Градење куќа

Дискусија во 'Дом' започната од Cka, 15 август 2018.

1. Cutiepie123

Cutiepie123 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    25
    Постои ли уште опција во општина за откуп на општинско место?

2. Ni998

Ni998 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    29
    Некој да живее во Сопиште, или над Сопиште (соње), да каже мислење за тој дел, за градење куќа. Дали барем таму, воздухот е почист, или е како во лисиче.

3. zence

zence Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    319
    Воздухот осетно е почист на крај на Сопиште, над општината.

На Ni998 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cutiepie123

Cutiepie123 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2025
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    25
    Dora invest имаат некоја нова понуда 10евра од ден рата за куќа, некој да не има повеќе инфо?

5. christi

christi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите,
    сакам да ве прашам дали е подобро монтажна куќа или цврста градба?
    ме интересира и квалитетот на монтажните куќи кои има да сподели искуство ..
    Фала вии

6. Ni998

Ni998 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    29
    Ако правиш од нула, само цврста градба, со сендвич ѕид. Исто така, нема штедење на изолација во кровот, и добри прозори.

7. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    1.551
    Зависи што бараш, кај градиш и едното и другото си имаат предности и недостатоци..

8. christi

christi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Немаме искуство бидејќи живееме во зграда и сакаме да си изградиме своја куќа.
    Дечко ми има живеено во Германија, таму има многу монтажни куќи па од таму ни е и целата дилема, иако јас се сомневам во квалитетот на тие и нашиве монажни куќи во мк ....
    мислиме дека предноста е во тоа што се поефтини и што побрзо можеме да се вселиме но пак ке кажам немаме искуство и знаење затоа барам помош :)

9. _Naumche_

_Naumche_ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    1.551
    Монтажна куќа може да биде и од бетон, дрво, челик. Многу побрзо се градат, многу побрзо ќе се веселите, цената зависи од материјалот мислам дека челикот е најскап, исто така од изолација и ред други работи... За квалитет дрвото е со најмал рок на траење најтешко за одржување, челикот мана му е корозијата ама си има решение за тоа, куќи кај нас многу малку од челик се градат поради тоа што е скап си бара специјални заварувачи, најчесто се користи само за хали. Бетонот ако е како монтажно си одат посебно и столбови, греди, може и споени рамки некогаш цели, плочите се лиат генерално на лице место, недостаток е што има одреден број калпи во фабрика, односно нема можност за секакви форми ограничен си со тоа.
    Ако сакаш класична куќа како кај нас од армиран бетон подолго оди градењето, повеќе отпад, не си ограничен со форми секаква оплата се прави, врските се поцврсти, повеќе знаење и искуство се има со нив бидејќи почесто се градат.
    Мој предлог ако ти е за куќа не ти требаат непотребен трошок и не оди со челик, единствено ако не сте ептем големи љубители, немаш никаква предност, предноста на челикот е во тоа што е многу лесен и најчесто е за габаритни обијекти, кај што ти требаат помали пресеци а поголема носивост..
    За цена не сум сигурен ама мислам дека монтажните поскапи се кај нас не ме фаќај тука за збор не сум толку искусен за цени.
    Што и да избереш за куќа за семејно домување за носивост се е добро. Најдобро ти е бетон кај нас, ако ти е на еден па и два спрата можеш и ѕидарија да ја направиш.
    Ако за нешто подетално те интересира прашај можам до утре да ти кажувам. :rofl:
    Само за цени немој, а за квалитет, својства начин како се гради прашувај колку сакаш..

На Cutiepie123 му/ѝ се допаѓа ова.