Е фала на споделеното искуство,а дали топли доволно? со детенце мало сум највише поради тоа сакам да земам.
Здраво, Во фаза сме на уредување на стан. Станот што го купивме има поставено парно, но не е доволно а плус и во некои од собите нема.Сакаме сами да доставиме парно, дали треба негде да се пријави тоа или како е процесот на ставање парно во сопствена режија (доколку може)
Какво е тоа грррње со топлотна пумпа не трошело многу струја,нешто ко парно но со антифриз, чув не дочув
Јас не сум толку упатена знам дека е скапа инвестиција ама демек се исплатела.Е сега моја братучетка има ставено и ми кажа дека за 120 кв знае да им дојде сметка и до 12000 ден што не е баш исплатливо.А се задоволни дома по кратки беа цела зима.
Тоа е топлотна пумпа која стое надвор како надворешна единица нешто налик ко единициве од клима само дупло поголема На неа можеш да врзеш парно у вид на подно, на радијатори на фенкојлери на клими Демек не трошеле многу струја ама скапи се цела инвестиција за 100 кв е некаде 8000 евра
Здраво ,барам совет за греење на стан од 65 кв што е подобро , да се наместат клими или подно греење со електрично котле .Или некоја друга опција само не дрва и пелети.
Цела инвестиција сосе подното, пумпата итн итн и повеќе од 8 000евра чини... А дека исплатливо вистина е, ние грееме 150кв, лани зимата само греењето да речам ни беше околу 4-5 илјади месечно... вклучено 24/7 Ние клима навечер поради малиот веќе почнавме да уклучуваме оти се бања секоја вечер, можда е рано ама па со бебе, се мора
Па јас сум со 3 г. дете ама зиморлива сум и пуштив денес. За после бањање и јас пуштав ама онака денес прв ден. Се мислев дека е рано ама зиморливоста победи
Исплатливо хмммм завис за кј како е исплатливо дека е убаво најубаво е нема коментари тука ама дека е скапо е јас не ставив одлучив дека не ми се исплати 500.000 денари да дадам за 3 месеци у годината
Јас веќе неколку денови пред бањање на бебето затоплувам просторија. Не предолго време бидејќи за брзо станува жешко ама бар 2 степени плус да е просторијата додека завршиме со бањање. Не сме во Скопје и во стан ако нешто менува. Во куќа која брзо се лади.
Леле не знам вчера така се осетив ,еве денес не пуштив а поладно е според степени на телефонот... Мразам зима ако не знаевте
Зависи нели Јас имам куќа 150кв, за да ја затоплам преку зима со дрва ќе ми требаат не знам колку, а со оглед на тоа што ги немаме, треба да купуваме, па се попратно што иде со нив да праам, цепење, редење, па кај е и ѓубрето секој ден дома.. а и тие стигнаа 85евра за кубик еве годинава под Шара сме и да не претерам ама кај нас грејни 5 месеци сигурно имаме, со деца мали па и од сега фативме Клими ќе требаше да ставаме во секоја соба, и верувам уште поскапо ќе ни беше месечно, а вака секаде е топло.. Инаку топлотната пумпа и водата ни ја грее цело време во цела куќа, чешми насекаде, в кујна, и нормално во вц, бојлерот е 300л, и како што се празни, само си догрева пумпата веднаш има опција да ставиме и фенкојлери за ладење приклучени на неа, ама бидејќи е доста пријатно во лето тука, и куќата е плочки, тој трошок ќе го избегнеме Според нас, поисплатливо беше вака за многу простор и соби доста... Ако се може, се има услови, јас сум за топлотна пред се друго за греење
и јас сум за топлотна ако се има финасии ја одлучив да не ставам топлотна зимите кај нас се меки и грееме ефективно 3 месеци еве годинава имаше само една недела ос минус десет и толку беше зимото башка што јас коа ке се вселам ке бидеме по 50 години кога ке ги извадам јас тие 10.000 евра