1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    И мојата така прави. Просто обожава луѓе. Но, сега ја учам, секогаш кога ќе види човек и ќе ср упати кон него, ја потегнувам со ланецот и кажувам `не`. И сега е научена само на наши луѓе да се радува и да скока по нив. Јас искрено обожавам кога доаѓа со трчање накај мене и пука од радост, како 100 години да не сме се виделе. :D

2. Ondula

Ondula Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2014
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    1.044
    Може малку глупо прашањето ама да си прашам. :D Од ампулата крлежите умираат и паѓаат сами така? :?: Има кучето заштита за од крлежи за 6 месеци, ама не ми е јасно дали умираат од ампулата или само паѓаат? :?:

3. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Kade mozham vo Skopje (Centar, Karposh) da kupam topce za igranje za machki? (izvinete za latinica)

4. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Ма какви 6 месеци, еден месец најмногу држат ампулите!
    Ако има ставено ампула сепак може да му се закачи крлеж ама ако се закачи ќе умре, ќе се исуши и ќе падне само од кучето. Никако да чепкате сами такви работи затоа што може да остане или во кучето или вие да си направите некој проблем, тоа само на ветерианар. Исто ваши и за болвите и сите паразити умираат од ампулите, а Фронтлан плус го дезинфицира местото каде што е каснат миленикот и спречува понатамошна појва и развој на бактерии.

Фемина имаш во Рамстор доле кај Тип Тап, спроти соборна кај Мр. Џек кафичот, кај центар за странски јазичи т.е. тука после Технолошки факултет кога идеш накај центар за странски јазици... Друго не ми текнвуаат ама во овие пет шопови сигурно имаш. Има и во Џамбо.

Имелда еве ја македонската декларација на Ројал храната за макси адаулт кучиња:
    дехидриран протеин од живинско месо, пченкарно брашно, масти од животинско потекло, дехидрирани протеини од свинско месо, пченица, хидролизат од животински протеини, репна хулпа, масло од риба, соино масло, квасец, минерали, хидролизиран квасец (извор на моно - олигосахариди)
    Додатоци (на кг) : Хранливи додатоци Витамин А 12000IU, витамин Д 800 IU, E1 (железо):46мг, Е2 (јод) 4,6 мг, Е4 бакар 9мг, Е5 манган 60мг, Е6 цинк 181мг, Е8 селен 0,12 мг. Конзерванси - антиоксиданси.
    Аналитички состав - Протеини: 25%, масти 14%, сурова пепел 5,9 %, сурови влакна 1,2%.
    На кг моно олигосахариди 0,5г омега 3 масни киселини, 6г вклучени ЕPA/DHA 3,1 грам.
    Коментар? И ако можеш напиши го составот на храната која што ти викаш дека е најдобра, јас не сум ја сретнала кај нас, незнам дали ја има. :?:
    Папилон ти напиши за Бритот па да ги споредиме, или да си отвориме посебна тема за храна на домашни миленици? :)

На Ondula и femina90 им се допаѓа ова.
  5. MademoiselleB

MademoiselleB Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    398
    Има во лептокарија една продавница за миленици и мислам дека има такви топчиња ама никако не ми текнува како се викаше продавницата :)

6. Ondula

Ondula Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2014
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    1.044
    Знам дека ампулите се најмногу еден месец, има и инекција за крлежи и плус ампула и заедно тоа траело 6 месеци рече ветеринарот. Инаку има ампула од Фротлајн, значи нема потреба да се грижам и за бактерии и слично. Фала на одговор. :)

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pinc123

Pinc123 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Ej sto hrana da mu davam na pinc 1 mesec ?

8. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Од сувата храна за кученца до 3-4 месеци за мали раси. Побарај во било кој пет шоп треба да ти препорачаат соодветна храна, ја има на мерење, а можеш и цела вреќичка да си купиш. :)

9. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.956
    Допаѓања:
    67.040
    Да ве прашам, можеби некоја од вас знае... мачката моја до пред буквално недела дена јадеше месо полу варено, но прекина. Мислев и здосади, па и дадов сирово, тоа па ич не го ни пипна и така со денови веќе. И давам сирење (обожава сирење) малце ќе грицне и не јаде, а кога и да сум во кујна или отварам фрижидер иде по мене и мјаука. Незнам што и е, што сака. (Јаде сува храна исто, не е без ич)
    Однесувањето и е малце чудно. Обично не е толку приврзана за мене, но деновиве кај одам јас низ дома, таму доаѓа и секое сабајле мјаучи на прозор да ја пуштам да влезе во дневна (има своја соба и ја затварам преку ноќ таму). Чудна ми е, а да ја однесам на ветеринар, незнам што да му кажам и не би да ја малтретирам за џабе.

10. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Јас си имам проблем со мојава мачка и малите мачиња, кога ќе и текне им дава да цицаат кога не почнува да ги тепа. Беа надвор на тераса и доаѓаа уште 2 малку поголеми мачиња од нејзината мајка и заради тоа ги ставивме внатре. Седеа една недела и не ги тепаше се беше ок ама мораше да ги ставиме надвор пак ( и пак се повторува истото, не ги дои). Како и да е, им ставам млекце сеа полека се учат стари се 1 месец. Сакам да ги дадам на некој побрзо зошто ми е жал да ги тепа цели се тресат од страв веќе :( Ако има некој слично искуство нека каже совет иако не верувам дека ќе се подобри нешто...Имаат и многу болви од мајка им е сега пошто се мали што да им правам? Нејќам да ги дадам такви а не знам што смеам да им ставам? :(

11. ski11z

ski11z Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Daj preporacajte mi nekoj dobar frizer za kucinja. Imam haska staro 3 god, nekako pocnaa da i paga vlaknoto, ali me nervira mnogu, probav sam da go iscistam nemozev, nemav nervi.?!
    [mod-kirilica:hssw1o7r][/mod-kirilica:hssw1o7r]

На Divine91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Јас добар фризер знам само во Скопје што има еден. Во Капиштец, трговски центар Беверли, салонот се вика Астор. Го познавам фризерот и мислам дека супер работи. (повеќе инфо, прати ми Лична Порака)

13. Pinc123

Pinc123 Нов член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    dali moze da mu davam domasna xrana na pinc 1 mesec ?

14. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Не, миленичињата не треба да јадат домашна храна без разлика на која возраст се. Освен коски, ориз, морков, месо и слично ама се тоа не треба да е зачинето, а може да биде сварено. Твоето е многу мало за се ова така да ти пишав погоре што треба да му даваш.

Папилооон Папи чекам коментар за Ројалот и состав на Бритот! :)

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Извини, не видов. Еве го составот на Brit Carni Love:
    http://www.carnilove.cz/en/products/

Ројал Канин и јас ја сметав за квалитетна храна, но една форумџиика ми кажа кои се предностите кај Carni Love. Хранава не може да се спореди со Ројал Канин, според мене. Тоа што е во состојките на Ројал Канин, јас не го сметам за нешто што треба моето куче да јаде.
    Ројал Канин го препорачуваат само зошто е славна и скапа храна во Македонија, ништо повеќе, според мене.

16. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    33
    здраво :)
    ме интересира колку отприлика би ме коштало месечно за храна за 5-6 месечно далматинче...?
    што е можно поевтино...? :$
    фала

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Не ја земај најевтината храна. Напоменав на минатите постови, храна која што има прва состојка како житарици НЕ СЕ ЗЕМА. Тоа е храна за кокошки, не за кучиња... односно, било која храна што содржи житарици, не е квалитетна. На кучињата треба да се трошат пари скоро колку на едно бебе, што значи, ако немаш услови, не го земај воопшто. Не ги слушај продавачите од пет шопот што зборат, само побарај им да ти ги покажат состојките на храната.

На bile454 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bile454

bile454 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2014
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    33
    ме интересира конкретно, дали 200-250 евра годишно е доволно за храна ...? повеќе не би можела да издвојам :(

19. Keti-26

Keti-26 Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    7
    Како растеме се поактивна сум на темава...
    Вака маченцево (околу 5 месеци е старо) има веројатно некоја инфекција на очињата..има едно помало маче кај нас во комшии и постојано се „дават’’,си играат, а тоа беше такво во очињата ама му поминаа сами од себе..и сега и на моето му се такви.Му солзат очињата и му се собираат жолти гурелчиња. Активистка од едно здружение за животни ни препорача да му ги миеме очињата со чајче од камилица и маст хлоронфеникол да го мачкаме..ама малку и како да му се подотечени окцињата.. Втор ден е денеска како го мачкаме..Има некој некое слично искуство? Страв ми е да не ослепи пошто читав по форумиве и такви работи, а не е до толку многу зафатено за да го носам на ветеринар. :| :?:

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    А, извини.. па 250 евра најмалку... мислам... (не сум најдобра во математика) Рачунај дека едно кило (дехидрирана храна, сува храна) најмногу би било 300 денари. Едно кило се троши за 5 недели (кај тебе, кај помалите кучиња треба да се дава храна 5 пати на ден и за 3 недели).