Здраво девојки, имам еден проблем: Eве веќе како трет ден мачката не доаѓа, а инаку ја немам видено повеќе од еден ден да не дојде. Имам мало маче некаде околу 1 месец (прво маче). Дали има потреба да користам шприц? Ако треба може некој да ми даде рецепт. Фала однапред!
Јаде нешто мачето во тие три дена додека мачката ја нема? Ако има 1 месец веќе би можело мачето да почне да јаде/пие без да треба да користиш шприц (видео). Ако сепак не успева така, ќе треба со шприц (или пипета, мало шишенце и сл.). Маче од 4 недели треба околу 3-4 пати да се храни дневно. Едноставна формула е со павлака или јогурт (полномасен)..вода + жолчка од јајце и еве уште една страна каде што има рецепти клик. Може да се пробува по малку и со мека храничка за мали мачиња да се навикнува да јаде и секако свежа вода. Може да има и потреба од стимулација за извршување на физиолошките потреби со триење на долниот дел од стомачето со влажна крпа (како на видеото). Треба да биде на топло и да се внимава на него.
Jaде само сув леб. му давав кравјо млеко, нормално разредено со вода. Ама колку да му давам само сув леб јаде. и сега да користам шприц? Само треба да му го тријам доле стомачето, ништо друго?
Леб и млеко не се соодветна храна за мачиња и не ги задоволуваат нутритивните потреби. Шприц треба ако уште мачето не јаде само, но ако прифаќа да јаде самостојно без шприц, нема потреба да користиш понатаму. Види како ќе се однесува пробај со плитка зделичка, прилижи му ја храната да ја помириса, стави му малку со прст под носето за да лижне.. Само треба да ја промениш исхраната како што кажав погоре, затоа што треба да прима протеини, калциум.. И да, ќе треба триење на стомачето обавезно додека не почне само да врши нужда. Мачките тоа го прават со лижење на малите.
Мојот не збеснува многу-многу. Уствари постојано си е збеснат па не му се приметува кога збесне повеќе. Ама затоа пак знае да му се качи на далечинското, а пробува и на прстите мои додека куцам на тастатурата Ептен секси прсти имам, во папагалска смисла
Сакам да знам мачињата што се пред еден месец родени каква храна треба да им купам и какво млеко оти не ми е јасно ништо сами се мачката мајката нивна си отиде и незнам каква храна и млеко точно треба да му се дадат Може предлог?!
За истото дискутиравме малку погоре на странава dom/griza-za-domasnite-milenici-t4925/2100.html#p1663651
Kaко што кажав претходно јаде само леб и други теста Пробав како што кажа му принесов така со прст во чинивче му ставав ама сака само леб и готово Мислам дека неможе сите витамини преку лебот да ги внесе И сега што да му давам? Преку шрпиц ли?
Не леб, не му давај дефинитивно. Со што друго проба? Проба со некоја од формулите или храна за мачиња (пр. нешто вакво)?
Јас сум малку повеќе неискусна во поглед на одгледување мачиња, па имам неколку прашања (кои можеби изгледаат глупави) на кои би сакала да добијам одговор пред да си вдомам маче. Планирам да земам маче што има околу 2-3 месеци, не е вакцинирано, па прашањата ми се следни: 1. Кога да го вакцинирам/колку ќе ме чини и во која ветеринарна ординација препорачувате да го направам истото. 2. Со каква храна да го хранам одреден период (додека е мало)? 3. На колку време да го бањам/како да го научам каде да врши нужда? И сигурно ќе се најде уште некое прашање на кое во моментов не можам да се сетам, но би била благодарна доколку засега ми одговорите на овие.
1. Вакцината е околу 500 денари. (за вет. ординација зависи од кој град си) 2. Ако има 2-3 месеци, можеш да го храниш со се што јадат мачките. Избегнувај млеко бидејки доведува до појава на глисти и нормално, никако коски бидејки може да се задави. (најдобро да го храниш со сува храна за мачки, салами, риба..) Мојот мачор пак е обожавател на марула и краставици, а месо не сака ни да погледне. 3. За бањање и не мора многу често бидејки самите се чистат. За нужда, стави му кутија со песок и покажи му ја каде стои за да знае и готово.
Не сепак мислам дека траба да се храни природно до сега јадеше палачинки, паштета, млеко и бисквити, леб и пржени кришки . Нешто како месо салама такви работи несака
Сакаш да кажеш дека природно е да се храни со палачинки, паштета, млеко и бисквити, леб и пржени кришки!??
Пред 2 дена зедов расно кученце-ЛАБРАДОР,па не знам со што да го хранам зошто е мало и не треба да јаде суво, и не смее зачинето.Му давам млеко со лебче како и јогурт но кажете ми што друго да му давам? А за кучешка храна е мало има 45 дена..
Sovet!!! Bev svedok na nemila scena, malo machence napadnato od kuce. Go zemav macheto ama ne znam sto i kako ponatamu. Jadnoto izgleda ima povredi vo predelot na stomacheto ( voopsto ne dava da mi se dopre). Od nadvoresn strana nema nitu edna vidiliva rana no ne saka da legne, segi potpreno so glavcheto i chemree. Ne jade, ne pie mleko...Se plasam da ne ima vnatresno krvarenje. Kako da mu pomognam?
N-ate, не е мало за кучешка храна. Кучешка храна може да се дава уште од 3 недели како додаток, нормално потопена. Земи папи или стартер формула од некој поквалитетен дехидрат како Ројал Канин, Про План, Еукануба.. Пробај дали ќе го јаде сув (пошто се познати по тоа дека се ќе јадат, на еден другар лабрадорчињата кога беа стари 1 недела и немаа уште прогледано грицкаа по некое зрно дехидрат), а ако нејќе мешај го со вода, јогурт, кисело млекце додека се навикне, па постепено ќе намалуваш од течноста додека не дојде на скроз сува храна. 4 оброци дневно давај му. Можеш да додаваш и калциум, ама само додека ги смени забите. Кога ќе ги смени престани да даваш калциум. Ако ти треба некој совет околу расата и слично, пиши ми порака.
Малку сум досадна ама...Кога дојде Љули(мачето)имаше чуден глас како кога ни се фаќа гласот кога сме настинати.Дали и на мачето е заради овој проблем или?Мајка ми ми вели дека е ппоради тоаСе загрижив да го нема цело попладне јас би кренала паника а не сега
Неможев да ја најдам соодветната тема за моево прашање,се работи за хигената т.е како да го научам кучето да ја извршува својата нужда на едно место а не низ цела куќа. Бидејќи ја нема примено првата вакцина ми рекоа дека не е добро да се изнесува кучето надвор сепак ве молам за вашите инструкции како сте ги научиле вашите миленици на извршување нужда на содветното место инаку се работи за 2 месечно куче