Женски може да ми кажете накратко нешто за нега и одгледување на Туја Смарагд и Туја Даница? Ги засадивме пред два месеци, си растат во височина и ширина, ама на одредени места гранчињата се прават како во кремаста боја, по мое личи дека се сушат, ги кратам тие гранчиња, па не знам дали ќе се опорават сега? На почеток имаа изразена светла зелена боја, сега се малку потемни, им ставивме прихрана, значи дрвцата растат, ама на одредени мали места имаат суви иглички. За вода не знам колку сакаат, ги наводнувам двапати на ден, еднаш наутро и еднаш навечер, добро ли е така? Фала ви
Не им го најдов уште, сите си растат во ширина и височина, ама две дрвца се сушат постојано, им ги кратам сувите гранки, ама пак растат суви... Во земјоделска аптека ми рекоа да ставам комбинирано ѓубриво и да ги испрскам од штетници дека ваквите дрвца ги напаѓа црвен пајак, ќе видам дали ќе има подобрување.
Садени се во земја туите, одлично си растеа, две дрвца малку почнаа да стагнираат со раст и да пожолтуваат, ама им ги кратев тие жолтите лисја. Е сега, те имам читано дека и ти имаш вакви дрвца, и ме интересира дали сега на ладново време ти сменија боја? Моите сите се како потемнати, си викам да не им штети ладното, треба нешто да им ставам или нормална е ваквата промена? Инаку за Црвениот јапонски јавор не се грижам нешто многу посебно, вода му ставав во летото на два дена и растеше како луд, колку што знам не сака многу обилно вода, сега еднаш неделно го наводнувам и пак си расте брзо.
немам земено туји уште на пролет планирам да земам 300 дрвца ке те замолам ако сакаш да ми пуштиш слика од јаворот сакаш тика сакаш и порака и да ми кажиш дали расте брзо за тоа шо мењат боја не се секирај нормално е
Јас мојот го насадив во јуни и мнооогу брзо порасна, расте брзо јаворот, во висина растеше ненормално брзо, во ширина остана потесен, му ја скратив висината бидејќи ми рекоа така ќе го стимулирам да расте и во ширина. Моментално немам слика, утре ќе ти го пратам, сега е темно надвор, чуден е бидејќи лисјата му испаднаа сите, ама тоа е нормално за овој период да си стојат само гранките.
Како се справувате со комарците во вашиот двор? Некој ефикасен начин што ги брка или привлекува и уништува?
Јаготките растат и црвенеат Прва година ги садам, во саксии. Имаат сонце доволно, веројатно бараат и некоја прихрана, ќе прочитам. Читав дека најиздашни со плод биле втората година, а веќе после три години е пожелно да се заменат со нови садници.
Јагодите ако добро ги чуваш раѓаат многу години..плус тоа си пуштаат ластари со нови коренчиња па можеш да си ги умножиш.. Кај нас е ладно уште немам јагоди, иначе оваа година и во саксии на спрат насадив, дури и понапредни се од оние во двор..
Благодарам за одговорот. Кажи ми до кога даваат плод, до крај на мај или и подолго. Приметив дека пуштаат нови ластарчиња. Зимно време да ги чувам надвор, каде што си стојат сега така? Ќе им одговара ли прихрана за цвеќиња, онаа во гранули ја имам. И уште нешто: сабајле приметив нешто пенесто на едно стебленце, дали се работи за некој напасник, со што да третирам ако е тоа во прашање?
Што и да земеш верувај не помага освен мачкање по тело и прскање по алишта. Лани маж ми зеде од тие големите како греалка на ѕид што се закачуваат, за навечер кога седиме, не изедоа, исто како да не беше ставено, а 2500 ден, џабе фрлени пари. Само повремено слушаш пап, пак, пак, кога некој комарец гори на тоа светилката ама заштита 0.
Дали има некој искуство со отстранување трева на несакани места? Пример на патека или меѓу цвеќиња. Патеката е со песок, еднаш испрскани со хербицид и овенаа и некои од цвеќињата. Значи било што освен хербицид.
Дали сте виделе кај нас каде се продаваат струготини или како и да се преведува mulch за во градина? Гледам на странски страни дека е ефикасен начин да се спречи тревата да расте