Во контекст на темава ( ако е офф слободно избришете ) https://www.facebook.com/E4/videos/10156368729343953/?t=85
Нема којзнае каква разлика помеѓу љубезноста и лицемерието – љубезноста (освен ако не е насочена кон личност за која навистина ни е гајле) едноставно е општествено прифатливо лицемерие, нешто што е дел од нашето социјално однесување и нешто што се смета за „добри манири“, „домашна култура“ и „воспитување“. И сѐ додека лицемерието не излегува од овие општествени рамки, истото не се смета за лицемерие, туку за љубезност. И како што се иритантни луѓето кои лицемерноста ја прикриваат позади лажна љубезност, исто толку се иритантни и оние кои се чукаат у гради како секогаш ја плескаат вистината у фаца, а уствари се, просто и едноставно, сероњи.
Тешко е да откриеш од почеток дали некој е љубезен бидејќи е стварно таков или е љубезен заради некои задни непознати намери односно заради што се прави некое лицемерие. Сепак ова спаѓа како дел од карактерот, а не е во ред да го судиш некој карактер за кратко време. Постои граница измеѓу овие две да ги наречам ситуации, но сепак не е нешто што не може да се забележи. Само наивен човек не би забележал.
Границата меѓу љубезноста и лицемерието е во степенот на познавање на личностите. Животот од денешна перспектива е динамичен и непредвидлив, а луѓето ги променија погледите и потребите во негативна насока и создадоа општа и генерална слика дека секој наликува на другиот. Таквата преобразба на човечката вредност се повеќе ги потиснува културните манири и љубезното однесување кое некогаш беше синоним за доблест и примерно воспитување. Љубезност не значи истурање на зборови кои наводно ја разголуваат вистината до степен на некултура, ниту пак лицемерното однесување може да биде затскриено зад фини постапки и срдечни насмевки. И двете особини може да се протна пред другите се додека секој не си ја разобличи перцепцијата за својот карактер во конкретен момент.
Купила денес, ама ептен ко за неа шиен. Изгледа прекрасно дури се чудев кај го најде оти сите и беа катастрофални. Ептен топ избор направила така да нема зашто да ја лажам.
Сите сее лицемерни и искуствата во животот ме натераа не никој да не му верувам така да не верувам во ниедна љубезност. Сето тоа е мамка и погрешна слика.
/\ Па не сите, ама кога станува збор во светот на работата тогаш огромен број на луѓе се лицемерни, па и доста злобнички. Ама со тек на време ќе почнеш да стекнуваш искуство и ќе учиш пополека да правиш разлика помеѓу луѓето; полесно ќе ти биде да откриеш кој е лицемерен а кој е навистина љубезен и го мисли тоа, макар и по цена на нам да не ни се допаднал одговорот на љубезната личност. За мене лекот во вакво опкружување е ќутенката и слушањето музика.
Па нормално дека е лицемерие да и речеш супер ти стои фустанот,а не е точно.Но мислам оти постои љубезен и културен начин да се каже вистината.На пр би и рекла на твојата фигура подобро стои оној другиот од вчера или сл.А ако не ми се свига фустанот исто би и кажала ако ме праша се разбира.Би рекла мене не ми се свига ваков стил,но тоа е прашање на вкус и секој има различен.Не би го сватила трагично и мене некој ова да мимго каже,така да не е навреда.Има разлика со "леле колку грда со овој фустан како крава си."Така да би ги учела децата секогаш да се искрени но на културен и љубезен начин.
Некои луѓе имаат 1000 лица. Само јаката интуиција и храброста се спас од такви личности. Искреноста е огромна и важна доблест,но ретко кој ја има. Многумина одлично се преправаат,па не можеме лесно да ја препознаеме границата меѓу љубезност и лицемерност. Можеби некого ќе повредиме со нашата критика,но сигурно личноста попрво би ценела 100% искреност отколку лага.
Границата меѓу љубезноста и лицемерноста е многу тесна, но сепак се осеќа и познава кога љубезноста поминува во лицемерност. Барем на мене тешко може да ми промаши проценката, до сега сум презадоволна од тоа како успевам да ги прочитам луѓето на време, ама често тешко ми оди тоа да им го докажам на моите блиски, кои подоцна секако се уверуваат дека сум била во право.
Како што е напишано во воведот, тесна е границата меѓу овие две работи. На почетокот е тешко да се разграничи едното од другото и да се препознае што е што.
Љубезноста по мене е добра мисла,и емпатичен пристап кон секое битие, а лицемерие е вештачка љубезност,позади која секогаш стои некој интерес.
Ќе бидам љубезна . Ако не ми се допаѓа како изгледа , ќе кажам " за мој вкус , ова не изгледа добро на тебе , но ако тебе ти се допаѓа , тогаш носи го " . Лицемерно е да кажеш дека на некој му стои се убаво , а не го мислиш тоа .
Имало луѓе што навидум на почетокот биле љубезни, а потоа се покажале причините за таа љубезност. Но вечно љубезен неможе да е човек, ако навистина не е таков.
Генерално сум љубезен а многу пати ми ја земале љубезноста со резерва. Не можат да сфатат некои луѓе дека постојат и личности кои се љубезни.
90 % е лицемерие и важи правилото непријателот чувај го поблизу за да си во тек, љубезните на жалост со чисто срце се потценети
Mislam deka najlicemerni se onie koi pokazuvaat lele kolku sum dobra sakam site da se srekni ,se obrakaat so zborovi srcka ,srce moe ,zlato i toa na covek sto ne go poznavaat dovolno tie sto taka zboruvaat se mislam najgolemo zlo vo niv se krie nesto . Nemozes taka da se obrkas na sekoj . Glumat finojka Jas gi sakam lugeto sto se iskreni sto koga ke se iznerviraat ke ispcujat ako treba ke se iskaraat i se . Toa se iskreni luge ,luge sto vo faca ke ja kazat vistinata.