 80
Пред да почнеш да градиш распрашај се за греење/ладење колку ќе те кошта месечно. Прво таа математика склопи ја не прави голема куќа што нема да можеш топлински да ја одржуваш.
Размислувам и на тоа , исто морам убаво да се распрашам за подно греење,дали е изводливо да биде барем на пелети. Дали некој ставил? Зошто пумпите биле премногу скапи?
Ти благодарам,тоа беше само информативен разговор, а Орбис убаво ми објасни се,од темел до кров и клуч на рака излезе 46000 Ти благодарам,тоа беше само информативен разговор, а Орбис убаво ми објасни се,од темел до кров и клуч на рака излезе 46000е
А тектум колку ти побараа.мојата е 100кввнатрешно /225кв надворешно 115.000е клуч на рака Пс можеш подно на палети
Кога се слушнавме,рече 260е карабина од м2,500е клуч на рака. Што ви е 225м2 надворешно,тоа не го разбрав ? 100м2 ви е куќата? Да не имаш спрат,подрум,па тоа да не чини повеќе ?
Тераси Цела куќа е со тераси од две страни покриени со кровот значи има темел плоча стубови и пак плоча и кров