1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.321
    Допаѓања:
    41.609
    Јас не велам дека не сакаат, ама не е здраво за нив зошто се мали, може да им наштети.Значи не треба, зошто тоа е година кога стануваат полово зрели.Тоа е така кај сите животни воопшто, одредено е кога треба да почнат, тоа ми го има кажано ветеринар, а и татко ми одеше порано на лов и има она книгичка за кучиња ловци и таму строго е нагласено дека не смее да се парат под таа година зошто може серозно да им наштети.
    Сега вистината да, може е друга, ама сигурно дека на вашите кучиња не им дозволувате да прават што сакаат и а јадат што сакаат затоа што сакаат, туку ги штитите, така е и со ова.
    Ова е добронамерна информација за ваше и нивно добро, не пишувам за да се расправам. :)

2. mil4ence

mil4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    173
    Ок... Јас само си кажувам од искуство... ;) :D

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dog-lover

Dog-lover Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.743
    Значи вака, на кучето мое окото му е како потечено и многу црвено,како да има уште еден слој, и цело време му солзи и гурелки има многу, бартучед ми е ветеринар и се слушнавме на скајп и рече дека можо е да е настината или да има нешо не запамтив :| :worried: на Т буквата беше :?: Е сега незнаеме што и е, на ветеринар ќе можеме дури затутре да ја однесеме пошто моите не се дома ;( Има некој идеја што може да и е ? , она уште од мала едното окце и беше црвено ама ветеринарот рече дека нема врска дека на повеќето пит були им е такво :?: ( моево е мелез од пит и лабрадор) Епа ставрно незнам што и е, ако некој знае нека пише, многу и е отечено окото и и солзи ;(
    Вака некако, само уште поцрвено со мнгоу гурелки

Прикачени фајлови:

4. hellowooorld

hellowooorld Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    107

Moeво у парк на еден човек што седеше на трева раката му ја измоча. Ќе го убиев. :lol:

5. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Доглавер имам понапред пишувано за очните инфекции, во секој случај додека се вратат твоите чисти го ладен чај од камилица неколку пати дневно, ставај Прокулин за да му се смири отокот и црвенилото па штом можеш носи го на ветеринар.

А за парењето пред 2 години немам зборови, уствари истото се дешава кога ќе се "спарат" 12-3 годишни па и помали деца. Кучките се потполно полово зрели после 3 година и тогаш е најидеално време за парење, мажјаците може да парат од негде 2 неполни години. Не е многу опасно и парењето на женка со две години но според мене еден до два циклуси да се почека не е нешто многу трагично ко на пример парењето пред тоа.

На Dog-lover му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    9.980
    Ајде и јас да се запишам да ја следам темава,а и да ве предупредам малце,за домашните миленици и луѓето,т.е. хигиената со нив... Ова не смее да се случува.

http://www.kupimilenik.mk/vest/96/Izbegnuvajte-baknuvanje-so-kucheto

На mil4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mil4ence

mil4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    173
    Во Америка и Англија е многу по друго. Од што ги правевме тепачкиве со бомби во 2 светска војна создадена е една бактерија која е сега раширена во Македонија, Србија и другите блиски земји. Кај нив ги нема тие бактерии што може да се пренесат и да наштетат на луѓето. Англичаните и Американците се израснати со вакви лижења од куче! :D А, баш и имаше една емисија на Animal Planet се вика America's Cutest Pets и баш тоа го видов,а мајкава,ма се изнасмеа до солзи! :rofl: Имаше и коментари од експрти за кучиња и еден кажа: -„Можеби ова личи одвратно, но тоа неможе да го повреди бебето. И да неможе. Вие сет виделе во Македонија некое куче да лиже бебе? :^) Само запамтете, ни под разно да дозволувате да ве лиже кучето по лице. :!:

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    9.980
    На mil4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dreamer

Dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    94
    Дали знаете каде можам да најдам вакво шишенце ?

Прикачени фајлови:

10. mil4ence

mil4ence Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    173
    Провери во аптеките таму можеби има, но немора да се зема такво шишенце. Може и со шприц. И ако даваш на некое животно млеко мешај го со вода. Така нема да виде опасно за него. И голема обврска е да се храни мало бебе животно. :!: На секои 2-3 часа ќе треба да го храниш.

На Dreamer му/ѝ се допаѓа ова.
  11. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    значи вака мојата мачка пак се омачува (породдува) зопто од едно на друго место оди и мравка најверојатно мравка од што има болки одкако ке се омачи понатаму несаакам повеке да се омачува што да и земам и зимав апчиња ама не помогна сакам нешто да биде трајно да не се омачува како викавте имам прочитано да се стелелизира ли ... хелп

12. Boleyn.7

Boleyn.7 Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    425

Значи, треба да се консултираш со ветеринар.Најобро,однеси ја на ветеринар и таму ќе ти кажат што е најдобро за твојот миленик. :)

13. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    a moze li da i bide neto sega pri poroduvajne ili da ja ostavam sama i spremav kutija so kebe ama se meste pak vleguva ....nzz

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.321
    Допаѓања:
    41.609
    Кутрето мое под муцето има некоја раничка, како од нешто да се има изгребано или што знам и кога ја видовме ја средивме се и му беше фатил коричка и поминуваше ама дали го чеша од што поминува и постојано се чеша и еве неколку пати си ја одргнува коричката и не му зараснува, кога го видам му се карам ама не можам да му дежурам цело време, сега не знам што би можело да му ставам да му ја заштитам раната за да не се чеша и да му помине.Не е голема рана, ама сепак ако продолжи вака може беља да си направи.

15. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.420
    Намести и се убаво за омачува, стави ја кутијата на некое поприкриено место. Откако ќе ти се омачи, однеси ја на ветеринар и консултирај се со него. Апчиња и инекции се даваат ако сакаш само таа 'сезона' да не ти се омачува. Ако сакаш нешто трајно, стерилизација е најдобро решение. Мојата се омачи два пати и потоа ја стерилизиравме и еве ја 8 години, да чукнам во дрво, нема никакви проблеми. Кога беше помалечка беше подива бидејќи ја земавме од улица но после стерилизацијата се смири.

Операцијата воопшто не е страшна, трае некој пола саат и после многу брзо се опоравуваат. Пак ќе кажам, ако сакаш трајно решение ова ти е најдобро, нема причина да се клука со апчиња и инекции, и за нив е нездраво.

16. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Имам мачка, се омачи 3 мачиња, до вчера многу добро ги гледаше, ги хранеше, но дојде едно туѓо маче и ги душна малите сакаше со нив да си игра, и од тогаш не сака ни да ги погледне, само ги тепа, а сами не јадам уште мали се а опулени се.. Сега незнам што да му правам, ги хранам со шприц но не е тоа тоа.. мн пиштат, мјаукаат..Дути и ги искапив и пак не ги сака. Дали знаете некој начин како да ги зближам повторно со мајка им, ве моламм ПОМОГНЕТЕ МИ неможам да ги гледамм вака :(

17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.608
    Допаѓања:
    173.819
    Луѓе на мачката моја и паднаа забите, пошто е уште мало на 9ти сеа ќе праи 5 месеци, верувам е нормално да и се менуваат? м? :^)
    Пред месец бевме на ветеринар и беше констатирана добра здравствена состојба, ама сеа приметувам 2 дена како поткашлува.... вака не ми изглеа страшно, колку е неопходно да ја носам пак на вет. или има нешто шо можам и јас да направам околу тоа?

18. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    аах леле, се изнапишав тука дека се многу мали мачињата, мислејќи дека вчера ги омачила, и дури сега прочитав дека се веќе опулени :rofl:
    штом се опулени, значи имаат 1 недела и повеќе, значи шансите му се поголеми дека ќе преживеат, а и три се.. јас да ти кажам од искуство, моите исто ги чуваше една недела, па после еден ден ја немаше (веројатно идела преку ноќ) и им дадовме веднаш козјо млеко, ама немавме шприц па затоа им дававме од пластично кутивче, и нели не пијат сами, па цели се извалкаа... нормално, почнаа да мирисаат ама после најдовме шприц и ги научивме да пијат млеко од него, па продолживме така да ги храниме.. ама почнаа да мирисаат многу, и кога ги искапивме, мачката ги прими.. е сега тебе не ти успеало тоа со капењето, ама ако јадат од шприц, тогаш продолжи така да им даваш, моите 2-3 дена со шприц ги храневме, и сосема нормално си растеа, ќе ги нахраневме и си спиеја заедно после тоа.. штом се три, имаат голема шанса да преживеат, посебно ако си пијат од шприцот.. продолжи така да ги храниш (само внимавај да не е кравјо/овчјо млеко, козјото е најдобра алтернатива), и гледај да му е секогаш топло, па кога ќе почнат да одат ќе ти биди полесно, првите недели се нај критични.. сепак пробај да и ги доближиш на мачката, знам како е бидејќи мојата дури и бегаше од нив, ама верувај, ако ги прифати, цел труд ќе ти се исплати :) се надевам помогнав, со среќа :)

едит: заборавив да додадам, моите многу често мјаукаа кога јас бев таму, ама кога ќе ги оставев сами, си заспиваа и беа мирни, значи можно е да мјаукаат ако се вознемирени ;)

19. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Ти благодарам многуу :*

На MaggieTatum му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Како се грижам јас?
    Па,вака.Имам една мачка и 2 папагали.
    И лесни ми се за одржување,а и обожавам животни.
    Кај папагалите,само вода и просо им мењаш,добар кафез си имаат,играчки,кредички за клунчето.Кафезот,секако-редовно се чисти.
    Мачето ми е по надвор,немам нешто посебно и околу него.Мнооогу си го сакам.Го хранам со сувомеснати,млеко,риба...Го бањам во када и така...
    Имав многу слатка чивава,ама стварно беше тешка за одржавање.И колку и да е убава,не се може.Па и брат ми ја гњавеше ,од љубов,чинам ќе ја усмртеше.
    Ми недостига чивавата :sweat: