Слаб е тој инвертер. Имате изолација над вас? Изолација на кровот? Пвц? Изолација на подот е исто важна.
Ние сме на поткровје, ама имаме изолација и на кров и на под и на ѕидови. Користеме Аукс инвертер 5.5. Салонот и спалната кои се заедно околу 50 квадрати, а по потреба кујна и вц грееме без проблем.
Имаме и пвц прозори и изолација на кровот , подот е ламинат . Во март ставивме и фасада со 8 цм стиропор .
Би ти препорачала да си земеш нискомонтажна клима 5,5 која за греење е поефикасна од високите клими,тое е така бидејќи дува и од горе и долу...ние зедовме таква од GREE нискомонтажна но помала 3,5 и грееме две соби кои се вкупно 30 квадрати,дневната ни е поврзана со спалната една врата ги дели,ептен препорачувам и плус се покажа одлично сега кога беа ниските минусни температури.
Измимативе два дена мене ми беше многу ладно , можеби сепак до мене е . Никој по дома се нема пожалено , освен мене .
Слабо. Мора стиропор и на под. Греење на клима бара и добра изолација, ама без изолација и на греење со дрво има големи топлински загуби кога е минус температурата. Кај нас порано без изолација преку ноќ температурата паѓаше од 23 на 10 степени и тоа со камин на дрва, а не пак со клима.
А зошто не стиродур? Колку што знам тој е измислен за таква намена и повеќе штити доколку има влага. А и има многу подобри изолации https://tues.ru/mk/podlozhka-pod-laminat-kakuyu-vybrat-podlozhka-pod-laminat-kak-vybrat/.
Ние грееме со 3.5 инвентер 40 тина квадрати ,со тоа што овие дена кога е минус користевме и панелка ,собата што е најдалеку (спална) е со два степени поладна. Мислам дека 5.5 би била таман ,само битно е да имате изолација.
Нас ни е прва година со инвертер, па ме интересира дали навистина помалку троши ако не се изгаси, туку само намали преку ден или кога ќе е загреано? Дали има разлика во потрошувачка при повисоко или послабо поставување температура? Првата сметка од 18.11-18.12 ни стигна 2500, но јас нон стоп пали/гаси правев на климата... Од 20.12 е турбо пуштена, само регулираме топлина...
Да, помалку троши. Ова ни го имаа кажано луѓето што ни ја монтираа и пријатели што имаат, уште кога ја купивме. А и на сметката си видовме дека има разлика.
Инвертер клима е најдобро да не се гасне, еве и зошто, пример 8часа не сте дома, надвор е под нулата, а дома ти е околу 7-8 степени, ти доаѓаш дома и ја уклучуваш климата на 25 степени, што значи на климата потребно и е плус 18 степени да постигне за кратко време, на тој начин ја оптеретуваш и климата и трошоците за струја се повисоки бидејќи голема температурна разлика е во прашање, а со уклучена клима кога ќе дојдеш дома само ќе ја зголемиш температурата за 4-5 степени што ќе ги постигне за кратко време без оптеретување