Zdravo na site, mi treba sovet okolu postavuvanje na sistem za greenje i ladenje vo kukja od 100m2. Kukjata vnatresno e celosno sredena a od nadvor treba da se postavi fasada. Kratko kazano sistemot ke se postavuva od nadvor pod fasada. Koe e popametno resenie multisplit sistem klimi ili pak toplinska pumpa so fenkojleri?
Колку е цена на систем клими? Кога се вселиввме во куќата тоа ни беше во план, не се сеќавам зошто мајсторот рече дека не е добра опција и баталивме. Уште сум на мисла за ставање.
Каква клима препорачувате, што ќе биде квалитетна? Ја гледавме Грее, Хисенсе, ама не сме одлучени. Пингам и @quattro зошо гледам дека се разбираш од тоа.
Највалитетни се јапонските брендови, Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Panasonic итн. Потоа следат GREE, Haier, Midea, Samsung, LG, Hisense, Carrier. Производството е глобално речиси ни една не се произведува во матичните земји освен кинеските. Најповолни и најдобри сооднос цена и квалитет е GREE и Midea.
Ај совет ве молам. Се работи за куќа, до сега греено на дрва само дневната, собите ладни. Дневната е 25 квадрати. Е сега, од оваа сезона поставена е изолација со фасада(ако не се лажам 8ца дебелина). Ако згрешам не се смејте ова од слушање ми е. Не советуваа да земеме конзолна клима 3ка, земавме на GREE ама некако многу пари за монтажа испаднаа. Прашањето ми е дали ќе е доволна за во дневната, и дали може подобро ќе ни беше инвертер да стаиме ?
Па и инвертер сте земале Само подна клима не ѕидна Ке ја грее дневната без гајле Колку монтажа ви наплатија?
Искуство со мобилните клими за мала соба(мах 8 квадрати)? И заради цевката/цревото некој искуство и за потрошувачка? Благодарам
Ние грееме дневна, споен ходник и трпезарија и мала кујна сл една5,5 клима тоа е се околу 35квадрати. Но некако пак не стига, едвај иде до 21степен бо кујна, во дневна качува 25степени. Имаме уште една соба 16квадрати и сега се мислиме дали таму да ставиме помала клима или да купиме шпорет на дрва…. Како е финансиски посиплатливо?
Здраво друштво Планирам да ја земам Ariston Nimbus Pocket M Net R32 – 50M (за греење на стан од околу 70 m² со целосно подно греење) реално искуство од оние што веќе ја користат или имаат повеќе информации. Како ви се покажа во зима – држи ли температура стабилно, има ли доволно сила? Потрошувачката дали е разумна (колку kWh месечно во најладните месеци)? Ја користите ли во AUTO / weather compensation режим, и ако да – со која крива / подесувања сте најзадоволни? Дали имате само надворешен сензор или и собен термостат вклучен? Генерално – дали сте задоволни или би избрале друг модел ако купувавте повторно? Секое искуство, совет, е добредојдено.