Ние ке се грееме од оваа сезона на пелети со 10кв печка за 70 м2. Дефинитивно ни е најдобра опција, наејекономична и најчиста. Братучедка на мм веке 3 год по ред се грее со печка на пелети од 16 кв за спрат од 120м2, а троши околу 300 евра за цела сезона. Нас ни пресметаа дека ке трошиме од 10-12000 ден на таа квадратура.
Ве молам за предлог за квалитетен шпорет на дрва за парно, треба да грееме околу 70 квадрати, од кои 35 квадрати дневна и 35 квадрати ни се спалните соби над дневната кои се во поткровје. Се мислев и за тој на палети ама мн е скап шпоретот 85000-100000 ден, плус треба и радијатори да ставиме и многу скапо некако ми излегува.Читам доста ги фалат и инвертер климите ама ние веке ставивме линија за парно во тек на градење на куќата, па незнам што е најпаметно и најекономично.
@macalavica Моја препорака за ваков вид на шпорет се оние на Alfa plamen Цената е од 45000, па нагоре.
Нам Центрометал (хрватско производство) ни ги препорачаа како најдобри. За цена ич не се сеќавам, ама нашиот беше за два спрата, така што сигурно нема да ти врши работа и да ти ја кажам цената, зависи од моќноста. Распрашајте се, ние сме презадоволни.
Има алфа-плам и пламен шпорети на кој мислиш? Се мислиме за тој камин рустик од алфа-плам, има ли некој искуство со него? Ги гледав и камините од Копер од наше македонско производство, има доста ем убави на изглед ем со релна, цените им се пристапни ама незнам со каков квалитет се.
@macalavica Мислам на Alfa plam со рерна. Има опции за печење и се со добар квалитет. За Koper не би можела да ти кажам.
Nie nekolku god se greeme so panelki i toa vo kukja i sum bas zadovolna.sega normalno nee ko so drva ama zimno vreme T doma mi e 21-22 stepeni i ni e ok.vo spalna ja ullucuvam saat vreme pred spienje.prethodno mm se greel so termo pecka pa za edna soba plakjase dosta visoka smetka.godinava stavivme i izolacija pa ke vidime smwtkite kolkavi ke bidat
Баш со панелите сметките се огромни ,а не е воопшто затоплено. Кога јас неможев да затоплам 40 квадрати со панели ,незнам како би стоплиле поголем простор. Подобро земи една кварцна греалка плати 3000-4000 струја ама бар топло е.
Супер се...јас го имам тој што е за 150 м2...со тоа што го користам само за парно а не за готвење, бидејќи е во средина на салонот...
Nekako temata mi e mnogu nova I ne aktivna, nie se mislime megu greenje na paleti I klima inverter se raboti za sprat od kuka so 100 kvadrati sto bi mi preporacale, sto ni bilo po isplatlivo? Nekoe vase iskustvo
Еве ти го линкот од моделот...јас го земав кога имеше Саем, беше поефтин за околу 3500 денари... http://www.koper.com.mk/sporeti.aspx?id=5112
Ние имаме парно на струја и шпорет на дрва (од тие како камини што се со стакленце, моите го имаат земено пред 10 години и уште функционира). Со парното сметките беа огроооомни, со дрва е потопло ама се прави многу ѓубре, плус носиш дрва, цепиш дрва, заморно е. Е се додека не ги откривме брикетите и сега шпоретот на дрва е на брикети и супер е. Топло е и нема чад, а брикетите ти ги носат во пакетчиња спакувани. Нас ова ни е сега за сега најдобро.
Девојки дали некоја има ваков шпорет и како сте задоволни?(Шпоретот од лево, црниот). Сакаме ваков да купиме, но ќе ги стопли ли кујната и дневната? (Споени се). Благодарам однапред.
Ние сепак одлучивме да се грееме со инвертер клима. Дајте препорака за добра инвертер клима за 35 м2.
Ние имаме Gree инвертер клима, многу сме задоволни. Дома е топло, а струја не плаќаме многу. Минатиот месец плативме 3 500 ден со две клими (и другата во спалната е Gree, само таа помалку ја пуштаме), а сметај нормално трошиме струја за бојлер и готвење, и останати потреби.
Супер сте поминале. Нас пред некој ден ни дојде сметката за декември месец , па иако се грееме со камин на дрва , сметката за струја беше 4.700, а само во спалната и во детската соба ги уклучувам панелките пред спиење еден час и толку...Машините гледам да ги пуштам кога има евтина струја....
Сите апарати што ги купивме - фрижидер, шпорет, клими, машини за перење, садови итн. се А класа, одбиравме да не трошат многу. Машини за перење и садови и јас пуштам на ефтина, и бојлерот секој ден е после 10 пуштен, за да има топла вода за другиот ден. За готвење, нормално не гледам ефтина-скапа, исто и за климата. Ако има потреба, и студи, си ја пуштаме и цел ден ако треба. Месецов малку повеќе ја пуштавме климата, па како што пресметавме според саатот, околу 4000 ќе платиме. Најбитно е за греење во домот да се направи добра изолација. Пред да почне зимата наместивме нови прагови на вратите да не дува, викнавме мајстов за ПВЦто, да ги наштелова прозорците да не дува воопшто. Се тоа што средивме, веќе по една илјадарка месечно помалку плаќаме од лани.
Ние имаме таков шпорет исто црн е и горе фурна можеш да печеш,и горе имаме ставено од оние црните бурии со 6 мали цевки,знаеш за кои ти зборувам ,незнам како се викаат,шпоретот загрева 80м2 значи голема просторија имаме дневна кујна трпезарија ептен голема и ходникот загрева,но лошото кај овие шпорети е тоа што кога отвараш врата да ставиш дрво многу чуре,и чад колку сакаш веќе сме за белење,инаку многу топлат.позз
Колку квадрати греете со инвертер климата, колку е јака климата?Јас гледав грее клима во техномаркет 46000 од 5.5 kw некако ми е скапа, ама ако вреди за парите би ја купила. Ние имаме изолација од надвор 5цм плус пвц прозорци и нови врати.Дневната што планирам да ја грееме е 35 квадрати.