Греење во домот

Discussion in 'Дом' started by rak1, Oct 17, 2014.

1. Cka

Cka Форумски идол

Некој да користи СТ печка на пелети? Планираме да купиме 25 ка. Многу ќе ми значи искуство.

2. Poppins

Poppins Популарен член

Што би препорачале за затоплување во мало купатило , со пониска потрошувачка да е по можност ..?

3. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се грееме на клима инвертер Vivax веќе 3 години. Почисто и поекономично грење ви е климата. Ем брзо затоплува, може и да се подеси кога да се уклучи сама ако не сте дома за да затопли пред да дојдете. Првата зима ко ја купивме беа оние температуртите од -15. Исто добро постигнуваше температура до 23 степени тој период, за греење во стан. Во куќите не знам дали е баш исто затоплувањето со клима. Ептен сме задоволни, а и моделот е ептен погоден. 3,4 месеци покасно купија и брат ми и снаа ми но, друг модел и не беше многу погоден но им вршеше работа, затоплуваше.

4. monik55

monik55 Форумски идол

Еден совет ако може,што е најисплатливо за греење освен инвертер клима бидејки сме под кирија и нее тоа решение да наместиме.
    Станот нема парно ама нее ни многу ладен.
    Планираме да го грееме само дневниот простор,дали е решение панелка или нешто поисплатливо да не доаѓа висока сметка за струја?

5. flower55555

flower55555 Популарен член

Панелката освен да седиш до неа, никако нема да се затоплиш џабе ке влечи струја. Термо печка ако можете да со земите навечер да се полни, преку ден да топли.

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Немате многу опции,но јас попрво би зела од тие радијаторите уљани што беа ,него ли панелка,ке ве изгори таа.
    Едит:термо

7. monik55

monik55 Форумски идол

А ова? Screenshot_2018-11-15-12-58-32.png

8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

На тие радијатори мислев со тркалца,нас ни беа подобри од панелките.Ама и за термо размисли ,има многу што ги продаваат на пазар3 иреклама.Ке можеш да си сушиш алишта на термото.

9. monik55

monik55 Форумски идол

Ќе размислиме посекако а овие радијатори се полнат невечер?

10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Не се полнат,ама стојат топли подолго време,и не јадат толку струја ко панелите.Ама побарај и термо,нема врска ако е старо,ако работи,ептен се наоѓа за со мало бебе.

11. monik55

monik55 Форумски идол

Фала ти на советите.

12. poenta

poenta Форумски идол

Јас имам позитивно искуство со моделот на греалка подолу. Брзо го затоплува просторот и по постигната температура автоматски се исклучува. Има опција за монтирање на ѕид. Во врска со потрошувачката не знам колку троши.

Ако си заинтересирана за греалка, најважно е да биде водоотпорна за во бања.

http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10174_10180&product_id=69704

Poppins likes this.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ние имаме мало купатило дома, и користиме калорифер за затоплување.Ама го имаме од кога сум родена.За 10 минути прави бања во купатилото.Со него некогаш и ја греам мојата соба бидејќи стварно брзо загрева.
    Единствена ,,маана” му е што е бучен.

@monik55 инветер климите се за -ни температури надвор.Ние купивме инвертер клима на Daikin.Загрева 50m2 без проблем за краток период.Супер си е климата.За помал простор би ти рекла радијатор.Панелите не загреваат доволно брзо, а стварно трошат струја без везе.

Poppins likes this.
  14. Poppins

Poppins Популарен член

Сакаме да ставиме нешто кај деверот тој е сам , ергенче е малце забушава со тоа влагата и отварање прозор ,одржавање , и бараме нешто безбедно по потреба да си пушта , премногу е ладно , претходна зима плочките на ѕид му замрзнаа :worried: а не е претпазлив
    ова твоето @poenta фино изгледа , само да биде одговорен со влагата :tmi:

mareane, poenta and Feminka22 like this.
  15. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Некој се грее на парно на струја (котел)? :wasntme:
    Колку kw троши и колкава сметка ви иде за која квадратура? Некој ако има искуство нека сподели.

16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ние се грееме на парно ама ептен декември-јануар.
    Цела куќа ни е со парно (100m2) за kw колку троши не знам ама сметка над 3000 не ни дошла за парното

MarigoldA likes this.
  17. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Мене најдобρо ми е на дρва гρеење κаκво што имам, па уште и κога ќе си напρавам κафенце, κаκао или чајче... Сκапна живеачκата и κај нас...

18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

ако сте на црно врзани пред саатото може
    инаку парнона струја у стан од 0 квадрати декември јануарска сметка испод 12,000 не е
    земи инвертер клима знам наеднаш давање пари е ама ке ти биде топло у спротивно шо и да земиш друго небитно панелка или уљен радијатор или термо печка истите тие пари ке ги лупниш за два месеци

19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

пишав и погоре стан од 60 квадрати испод 12,000 денари нема да бидеш струја со се комплет еве и десет нека биде најниско

MarigoldA likes this.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Не се разбирам во такви работи искрено.Татко ми кога кажува колку се сметките за струја слушам.
    Во куќа сме ние сопствено греење ни е.Имаме и инвертер клима.Ама климата грее само 3 простории, останатите три посебно ги грееме и на минусни температури мора да пуштиме парно.Прошлата зима кога ја купивме климата парно 1-2 пати пуштивме.Не беше некоја страшна зима.
    Сега периодов кај мене и во спална со радијатор.Тоалетот со калорифер, а другите простории со климата.