Се садат или напролет или наесен, но поубаво е напролет зошто помала е веројатноста да измрзне ако фати некој студ. Нема ништо посебно во садењето, само треба да го следиш упатството кое следи со нив и пожелно е да си купиш веќе потпораснати во цреп или вреќичка.
Гo кoристaм и кaкo зaчин,кoгa стaвaм месo вo зaмрзнувaч вo кесичкaтa стaвaм мaлo грaнче или нaвечер му стaвaм зaчини нa месoтo и ризмaрин a утре гo динстaм.Темнo ми е нa тaрaсaтa утре ке гo сликнaм.
Јaс гo купив мaлечкo a мoжиш дa гo зaсaдиш oд грaнче стaви гo вo вoдa дa пуште мaлку кoренчињa и сaди гo.Стoе дo врaтaтa нa тaрaсaтa кoгa е свежo времетo дневнaтa нa рузмaрин ми мирисa.
Терaсaтa ми е нa истoк зимнo време реткo му стaвaм вoдa,зa тoa шo гo врне вo месецoт 1 му стaвaм мaлку a летoтo секoј 3 или 4 ден.
Јас сакам да си земам босилек за на тераса летоска, викаат дека бегале комарците од него. Има ли некој, од каде да земам?
Минaтoтo летo имaв aмa незнaм дaли бегaт кoмaрците oд негo.Живееме дo рекa и летнo време имa кoмaрци требa дa зaсaдaм пoвеќе.Мoжиш oд семе дa сееш вo чaшки oд јoгурт и пoсле дa гo рaсaдиш или дa си купиш зaсaденo.
Можеби малку глупаво прашање, но да не знаете дали и каде би можело да се купи семе за кокиче? Со години имавме во дворот, не знам дали некогаш беа засадени, едноставно си се појавуваа секоја зима уште кога бев дете и не знам дали воопшто се продаваат како семе (цел слој стара земја се тргна за да се отстрани плевел и стара трева, а да се посее нова, не верувам дека нешто останало )
Дали имате садено цвекиња од семе,од оние од продавница во пакетчиња мали што се продаваат?Незнам дали треба прво да го ртам семето или дирекно во црепот да посеам во дупчиња па да ги затрупам.Упатствово некако нејасно ми е.
Здраво јас сакав да насадам лимон во дворот ама една феминка ми кажа дека нема да ги преживее нашиве зими. Е сега ме интересира за калинката и за аронијата дали може да ги преживеат нашиве зими. Ме интересира за надвор не можам да ги садам во голема саксија па да ги носам внатре надвор... Имам многу мал двор ама многу сакам некое дрвце да си имам. И освен дали може да ги преживеат зимиве ме инетресира од кој расадник можам да ги купам? Фала многу.
Bi trebalo da prizivee. Ako moze vo najladniot del na Kanada da go prodavaat ( da napomenam ni davaat garancija edna god. znaci garantiraat deka ke go bide), neveruvam keka so takvi zimi vo Mk nema da go bide. Procitaj si na internet sto se treba da mu pravis prvite nekolku god dodeka da se fati. Ja sadev jorgovani ( se razbira imaat garancija), a pisuva deka rastat vo Mk (na Balkan) i im treba susa i sonce,. Eve gi super teraat, nemam cvet uste, prva god. im e ama polni se so listovi i izgledaat zdravo. Geneticki inzinjering sto pravi
Ќе измрзне лимонот кај нас измрзна а и калинка имавме е таа преживеа само ја исекоа а за аронија незнам ама мислам дека ќе преживее бар така имам слушнато