едноставно неможат да разберат!! значи на балкон не ми даваат а не па у соба и јас ја делам собата со мајка ми што е најтрагично а многу сакам да го земам,и обеќав на девојката дека ке го земам мајката не го сакала а никој нејке да се нафати да го чува...3 соби се...ги прашав домашните може ли малку понатаму во Jуни кога ке завршам со школоо они викаат НЕ.ги прашувам ако сите оценки ми се 5 само 1-2 четворки они па НЕ.значи смачено ми е!
Izvinete sto pisuvam latinica,nemam makedonska poddrska. Imate podrum taka?Mozes da go ostavis tamu.Zaklucuvaj sekogas i stavi mu se sto treba po nekolku pati na den(4-5) pregleduvaj go sto pravi i dali ima jadejne.Stavaj mu sveza voda i menuvaj mu pesok.Rdovno provetruvaj ,mu go lerzisteto,za da ne mirisa i da ne se soberat vlakna.
ехх камо да можев..али соседиве само у подрум отрови ставаат во секој подрум има а јас од мојот немам појма кај е клучот сме го изгубиле
Како тоа сте го изгубиле?Зарем не ви треба?Зарем не оставате во вашата соба(во подрумот мислам) некои работи?Пробај среди ја таа работа,ако треба сменете ја бравата,и ќе имаш клуч,исчисти,во вашата соба и да има отров добро исчисти и смести го таму.
kikkki јас не се согласувам со идејата за чување во подрум. Исто како во затвор да го стави под клуч, постојано во едно место, голем дел од времето само во темна, влажна и ладна просторија...не можам да се сложам дека е соодветно за милениче т.е. за маче во случајов. Нема да престане да мјаука за да го земе и да го пушти надвор. Мачките се темпераментни животни, сакаат слобода, сакаат да шетаат, сакаат сонце, природа... HoneyAxl кога се чува маче надвор не може да се очекува дека мачето ќе седи постојано на едно место и дека ако ти го ставиш на некакво легло, само таму ќе седи и спие. Пред се во твојот случај мене ме загрижува возраста на мачето што сакаш да го земеш, многу е малечко. Не знам ниту дали соодветно го чуваат луѓето кај кои е сега. Не знам каква му е точно ситуација е малото, но треба зголемено внимание и нега ако мачето по претпоставка дека е порано одбиено од мајката и ако заостанува во растот и развојот. Прашај дали мачето јаде, што му даваат, дали само извршува физиолошки потреби, како напредува, како се однесува...? Спојлер Инаку моето искуство со чување мачки околу влез не е многу позитивно, секогаш скоро после кратко време ми испарувале мачките од околината под "неразјаснети" околности. Mислам на сите ни е јасно..се и сешто се случува надвор. Во двор пред куќа е нешто поинаква приказна, мачките повеќе ми се пред очи, научени на место каде им се дава храна, а и повремено пуштање внатре дома на топлење или спиење ама сепак никогаш не сум можела да им забранам да не шетнат по комшиски дворови. Не може да се спречи тоа, мачките не може да се ограничат на отворен простор и сакаат да шетаат, иако сепак си се враќаат во домашниот двор . За мачките е убаво да си живеат во дворче слободни ама жал повторно демне опасноста од труење, крадење, малтретирање, газење од несовесни луѓе . Е дома си е најсигурно ама чувањето во домашни услови си бара и малку повеќе внимание и одговорност. Тоа е сериозна обврска, иако претходно на сите им изгледа како забава. Кога ќе помине почетниот период на взаемно прифаќање и привикнување, чувањето на маче (куче, зајче или било што друго) и обврските околу него стануваат нормална рутина. Времето поминато со миленикот е задоволство. За жал доста луѓе кога ќе сфатат дека миленичето не е само забава, тогаш бараат начин дури и подмукло да се ослободат од него и да го исфрлат или оддалечат од домот . Епа тоа не е играчка, има и чувства и потреби и претходно треба убаво да се размисли, не е само за желбата да се земе, туку и дали може да му се пружат сите неопходни услови и огромна љубов и трпение. Во спротивно подобро немојте да го земете и притоа да се измачувате себе и некое невино животинче.
Mачето мајката го одбила нејке да го види,девојчето му дава дом најкасно уште 2 недели или ке го фрли на улица а боље под мој надзор да е него на улица инаку за храна и хигиена се имам али само за топло внатре има голем простор ке го ставам некаде на сонце
Контактирај некој/а активист/ка од здружение нека го згрижат на сигурно и ке му најдат дом. Ако го земеш ти, го осудуваш на краток живот, надвор- изложено на малтретирање, ризик од автомобили, кучиња, мачори.. Без разлика кај и да го ставиш тоа ке сака да шета, мачињата се радознали суштества. Зошто не контактираш некое здружение па помогнете му. Во ред е да ги сакаш животните, но подари им живот- дом во кој ке бидат чувани во соодветни услови а не надвор на улица. Зарем не гледаш колку мачиња страдаат надвор? + сега има масовни труења на сите страни. Сакај ги и помагај им, па утре кога ке имаш услови чувај колку сакаш. Или па, зошто едноставно не поканиш некоја активистка дома да разговара со твоите да ги убеди да земете за дома и да им објасни се детално како оди, ке ги натера да засакаат. Животните се засекогаш и живи суштества, а не играчки. Можеш да помогнеш, размисли малку.
