Графити – урбана уметност или вандализам?

Discussion in 'Литература и уметност' started by girl12, Aug 10, 2010.

1. Incule

Incule Истакнат член

Вид на уметност

2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Уметност!! Кога може да биде уметност слика на која има шлапнато само боја и не личи на буквално ништо зошто графитите да не се прогласат за уметност?

3. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Како помала цртав графити во тетратка, на некои луѓе дури им се допаднаа и сакаа да им го нацртам името, ама кратко после тоа го забаталив цртањето. :D
    А вака ми е многу мерак кога ќе видам некој добро нацртан графит во град, од оние интересните, со боја што се цртани, оној во близина на железничка што е Courage, плашливото куче :lol: многу ми е јак.
    Ама, ич не сакам некој кога ќе извади спреј и безвезно ги шкрта ѕидовите, она кога се напишани "обични" букви, најчесто со пцости и политичка позадина (иако има некои од овие политичкиве што се интересни де :D).

4. I I

I I Истакнат член

Ги признавам графитите само со слики (тие кои се вистински убаво насликани).

5. realGirl

realGirl Популарен член

Ми се допаѓаат графитите кои се убаво нацртани, графитите кои имаат некаква порака. Не ми се допаѓаат чктаниците во врска со политичките партии.

eliesaab, Someonespecial and Momichka like this.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Графитите не би рекла дека се уметност, едноставо се синоним на слобода, креативност, исмејување, противење на режим, бунтовност-сето тоа илустративно прикажано.

7. Anacid

Anacid Истакнат член

Графитите се уметничка форма во која што спаѓаат сите графички дела на нечија сопственост. За мене се уметност C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_imagesP8SDWOZM.jpg

Dimaja and LivingGlam like this.
  8. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Зависи од содржината на графитите.
    "Ана, сака да те дупи Боки" под балконот на дотичната Ана, сигурно не е урбана уметност туку простотилук.

Почитувам ваков облик на уметност. Сето она што служи како обид за праќање некаква порака, или општо, нешто во што е вложено време, труд и има естетска вредност е за пофалба. На времето и јас цртав графити по градот, но тоа беше одамна.

Last edited: Jun 24, 2017