Кога може некој да се грее на калорифер и да плаќа багатела струја.... јас секако дека можам со 1000 ден да поминам. Сме вложиле во екстра економични апарати затоа плаќаме малку струја. Готвам на специјален апарат мулти-готвач кој штеди многу, и сите останати апарати се штедливи. На лето и 800 плаќав, да не сакаш и доказ???
Тогаш треба да преиспитам што е работата. Само бојлерот е скоро секогаш вклучен,за шпорет и јас не внимавам. Сите апарати ми се А класа,освен сушарата Б. Да пуштам мм да види што е работата.
да, сакам доказ )) затоа што цел живот кај моите - на штедење на евтина, на греење и готвење на дрва, никогаш не платиле помалку од 1500.
Искрено не верувам дека убава топлина во домот може да се постигне, а тоа да чини толку. Јас сум реална. мене 2500 ме кошташе изминатиов месец кога релативно топло беше за една клима. Нема сила што ќе ме убеди дека за истите пари можам да ја имам истата топлина со две клими на минус 10.
Не би чувала дете во ладно. Лани 2 месеци го чував внук ми и бања беше во двете соби. Можеби треба да се запрашаме која е енергетската класа на климата. Мојата е А++ за греење и А+++ за ладење.
Се испокаравте за глупости Абе женски памет.. Што да кажам јас, сметка под 2200 за струја не памтам да имало.. па ни се грееме на струја ни ништо Инвертерот, ако е правилно избран, е премногу економична опција. Исто така многу зависи и од изолацијата и поставеноста на станот.. Патем, џабе се спукавте дали 2 или 3 соби греете кога не кажавте квадратура Мојата дневна со трпезарија е 40тина м2, ако додадам 2 соби од по 11, излегуваат 62-3м2, плус ходници кај што секако се губи топлина.. Кај некој друг истиве 3 соби ќе бидат 40м2..
Во моментов на пазарот нема подобри од тие дома што ги имам. И не се Кинеско производство, главен предуслов зададен од професионалци. Како што кажав, нема шанси да ме разубедат во спротивното. Теотетски да направимр пресметка за 3,5кв со просечна цена од 5мкд (без ддв) за цена на струја и 18ч работа (нели инвертер и не работи кога ќе постигне) не може да се постигнат тие потрошувачки кои ги даваш.
Исто е и кај мене. Една соба 35+ квадрати, спална 15 квадрати и мала 10 квадрати. Плус ходник и вц што не ги рачунам.
Не зборам за подобри - туку за поекономични. Мојава клима е 65000 денари и кога ја купувавме особено ни беше важна енергетската класа. А дали може или не може да се постигне, си знаеме ние. Лично ги плаќам сметките, така што знам точно колку ми идело.
Прашинка, зборувам со факти јас. Климитр ми се поставени солидно и купени по препорака на сериозна фирма. нека троши 1кв нa секој ч тоа се 5 денари, за цел месец се 3000 денари мин по клима.
И јас лично ги плаќам сметките и нема математичка логика дека толку трошат колку што пишуваш на минус 10,15.
Знаеш што? Си плаќам толку и точка. Јас продавам клими од некоја марка па да имам потреба да лажам? Мислам стварно?! Дај биди реална. Имаме вложено и во изолација, се грееме од сите страни од соседите и толку плаќаме.
Нема потреба од нервоза. Употреби малку аргументи во дискусијата. Им се потсмеваш тука ва луѓево со пелети што се греат, а за себе не си реална. Колку кв ти троши на 1ч климата по спецификација на режим греење? Колку ч во просек е во оперативен режим? Во отсуство на аргументи најлесно е да се лутиме.
Него не ви е многу сумирано 18 часа на ден инвертерот да дува? Значи си ја губите топлината некаде на големо Во другиот стан имам приметено дека дефинитивно не работи 18 саати собрано за 24часа
@Petar80 каква печка на пелети имаш? Јас сум задоволна од парактичната примена на пелетиве, ама дека е ефтино не е. По 1,5 до 2 вреќи трошам на ден. 210 ден. за вреќа (просечна цена) значи од 315 до 420 ден./ден. Ме загрижува дали е добро наместена печкава. Подесено ми е да водата во системот биде 60 степени...а еве сега во моментов е 41 степен, а собната температура е 25,2 степени...во дневната каде што е печката. Во другите соби е помалку. Струја во август, па и септември платив по 3000+ денари. Како ви успева да плаќате по 1000-1500? Не готвам секој ден, не перам секој ден. Машина за садови секој ден, бојлер речиси секогаш уклучен. Дали фрижидерот за длабоко ми ја титтитт мајката???
@sanjaeva премногу трошат фрижидерите за длабоко, нашиот скоро еден месец летоска не работеше, 800-900ден помалку сметка
Еве ти доказ дека плаќам по 1000 ден струја.... а кога бев со клима, да не ја барам сметката, да видиш што е 6000 ден само за греење 2 соби.
Извини што јас ти одговарам, ама да ти споделам искуство. Ние трошиме 1 вреќа на ден, 170 е моментално, беше 160, ги покачиле пак. Sparrow е марката... пробавме и 100% даб, поскапи, понезадоволни бевме. Температурата на водата ја чуваме на максимум 55 степени, некогаш и на 50. Дома ни е околу 22-23 степени, и толку ни е ок. Печката цело време е на единица. Проверете да не имате воздух во радијаторите... тоа може да прави проблем