Јас се греам на дрва. Оџак се чисти двапати годишно, пред сезона и по сезона, види дали е чист. Ќункот да е чист, чисти го почесто. Кога ставаш дрва, има такви шпорети на кои ако не им го повлечеш делот за пепелот, за да влезе воздух во шпоретот, тој чади. Повлекуваш дел за пепел, отвораш вратиче, ставаш дрво, затвораш и делот со пепелот го враќаш назад пак на свое место. Друго, некои шпорети горе на плочата имаат едно штрафче или како навртка, ако не е соодветно свртено, тоа ти го враќа чадот назад. Пепелникот исто да се чисти редовно, и само суви дрва, инаку чади. Дури и ќункот со повеќе кривки, тоест ако не е цел на едно, ако има раб доле, раб горе до влез во оџакот, спречува нормален проток на чад, посебно на мирно и тивко време без ветер. Е тоа може да биде чадилница дури и при гланц чист оџак. Ако е проблемот во ќункот со повеќе агли, лимарите ја знаат таа работа и можат да изработат соодветен, тоа не е скапо. И плочата на шпоретот треба да се чисти, фаќа саѓе.
Здраво живееме во зграда 4 години, оџакот во зградата не бил очистен од кога се направила зградата, дојде оџачар го исчисти меѓутоа пак кај нас се зачадуват ние живееме на горниот кат, значи проблем не е оџакот него чад излегуват од плочата долу, имам мало детенце кое ми живее во чад ве молам да ми кажете каде да се обратам, овај оџак не треба да се користи, горе беше оџакот немалтерисан цел беше со дупки добро е што не сме се запалиле ве молам за одговор
Поздрав, Сме купиле нова печка со пелети само не е програмирана, се заглавува дојде мајстор да го види вика ви треба технички пасворд, знае ли некој да ни помогне ви се молам грдно пари сме давале ништо. Приту плw 13 е марка Фала ви однапред!
Луѓе кажете ми спас за греење во соба од 14м2, во куќа без изолација, со греење на дрво во дневниот простор и кујна. Со мало бебе сум и сакам цела ноќ да е топло од 21 до 7h во собата каде што ќе спиеме
Незнам што да ти кажам.Еве на работа со греам со калориферче греам малку повеќе од 15 кв и сметка доаѓа 5500,значи само за калорифер.Сигурна сум да имаше инвертер помалку ќе доаѓаше а позгреана ќе бев.
За спиење е подобро пониска температура, поубаво се спие, без откривање, без затнат нос и суво грло од греењето. Не ти треба да ти е топло таму ако само спиете, верувај. Детето ќе биде поздраво.
Само клима инвертер. Со радијатор струја висока а нема да се стоплите штом ти е за со бебе. Овие инвертер климите се супер само што струјата стана изгор. Греалка па во никој случај не би користела. Користев едно време на работа, освен изгореници на кожа друго ништо не добив.
Здраво, се грееме на пелети, сега во спалната треба да ставиме радијатор, дали е проблем што над радијатор ќе биде завесата и драперот?
Па прави проблем топлината оди директно накај прозорот и неможе убаво да се шири,ние сме ги тргаме на страна.
Ние не сме имале ваков проблем. Веројатно со драпери можеби, ама обичната завеса е тенка.. А температурата на радијаторот е доста висока. Така да доволно е само драперите да ги повлече
Zdravo,dali nekoja clenka go ima ovoj aparat za zatopluvanje od Rovus? https://www.topshop.com.mk/rovus-keramicki-aparat-zatopluvanje
Ние го имаме веќе пет години , меѓу сезона затоплуваме во детска додека не запалиме ќумбе кога ќе фане ептен ладно. Одлично грее 10тина квадрати и не е бучно воопшто. Има заштитен систем од превртување и малку да се навали измести се исклучува дувањето.
Здраво, имам инсталирано грејни тела комбинација подно и радијатори (околу 70кв подно и 4 соби со радијатори). Кога се правеше инсталацијата преј 2 и пол години се решивме за котел на струја но се мислам да ставам топлинска пумпа од 16kw. Дали може некоја да ми каже од прилика колку доаѓат сметките за струја со топлинската?