gream deloven objekt(zatoa industriska koja e skoro tri pati poskapa od domasna ) koj nema izolacija ,a podot i edna tretina od visinata na zidot se plocki....eve i sega dur bese pomeko vremeto pustav klima,ali samo zamlacuva,podolgo sedenje veke ti e ladno ....probav i so panel,i so drugi grealki..site tie vlecat mnogu struja a ne se zatoopluva..toplo ti e samo ako sedis do niv...ostatokot od prostorot mlako..plinov e kade kade poevtin ,zatopluva ama na sekoj pola cas ,otvaram vrati da se provetre..i se taka vo krug..da ne mirisase ke bese super za greenje..a gledam flizernici,prodavnici ,opsti ambulanti se great na plin...
@teaiva мириса на плин зашто истата не го согорува добро плинот,фрла жив плин и од тоа доаѓа до смрдеа на плин. Распрашај се за оваа јас имам слушнато дека се добри но пак прашај си.... http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169&product_id=60029
Здраво на сите сакам да прашам за совет Имаме 2 куќи во двор, односно барака и куќа Бараката е 64м2 и само во една соба се грее со греалка, остатокот се грее на дрва, во "новата" куќа каде што живеам јас е 56м2, има изолација од сите страни освен на предната страна PVC прозори, нема оџак и се греев на струја, клима обична и панелки кои не се уклучени минимум по 16 часа дневно, лани уклучував панелки оваа година уште само клима уклучувам навечер само. Сметките за струја се астрономски сега декемвриската ми дојде околу ~10000 денари, лани за декември и јануари 2 сметки 26000 денари. Се мислам и ми треба совет дали само да ставам 2 инвертер клими или пак комбинација. Во куќата на мојте со пелети, а кај мене со инвертер која исто така би се пуштала само навечер ?
Инвертерот ти е подобро воопшто да не го гасиш, помалку ќе троши така, бидејќи ќе одржува температура. Можеш само да ја намалиш температурата, пр. ако грееш на 27, да ја ставиш 22-23 додека не сте дома. За 56м2 би требало една да е доволна.
Минаатото зимо и јас греев салон(дневна соба) од 60квадрати ,со инвертер клима и ми стигаа сметки 15 000ден. ама работеше 24/7
Ја станот го греам со инвертер клима, најголема сметка до сеа ми има дојдено 2 500, така шо би ти препорачала две клими.
Во стан од 38кв(со цимерот) се грееме со Panasonic инвертер, сега за сега сме презадоволни, брзо се затоплува и сметките за струја се ниски последнава дојде 1700 денари, но во главно се друго оди на евтина со исклучок на готвење. Исто така, изолацијата на зградава е многу добра па дури и да не уклучиш клима не станува неподносливо, за разлика од минатата година каде во стан во градски ѕид(45кв) не се седеше од ладно, изолација прелоша, на клима панел и понекогаш радијатор доаѓаа астрономски сметки за струја од по 7-8000ден! Ептен е важна изолацијата, буквално џабе се топли ако не е како шо треба.
Некој да има искуство со топлинска пумпа (систем воздух-вода) поврзана на парно? Тоа бил некој нов метод за греење, скапа била многу пумпата (околу 4000 евра) но многу економична долгорочно гледано.
Здрабо сакам да знам освен греалка/панел што поголемо може да се користи за загревање .. сакавме инвертот ама НЕ сакаме да е статично, да се буши в ѕид...Сакаме да можеме да го движиме... Како ги викаат огромните греалки в хотелите? Каква идеја би ми дале? П.С. имаме парно,не задоволува.
Колку се плаќа за централно греење преку лето/зима? Некој ми имаше кажано дека било лето една цена зима друга. А некој пак дека преку цела година исто. Инаку на струја сме моментално. Малку солени цени зимава.
Зависи од квадратурата. У 70 кв плаќав 3000 месечно цела година. Не сакавме да плаќаме само грејба сезона, поскапо ни идеше.
Живеам во куќа со изолација од 5цм стиропор и ПВЦ прозори.Потребна ми е клима инвертер за дневна која е околу 40 м2. Се двоумам меѓу марките Грее, Вивакс и Нео.Ваше искуство со тие марки? Дополнително прашање дали е подобро една многу јака клима за цел спрат или две послаби?
за тие 40 квадрати земи си 5.5ка грее модел ЛЦЛХ ломо тој модел е а сеа има ново име напомени дека стариот лцлх го сакаш
Мислење за фенкојлери за греење? Економични ли се, како одат сметките? За стан од 59м2, со две спални, во секоја соба има фенкојлер
Искуство немам, ама скоро местевме парно и сакавме изворот на топлината да биде топлинска пумпа. Влогот е поголем, ама долгорочно е најисплатлива инвестиција од сѐ останато. Самата пумпа има компресор како инвертер климите, кој го конвертира надворешниот воздух во топлина. Ние не наместиме, бидејќи човекот што ни го местеше парното ни е близок роднина и негова препорака беше да не вложуваме толку пари, бидејќи нашата куќа нема стиропорна изолација. Констатираше дека без изолација, сметките ќе идат исто како со друго грејно тело, само за џабе ќе вложиме тон пари. Инаку дефинитивно топлинската пумпа е најисплатлива инвестиција. Може да се поврзи на подно греење (на него температурата на водата треба да е 35°С), конвенционално греење со радијатори или панели (температурата на водата треба да е до 65°) или топлинската пумпа да е на принцип воздух-воздух и да грее/лади преку фенкојлери како во хотелите. Доколку не ви смета посувиот воздух, последната опција ви е најекономична. Инаку во некои банки има кредити за енергетска ефикасност, каде што враќаат 20% од влогот преку некои европски фондови. Така на пр, ако вложите 6000€ за парното на топлинска пумпа, ќе имате поврат од 1200€,што реално ама ич не се малку пари.