Да,во право си за тоа,да придонесе за згрижување на животните,ама таа сака да чува. Во право си сунфемина,влажно,темно,студено..и не е баш најразумно. Кога подобро ќе се размисли,и немаш друг излез освен да разговараш со некои активисти на здружение како што ти кажа и bastet,а ако не се најде некој за 10тина дена,земи го и чувај го пред зграда.Нема друго решение.И јас сум била во ситуација да бидам присилена да ги оставам малите надвор од куќата,аба причекав да направат 4-5 месеци.
Девојки дали некоја од вас има искуство со бубрежни проблеми кај мачки? Или некоја да студира ветерина?
Се подаруваат овие душички доколку некој/а е заинтересиран/а: маче: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater маче: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater куче: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater ВДОМЕТЕ И СПОДЕЛЕТЕ, ДОКОЛКУ САКАТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ОВИЕ ДУШИЧКИ!
најдов едно многу мало маченце..со што да го хранам?какво млеко?ако може некој да ми објасни затоа што многу е мало
Ако е толку мало да не може сеуште да се храни со друга храна освен мајчино млеко, побарај во некој петшоп специјално млеко за мачиња или консултирај се со ветеринар за млеко по формула. Имав некој рецепт ама не можам моментално да го најдам. Спојлер Можеш тука да провериш дали имаат, зошто само тука успеав на google да најдам поспецифична храна за мачиња http://www.zoovet.com.mk/ishranaMacki.php
Прво види кој пол е ! -> http://www.knowyourcat.info/info/graphics/gender.jpg <- ова ке го бараш малку подолу кај опавчето.. Избери му име Исто така купи шприц ги има во аптеките околу 10 ден се и види ако имаш од инфузија цевче и стави ја на шприцот тоа на мачето му личи на цуце..еве нешто како изгледа тоа: https://www.facebook.com/photo.php?v=42 ... =2&theater Ако е многу мало од прилика 25 дена,1 месец давај му млеко има специјално во пет шоповите..исклучиво такво бидејки обичното,кравјо е штетно за нивните бели дробови! Направи му некакво легло во крошна,нешто од кутија со некои ќебенца или во спротивно ке ти лежи на креветот ако треба уште нешто слободно пиши а има и доста корисни информации на интернет
Вакаа имам една другарка..и има една мачка која има скоро 2 год. која се имаше омачувано али зошо она ја чува исклучиво во дворот а таа иде по др дворови што е типично за секоја мачка доколку е слободна е сега таа има така понадуен стомак од еднаш и стана таков мислам после 1-2 месеци по сезоната на парење...полека за недела дена и стана многу голем можеби е смачна еве ја чекаме 1 месец скоро таа никако да се омачи а типично за секоја мачка е да се омачи за 59 дена но тие 59 дена од сезоната на парење поминаа колку што знам единствено во последно време приметив дека кога ја викаме да дојде таа само седнува а стомакот и е скоро како на последната слика,најголемиот кај мачките http://www.midatlanticvets.com/wp-conte ... _chart.gif има можност да е трудна или само лажна нада ни дава?
Треба не помалку од 60 дена да ги носи мачињата пред да се омачи dom/griza-za-domasnite-milenici-t4925/1960.html#p1612675 , но веројатно не сте сигурни дали е спарена и ако е, не знаете кога. Доколку подолго време е зголемена во стомакот, може да се здебелила . Се надевам дека не е нешто друго..
ako moze da m kazete na kolku vreme e potrebno da se banjaat kucinjata. potocno jas imam francuska pudla i potrebno mi e da mi kaze nekoj ako znae kako se odrzava higiena na ova kucence
Бањање еднаш месечно е сосема доволно.Исклучиво со шампон за кучиња. Редовно, да не речам секојдневно чешлање е задолжително за оваа раса и мораш уште од мало да го научиш на оваа навика. Во спротивно крзното ќе му стане ,,тутка,, и ќе мора да го шишаш скроз кратко. И летно време обавезно ставај му ампула против крлежи.
Кучињата не треба да се бањаат почесто од 1 до 2 пати во 3 месеци.Тоа е доволно и секако секојдневно четкање.Зошто како што кажа некој погоре,влакното ќе се направи тутка и ќе мора да се стрижи. И да, многу ми е мило што си пронашло дом,се надевам добар сопственик ќе има.