Греење во домот

Discussion in 'Дом' started by rak1, Oct 17, 2014.

1. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Значи многу троши... фала

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Премногу

Снегулк@23 likes this.
  3. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Здравје на пролет планираме да започнеме со реновирање на куќата. Најголем проблем што сакам да се реши е токму греењето, навистина ми е преку глава од греење една соба па трчај низ ладен ходник во др соба, ладно купатило и сл. Па би ве замолила доколку може да ми дадете предлози кое е најисплатливо решение за цела куќа да биде топла. Се работи за куќа од 80кв.

Снегулк@23 likes this.
  4. bella12

bella12 Популарен член

Доколку се греете на клими, да поставите повеќе клими. Или ако сте на огин да наместите парно. Во хотник, кујна можете и подно, а во купатилото и другите соби радијатори. Има и во купатилото што местат подно но колку е тоа во ред не знам. Е сега парното да го наместите, печка за парно да се купи мислам дека многу по ефтино е клими да се наместат

Kitanova77 likes this.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Систем со парно греење е најдобра опција. Ако имате услов и повеќе финансии со топлотна пумпа. Друга опција котел на дрва или пелети.
    Со тоа што топлотната исто како климите пример во октомври ја вклучуваш и гасиш во мај. Измеѓу само регулираш топлина по собите.
    Со дрва или пелети си обврзан постојано да има некој кој ќе го одржува греењето, во смисла да става плус дрва/пелети. Чистење на котелот секојдневно или на неколку денови.

Предност на овие типови греење е што и бојлер се поврзува и постојано има и топла вода. И купатило топло.

Дали линијата ќе биде со радијаторско греење или подно, зависи од вас. За подно би вклучувало дополнително вадење на под, ставање нов, што е ем поголем трошок, ем ако сте во нова куќа сигурно не би се исплаќало пак во кратко време да менувате.

Реално за 80кв и со добра изолација и клими би бркале работа ама во тој случај купатилото пак би било ладно освен и таму ако не се стави некое греење на струја.

Kitanova77 likes this.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Парно на пелети, особено ако сте на едно ниво и имате добра изолација. Од лично искуство зборам. Многу се исплати, плус ќе си го поврзете со бојлер, топла вода ќе имаш во секое време.

Kitanova77 likes this.
  7. newme

newme Истакнат член

Дали троши многу оваа греалка од топ шоп?

8. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Искуства со подно греење со топлотна.пумпа? Дали е скапо, мислам на сезона, не на инсталација. Дали со плочки или со ламинат? Велат дека плочки се најдобрата опција ама воопшто не го сакам чувството да газам на плочка, чувство на ладно што ќе го имам од пролет до есен, кога не се грее

9. Jas Elena

Jas Elena Истакнат член

Препорачајте некој калорифер/греалка што ќе дополни греење на 25 квадрати соба.Има клима,ама не е доволно кога е многу ладно

Снегулк@23 likes this.
  10. Ajla11

Ajla11 Истакнат член

Здраво
    Градам простор од околу 250 квадрата на 2 спрата и планирам со подно и топлинска но не живеам во мк постојано што мислете која е најдобра опција за мене и дали би се стоплиле убаво во оваа квадратура . Каква марка ми препорачувате на топлинска и дали е исплатлива опција и на што да внимавам .Ве молам какви искуства имате бидејќи мајсторите само знаат за пари а квалитет и знаење доста слабо

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Не знам многу да објаснам, бидејќи не разбирам, сакам да споделам искуство. Годинава наместивме топлинска, ако сум точна 18 киловати за околу 150кв површина, ама ние имаме конценционално парно, со радијатори. Сметките за струја се идентични од минатата година кога се греевме со 2 клими. Со подно греење би требало да е уште помала потрошувачката.

12. anggell

anggell Форумски идол

Клима ако не те топли за тој простор, греалка и калорифер па ич нема.
    Него ме чуди како не се топлите со клима. Не е инвертер?
    Ние 50 кв дневна на минус, дома е бања. Исто и во стан кога бевме со клима и поголем простор топлење дома секогаш сме на кратки.
    Калорифер имаме за во детска отприлика таа квадратура, живи глупости е. Среќа што не седи на зима таму.И таму сега ќе ставаме клима.

13. zence

zence Истакнат член

Сум се греела на парно на струја и на клима, ама поубава топлина нема од дрво. Многу ми значи кога ми е ладно да се допрам до нешто топло , затоа климата ич не ја сакам. Е математики не правам, ама мм кажува дека не е ефтино на дрва.

anggell and Unread like this.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

5000 ден е кубик оваа година
    А со еден кубик дали ке претераш цел месец
    А кај е чистење,цепење,солинари пепел

H.VAGA likes this.
  15. anggell

anggell Форумски идол

Точно, кај моите се топлев на дрва и нема поубаво. Ама тој хаос од чистење, пепел, чад не се нафаќам. Кога се вселивме во куќата зедовме дрва за секој случај, и тој секој случај еве стојат 5 години така, никако да се наканиме да ги користиме.

16. zence

zence Истакнат член

Тоа се прави мм. Кога он не е дома , ни се гаси ќумбето, среќа гусано е , па држи жар.

17. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Јас се греев на дрва не дека не е топли, ама со дувалка на пелети е подобро загреана просторијата од камин на дрва.
    Една иста температура цел ден и низ цел простор. Нема молење кој да стави дрва, кој да донесе, па изгаснало огнот итн
    Една вреќа цел ден и уживање.

Оваа година малку поскапи ама земавме сега и ќе имаме и за следна зима.

Anie93 likes this.
  18. Liky

Liky Истакнат член

Препорака за марка на клима Nordstar или Hyndai? Од искуство некој? Која подобро грее и во однос на потрошувачка како се?