3.5 Kw e нашата, не памтам колку ја зедовме пред 2 години (околу 35000 - 36000). Инаку просторот што го грееме е голем. Кујна, трпезарија и дневна.... квадратура не знам со сигурност ама 30 квадрати има сигурно, може и повеќе. Другата клима во спалната ни е исто Gree, ама таа е обична, не е инвертер, заради што надворешната единица ни е во балконот внатре и не замрзнува... и таа е 3.5 kw... ја загрева спалната за 10 минути не се диши внатре од топло
А сметките колкави ви се? И ние имаме такво, ама куќа е, без 30 илјадарки немаше да помислуваме да пројдеме. Сега на инвертер и панелки по спални соби. И сметките овие последни два месеци во просек 13 000 следна година здравје, мислиме да купиме нафта, па со парно на нафта.
Во стан сме 62 квадрат. Највисоката сметка ни беше 7000.Со тоа што секоја вечер се пушта машина за алишта+ сушара,машина за садови,бољер не секогаш пуштам на ефтина.Плус тв,лаптопите работат 20 часа без прекин сигурно,струјата во ходник исто гори цела ноќ,плус 3 лампи преку ноќта.
Ве молам за предлог за греење на спална соба од 15 м2,дали панелна греалка,маслен радијатор на струја или термо печка? Што е најекономично? Ке ми треба да работи ноќе поради бебе.
Често се грееме со шпорет на дрва, кога е поладничко ја палиме и печката исто на дрва. Па кога имаме гости во кујната шпоретот во дневната печката, кај брат ми во соба исто печка на дрва и кај мене во соба со панелна греалка. И пак не ја бива некако...
инвертер клими за греење на 40квадрати за цела грејна сезона друго грејно тело нема значи ми треба 18ка или 5,5ка кои марки ги имате и дали ве тплат на зима 23-24степени стан е со пвц и добра изолација
Ние лани си купиме инвертер клима Gree lomo 18ка, и супер е климата, лани колку беше ладно се греевме без проблем до 24-25 степени, ама не ја изгаснавме климата од средина на Ноември до Март, само навечер кога ке си легнеме ја намалувавме на 20 степени.Од аспект на сметки највисока сметка во Јануари ни беше 5600 ден. а останатите бе пониски, Ноември околу 3000, Декември околу 4000, Февруари околу 3000 ит.н. Климата не троши мн малку струја ама поекономично е да не ја гасите. И зимава планирам да се греем со неа плус ке чувам бебе, земав и термометар за мерење на внатрешна температура во собата и се надевам дека ке постигнам константни 25 степени со тоа што нема да ја намалувам воопшто.Инаку дневната што ја греам со климава е 35м2 со три надворешни ѕида, пвц прозорци и 5 цм изолација..Климата ја купивмеод Гримак за 45000ден плус 5000 монтажа.
Ние имаме парно на шпорет на дрва , првата година потрошивме 22 кубици дрва , но сега со стегање до 15 кубици дрва , инаку во кука живееме и нема фасада .. Бараме друга поефтина варијанта ...
Фасада и изолација на куќата ти е најефтина варијанта. Друго нема, што и да одберете, ако немате изолација, губите топлина.
Дечки за греење на панелки за една соба многу ли струја би плаќале што мислите колку би идела сметка ?
Многу. Ние користевме кога ни откажа климата. Користевме кратко време и не 24ч, а сметка стаса поголема од ако користиме 24х7 клима.
Јас имам на Fuego со години.Супер си грее малото Иако собата ми е упола од просторијата за која тебе ти треба. Мислам би ти вршело работа