Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Граница меѓу љубезност и лицемерие

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од referentka, 2 мај 2018.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    На КикиМаус му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Нема којзнае каква разлика помеѓу љубезноста и лицемерието – љубезноста (освен ако не е насочена кон личност за која навистина ни е гајле) едноставно е општествено прифатливо лицемерие, нешто што е дел од нашето социјално однесување и нешто што се смета за „добри манири“, „домашна култура“ и „воспитување“. И сѐ додека лицемерието не излегува од овие општествени рамки, истото не се смета за лицемерие, туку за љубезност.

И како што се иритантни луѓето кои лицемерноста ја прикриваат позади лажна љубезност, исто толку се иритантни и оние кои се чукаат у гради како секогаш ја плескаат вистината у фаца, а уствари се, просто и едноставно, сероњи. :D

На theowndemon, Scott Weiland, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  3. JoanaS

JoanaS Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    3.969
    Тешко е да откриеш од почеток дали некој е љубезен бидејќи е стварно таков или е љубезен заради некои задни непознати намери односно заради што се прави некое лицемерие.
    Сепак ова спаѓа како дел од карактерот, а не е во ред да го судиш некој карактер за кратко време.

Постои граница измеѓу овие две да ги наречам ситуации, но сепак не е нешто што не може да се забележи.
    Само наивен човек не би забележал.

На GirlLove, hermosa и Tanjamm им се допаѓа ова.
  4. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Границата меѓу љубезноста и лицемерието е во степенот на познавање на личностите.
    Животот од денешна перспектива е динамичен и непредвидлив, а луѓето ги променија погледите и потребите во негативна насока и создадоа општа и генерална слика дека секој наликува на другиот. Таквата преобразба на човечката вредност се повеќе ги потиснува културните манири и љубезното однесување кое некогаш беше синоним за доблест и примерно воспитување.
    Љубезност не значи истурање на зборови кои наводно ја разголуваат вистината до степен на некултура, ниту пак лицемерното однесување може да биде затскриено зад фини постапки и срдечни насмевки.
    И двете особини може да се протна пред другите се додека секој не си ја разобличи перцепцијата за својот карактер во конкретен момент.

На Scott Weiland, Tanjamm и КикиМаус им се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Купила денес, ама ептен ко за неа шиен. Изгледа прекрасно дури се чудев кај го најде оти сите и беа катастрофални. Ептен топ избор направила така да нема зашто да ја лажам.:D

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  6. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Сите сее лицемерни и искуствата во животот ме натераа не никој да не му верувам така да не верувам во ниедна љубезност. Сето тоа е мамка и погрешна слика.

На GirlLove и LadyC им се допаѓа ова.
  7. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.066
    /\
    Па не сите, ама кога станува збор во светот на работата тогаш огромен број на луѓе се лицемерни, па и доста злобнички. Ама со тек на време ќе почнеш да стекнуваш искуство и ќе учиш пополека да правиш разлика помеѓу луѓето; полесно ќе ти биде да откриеш кој е лицемерен а кој е навистина љубезен и го мисли тоа, макар и по цена на нам да не ни се допаднал одговорот на љубезната личност.
    За мене лекот во вакво опкружување е ќутенката и слушањето музика.

Последна измена: 6 мај 2018
    На Scott Weiland му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.588
    Па нормално дека е лицемерие да и речеш супер ти стои фустанот,а не е точно.Но мислам оти постои љубезен и културен начин да се каже вистината.На пр би и рекла на твојата фигура подобро стои оној другиот од вчера или сл.А ако не ми се свига фустанот исто би и кажала ако ме праша се разбира.Би рекла мене не ми се свига ваков стил,но тоа е прашање на вкус и секој има различен.Не би го сватила трагично и мене некој ова да мимго каже,така да не е навреда.Има разлика со "леле колку грда со овој фустан како крава си."Така да би ги учела децата секогаш да се искрени но на културен и љубезен начин.

9. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    10.885

На CrazyGirl15, Ava.84 и DAngel им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.191
    Допаѓања:
    125.346
    Некои луѓе имаат 1000 лица.
    Само јаката интуиција и храброста се спас од такви личности.
    Искреноста е огромна и важна доблест,но ретко кој ја има.
    Многумина одлично се преправаат,па не можеме лесно да ја препознаеме границата меѓу љубезност и лицемерност.
    Можеби некого ќе повредиме со нашата критика,но сигурно личноста попрво би ценела 100% искреност отколку лага.

На GirlLove и hermosa им се допаѓа ова.
  11. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.712
    Границата меѓу љубезноста и лицемерноста е многу тесна, но сепак се осеќа и познава кога љубезноста поминува во лицемерност. Барем на мене тешко може да ми промаши проценката, до сега сум презадоволна од тоа како успевам да ги прочитам луѓето на време, ама често тешко ми оди тоа да им го докажам на моите блиски, кои подоцна секако се уверуваат дека сум била во право.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    1.480
    Како што е напишано во воведот, тесна е границата меѓу овие две работи. На почетокот е тешко да се разграничи едното од другото и да се препознае што е што.

13. steela.honey

steela.honey Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    1.658
    Љубезноста по мене е добра мисла,и емпатичен пристап кон секое битие, а лицемерие е вештачка љубезност,позади која секогаш стои некој интерес.

На Aнонимус_, elimkd и Cherry333 им се допаѓа ова.
  14. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.871
    Допаѓања:
    25.339
    Ќе бидам љубезна . Ако не ми се допаѓа како изгледа , ќе кажам " за мој вкус , ова не изгледа добро на тебе , но ако тебе ти се допаѓа , тогаш носи го " .

Лицемерно е да кажеш дека на некој му стои се убаво , а не го мислиш тоа .

15. Maii

Maii Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    77
    Тешко ми е да ги откријам ваквите личности, многу сум наивна.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Телетабиска

Телетабиска Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    45
    Имало луѓе што навидум на почетокот биле љубезни, а потоа се покажале причините за таа љубезност. Но вечно љубезен неможе да е човек, ако навистина не е таков.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Телетабиска

Телетабиска Активен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2022
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    45
    Јас знам по моите, а се љубезни одма им викам што им треба од мене

18. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Генерално сум љубезен а многу пати ми ја земале љубезноста со резерва. Не можат да сфатат некои луѓе дека постојат и личности кои се љубезни.

19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.848
    Допаѓања:
    19.551
    90 % е лицемерие и важи правилото непријателот чувај го поблизу за да си во тек, љубезните на жалост со чисто срце се потценети

На GirlLove, martina4, Aнонимус_ и 2 други им се допаѓа ова.
  20. martina4

martina4 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    198
    Mislam deka najlicemerni se onie koi pokazuvaat lele kolku sum dobra sakam site da se srekni ,se obrakaat so zborovi srcka ,srce moe ,zlato i toa na covek sto ne go poznavaat dovolno tie sto taka zboruvaat se mislam najgolemo zlo vo niv se krie nesto .
    Nemozes taka da se obrkas na sekoj .
    Glumat finojka
    Jas gi sakam lugeto sto se iskreni sto koga ke se iznerviraat ke ispcujat ako treba ke se iskaraat i se .
    Toa se iskreni luge ,luge sto vo faca ke ja kazat vistinata.

На Justicija и GirlLove им се допаѓа ова.