1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    пред неколку дена земавме машка хаска ,стара 1месец и 3 дена :inlove: многуууу е мирно,и само спие,моча кај ке стигне :D
    може ли некој да ме советува во врска со одгледувањето ? каква храна треба да му давам сега додека е уште мало,рано ли е за тренинг за мочање и тн. поради празниците неможев да го однесам на ветеринар но во среда одма го носам да му ставиме вакцина и некоја таблета што ја давале за глисти....

ВЕ МОЛАМ ЗА СОВЕТИ ЗА ОДГЛЕДУВАЊЕ И ТРЕНИРАЊЕ ВИЕ ШТО ИМАТЕ ИСКУСТВО .. КАКВИ СЕ? :)

ФАЛАААААААААА ,поздрав од барон :*

Прикачени фајлови:

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Еј, си начекав член со исти маки! :rofl:
    Шала на страна.
    Јас Феликс мој, само неколку дена го чував и веднаш сфатив како оди неговата рутина. :D

1. Се буди
    2. Мочка
    3. Јаде
    4. Пак мочка/кака
    5. Си игра со мене/играчката/храната
    6. Легнува да спие и се одпочеток.

Значи, како што кажав погоре, треба да му ја научиш психата, движењата, и тн... Феликс неможеше сам да оди до кутијата за мочкање, па јас го носев до таму. Колку што знам, малите кутриња не мочкаат од висина (ако се кренати во раце) зошто инстинктите ги тераат да се учат како да мочкаат на земја, а не под влијание на мајка им. Многу брзо можеш тоа да го научиш ако обрнеш доволно внимание. И до 3 месеци треба да ти седи дома зошто неможат да си ја регулираат топлината на телото. Имај до знаење дека МИНИМУМ 5 пати ќе те разбуди и секогаш препорачувам да се земе куче за време на одмор/распуст/боледување поради тоа. Дај му плишана играчка (не толку голема) за да не се чуствува осамено кога ќе се разбуди од спиење. Феликс дури се бореше со неа. Храни го со топло млеко, малку мед и вода, а исто така можеш и варено оривче да му даваш. Внимавај да не е зачинето.

Се испишав убаво јас :$ ајде, поздрав до Баронче од мене и Феликс! :*

На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324

:D фалаааааааа ,супер ми објасни .. сега ке му дадам некоја играчка и нека ја игра,глода :D и го приметивме дека додека спие се треси е сега дали сонува нешто ,исплашено е ,да не му е ладно или па може оти е скоро одделено од мајка му. нас ни го донесоа денес и за прва ден е супер :D немавме од каде да му купиме храна оти се е затворено и му дадовме млеко со лепце ,сретката внатре наронето и цело си го изеде .. вода неќе да пие само млеко и малку си поигра и целоооо време спие ..

значи за мочкањето треба да го носам т.е да трчам надвор ...

а храна од овие во пет шоповите?? каква да му земам ?

Фала за советите уште еднаш ..се надевам ке останиме во контакт поздраввв до тебе и Феликс :*

4. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Еден куп членки тука ми ја рекламираат Ројал Канин како најдобра (ни јас не би ти бранела да ја земеш) но мислам дека е добра и Педигри.
    А, да трчаш до надвор за мочкање, не. Постели весници околу местото каде што ќе спие (да ти биде поблиску) и кога ќе зацвили веднаш извади го од креветчето и стави го на весниците. Јас користев 2 кутии зошто ако баба ми ме видеше дека кучето е долу, ќе ме отепаше... но се снајдов и со тоа.
    Знај дека малите кутриња НИКОГАШ не мочкаат во нивното легло ако цвилат. Ако престанат да цвилат, знај дека си завршило работата...
    Вода не му е потребно поради млекото, а и повкусно би му било млеко мешано со вода одколку обична бесвкусна вода.

5. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    баш сега направивме ајфелова кула од гомца на тепихот хахаха без никакво предупредување :D никако не цвие .. има весници ама оно кај сака мочка и кака :( нема пуштено глас целлл ден јаде,игра (10мин) спие и толку

6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Го миете тоа место убаво, ама најубаво што може? Зошто тие кога ќе си препознаат мирисот, знаат дека тоа е нивно место. Веднаш штом подклекнува и шири нозе, значи дека е спремен за вршење нужда. Можеби ги нема истите карактеристики како Феликс зошто сепак, тоа е расно а Феликс нерасно... сепак, пробај така, па ако има уште некој проблем, ќе го прашам чичко ми како се грижеле за нивното куче зошто тоа беше расно.

7. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    тоа го чистиме ама работата е што тоа не оде на истите места си наоѓа нови :lol:
    сепак ни е прва ден се надевам ќе го навикниме хахах го ставивме сега во голема кутија да не може да испадне без помош па ке чекаме да цвие ... фала ти за советите ,ако има нешто ке си прашам пак :tmi: :P :*

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Avenged

Avenged Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    1.582
    Јас па ако се покакаа на едно место или измочкапосле тоа шприцав со мирис,и бегаа од него,ама после наоѓаа др ново место -.- И на крај,се ишприцав со мирис,и само на 2 месеци си научиа каде да мочкаат,на панперс т.е подлога,и секако не беше само мирисот што помогна,мораш,да го однесеш до местото кај што се измочкал , и да повишиш тон,и со весникот по газето да го удриш,ама не силно.

На VACA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    ова а сеуште мало (месец и недела дена) се надевам ке му дојде умот ако не маф му е :D

10. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.579
    Допаѓања:
    40.007
    Девојку приметив дека моево кушенце има глусти.
    Што да му дадам?
    Дали е- тоа многу опасно за нас (луѓето :D ) и за него душиче.
    Колкава е шансата да се заразиме? :(

11. Purrinn

Purrinn Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    77
    Во пет-шоп има апчиња за глисти, значи според тежината на кутрето толку ќе му дадеш, ќе ти кажат тие во пет-шопот или на ветеринар кај што го носиш, тие ќе ти дадат апче. Како ти е позгодно. Во главно апчињата не се штетни за него дури и да нема, ако имало ќе видиш во изметот. Евтини се, повеќе од 100 денари не коштаат, а се ми се чини околу 40 ден. беше едно апче. хмм... сум заборавила... и значи ефективни се истиот ден ќе оди по нужда.

12. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.579
    Допаѓања:
    40.007
    Не апчињата знам ама глистите дали се штетни за него и за нас?

13. Purrinn

Purrinn Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    77
    Ќе му се дуе стомачето, може и апетитот да му ослабне, а човек ако било како дојде во контакт да голтне јајце што глистата го испушта преку изметот на кутрето, и човекот ќе има глисти. А глистите знаат да растат и да растат... па симптоми, некакви компликации.. не се знае.
    Нема потреба од тоа, затоа за превентива апче на кутрето, да не биде голема работата.

14. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    330
  15. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    ^Мене па на ретривер ми личи :^)
    Еве ги ретриверите:

16. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    330
    Ова некако како многу големо е за ретривер да биде :)

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Тоа е Словечки Чувач. Многу се ретки во Македонија.

18. Avenged

Avenged Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    1.582
  19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.697
    Това је!^

На AquaBlue му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    4.846
    Да глистите се штетни и за човекот и за миленикот.
    Глистите не се пренесуваат преку изметот.
    Глистите се црви кои живеат во цревата на животните и човекот.
    Се пренесуваат преку храната,пример се консумира храна од некое заболено животно,и таа храна ако не е добро приготвена,се пренесува кај човекот и црвите продолжуваат да паразитираат кај човекот.
    Ако кучето има глисти,неможе кучешки глисти да се прнесат кај човек,освен нели ако јадеш куче. :D
    Но тоа како што е загрижувачки за човекот,така е и за животните.
    Има апчиња за глисти,а една таблетка е 50 денари и се дава една таблетка на 3 месеци.
    Најдобро е да му даваш на секои 3 месеци,превентивно а и чисто ќе си знаеш и мирна главата ќе ти е.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.