Јас не бев сигурна но мислев дека има затоа ја употребив честичката БИ. И затоа реков дека најубаво е да се праша каде што се продаваат печки.
Има поврат на средства од некој европски фонд. Мислам 15 % враќаат од износот. Класични субвенции нема.
Здраво ми треба мала помош Во план сме да купиме печка на пелети па би сакала да слушнам некои препораки за одредена печка ( каква имате и како сте задоволни) Сега има толку многу печки што незнаеш што попрво да одбереш инаку ќе загреваме околу 140 квадрати и гледаме печки од 24-25kw ама сепак би била благодарна за некој совет Фала
Исто како членката погоре, имаме печка на Екошпар, Auriga 25kw, загреваме околу 90тина квадрати. Презадоволни, стоплени ко никогаш до сега. Сега ќе ни биде 5 сезона, поврзана е и со бојлерот, топла вода во зима има постојано.
Три тони најмалце. Се случува да докупиме уште десетина вреќи ако април е ладен и е потребно греење. Ама генерално имаме добра изолација, печката не работи цел ден, обично само наутро и попладне. Ама три тона пелети сигурно се трошат, грееме од крај на октомври до април некаде. Сега зависи и дали е топла пролетта.
Ти благодарам, слично грееме и ние. Прва година ќе ни биде, земавме и ние 3 тона, но скоро цел ден е уклучено кај нас. Затоа сега сакаме да докупиме уште тон ипол барем. Ќе видиме како ќе истераме до пролет.
Дали некој има печка ThermoFlux interio 20kw?како е задоволен и која е потрошувачката. Или која печка би ја препорачале за околу 80 квадрати?
Луѓе имате некое инфо од некој познаник шо се занимава со продажба на пелети во врска со цената шо би се очекувала вон сезона мај/јуни колку би била? Малку ме плаши покачувањево на се, се си мислам дека испод 250 нема да има да се купат како шо тргнало :/ ние четврта година се грееме на пелети од 150-170 сме плаќале по вреќа, секогаш во мај ги купувавме, ама сега не знам шо ќе бидни годинава :/
Ќе видиме во мај. Ако не ги симнат цените, ќе смениме греење, оти кога ставивме печки на пелети имаше ниски цени и на пелети и на печки. Сега ова е ненормални скапо. Размислувам на топлотна пумпа
Немам инфо, и ние се мислиме. Не знам што ќе се прави ако останат пелетите со оваа цена или ако поскапат. Сега во декември, последно што слушнав беа 315 денари вреќа тоа е премногу.
На мисла сме да се грееме комбинирано пелети со инвертер, од година, ништо да не исклучуваме,на термостат 23 степени да биде, па климата да догрева, 180д ги купивме годинава, сега 320 стигнаа истите, кусо ни дојдоа, ќе треба по скапава цена да докупиме, изгор е ова. Не се исплати
Во август купивме пелети беа 179 истите пред некој ден ги плативме 250 по вреќа на 1 тон иде поскапено околу 4.500/ 5.000 денари што е премногу скапо. Не размислуваме за друго греење моментално затоа што што и да е треба голем влог,во комуникација со луѓето од каде што купуваме ќе знаеме тоа што знаат и тие дали цените ќе одат нагоре или не... вон сезона снабдување е многу подобро и секако поефтино, така правевме досега па ќе видиме годинава како ќе биде. Колку вие трошите сезонски пелети?