1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Кутрево ми е година и 2 месеци, лани на 02.10 има примено вакцина против кучешка чума и Parvovirosis, на 23.10 ревакцина.

Ветеринарот ми рече уште летово да ја забележам датата и да му се јавам за ревакцина.

Проблем ли е 2-3 дена покасно да ја однесам ? На пат сум на 23ти, нема да можам...
    Веројатно не ?

Ама пак да прашам.

2. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Воопшто не е проблем, ништо не се 2-3 дена. Но, нели тие вакцини се даваат само на мали кучиња затоа што само тогаш имаат ризик да заболат, барем така моите ветеринари ми кажаа. Се прима вакцина на 2-3 месеци и ревакцина по еден месец. На една година е вакцината против беснило. Не сум слушнала ни еден од познаниците сопственици на кучиња да го ревакцинира со истата вакцина на 1 година. :?: Информирај се подобро за посигурно. :)

3. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.956
    Допаѓања:
    67.046
  4. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Јас на 7-8 месеци и имам ставано вакцина против беснило.

5. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.956
    Допаѓања:
    67.046
    На Sunflowers му/ѝ се допаѓа ова.
  6. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Колку пари е медицинскиот јаглен и како се дава? Сакам да си земам за дома, за Не дај Боже, чувам куче, а во денешно време многу себичен народ шета

7. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Мислам дека беше околу 60 денари со рецепт, можeш да земеш од кај матичниот лекар, а 190 е без рецепт. И јас чувам за секој случај и кога има потреба го дробам во малку вода да се раствори и им го давам со шприц.

8. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    А, замисли конзервите да се сппредат со дехидратите... деходративе би биле брзата храна од нашиот живот, ама конзервите би биле ѓубрето од нашиот живот. Затоа, најдобро е да се готви месо специјално за миленикот или пак сирова храна да му се дава (грклани, срце и сл) но ќе им смрди здивот. Исто, постои сирова храна која може да се купи. (Таа храна е специјално правена и спакувана за кучиња) но сумљиво е сепак. Најдобро домашно готвена храна да се дава на милениците.

На SV1911 и Sunflowers им се допаѓа ова.
  9. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Ова е страшно,јас па се чудам од што умираат кучињава :(
    Сега секако немам никаков дехидрат купено,така да ќе продолжам со готвена храна,не им треба вештачко!

10. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Препорачајте ми некој салон за бањање и тимарење кучиња во Центар, Кисела Вода или Капиштец. И цени доколку знате би било супер или интернет страници.
    Благодарам. :)

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    ^Јас мојата ја носам на тримање во Капиштец. Астор се вика салонот, во Т.Ц. Беверли на приземје. Мислам дека 500 денари беше за тимарење, ама тоа на мопс, за поголеми кучиња не знам.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    32.986
    Овие денови, сакам да го носам кутрето на ветеринар. Е сега, прашањето ми е колку отприлика ќе ми земат за да ми дадат нешто против болви или слично? :)

13. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.520
    СЕ ИЗВИНУВАМ МНОГУ НО ШТО Е ОВА МЕДИЦИНСКИ ЈАГЛЕН КЕ МОЖЕ ЛИ НЕКОЈ ДА МИ ОБЈАСНИ ДО СЕГА НЕМАМ СЛУШНАТО И ЗА ШТО СЛУЖИ ЧУВАМ КУЧЕ ПА МОЖЕБИ АКО Е ЗА НИВ (КУЧИЊАТА)КЕ МИ КОРИСТИ :tmi: :tmi: :tmi:

14. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.520
    ПА АМПУЛАТА Е 150-200 АМА КУТРЕТО АКО ИМА ПОМАЛКУ ОД 3 МЕССЕЦИ НЕМОЖЕ ДА МУ СЕ СТАВИ ТАКА МЕНЕ МИ КАЖАА НЕ БИЛО ПРЕПОРАЧЛИВО А И СЕГА ИДЕ ЗИМА ПА МИСЛАМ ДЕКА НЕ ТИ Е ПОТРЕБНО НО СЕПАК КАКО САКАШ ТАКА ИЛИ ПАК ИМА ПРАШОК 100 СЕ МАЧКА НО НЕТРЕБА ДА ГО ДУШКА ЛИЖЕ ЗОШТО Е ОТРОВНО ПА ТАКА ДА КЕ ГО ШЕТАШ ОКОЛУ 1 СААТ И ТАКА ПОЗЗ :* :*

15. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.792
    Допаѓања:
    32.986
    2 годинки ми е кутрето, но морам да му ставам. Цело време се чеша, мајка му му најде болви, а често знае да си влези и дома. Благодарам на одговорот.

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    @Arthur
    Па, медицинскиот јаглен се продава како апче, т.е. повеќе апчиња се во една табличка. Амо кучето има дијареа или труење се дава. Мојата еднаш имаше труење од жаба. И' пенеше устата, и' дадовме јаглен и се врати во нормала. Многу често имаше дијареа и јагленот ни помогна.

17. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.067
    Допаѓања:
    34.402
    .

За куче постаро од 1год. од 600-700 ден беше :)

18. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Против болви и крлежи се ставаат ампули и тоа не мора на ветеринар туку можеш да купиш и во пет шоп. Нема врска со возраста туку со килажата и големината на кучето.
    Обично се движат од 400 до 800 денари. Јас на моето со 25кг му ставам Фронтлајн од 800 денари и штити еден месец од крлежи и два месеци од болви ама како и да е секој месец му ставам. Се нанесуваат одозгора на вратот и малку по должината на `рбетот кај што неможе да се лиже. Фронтлајн мислам дека не се опасни и не се отровни за кучето така да може и на многу мали кутриња да се користат.
    Освен ампула ништо друго нема да ти помогне никакви прашоци и шампони. Претходно можеш само да го избањаш кучето ама и не мора зашто и онака ќе умрат кога ќе му ја нанесеш ампулата.
    Треба редовно секој месец да се ставаат без разлика дали е зима или не бидејќи нели наводно нема болви и крлжеи во зима ама сепак има.
    Не ми е јасно како не сте му ставиле до сега и сте дозволиле да го јадат болви и крлежи што е и опасно за вас домашните посебно ако ви влегува дома и остава сегде по себе паразити кои прераснуваат во ларви и се извор на многу зарази и алергии.

Папилон благодарам на одговорот, моето куче има уплав од када и никако неможам да ја внесам, а несакам со сила да ја плашам и плус поефикасно ми е да ја однесам на бањање и тимарење да ја средат професионално како што терба. :)

На Marossa, Papillon.Papi и QweenSM им се допаѓа ова.
  19. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.520
    фала ти многу papillon.papi по се изгледа и јас ке треба да го набавам ова зошто и јас често имам проблеми со дијареа кога ке му сменам храна и често душка и го пика носот кај што не му го собира и јас имав ист случај со жаба но срека ништо не му се случи инаку не ке знаев што да правам фала ти уште еднаш :* :* :*

20. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Гледам никој не прашал до сега, па да го скршам мразот.
    Дали законот важи за сите кучиња да носат маски?
    Јас разбрав дека само тие поопасните морале да носат (Ротфајлер, Булдог, Питбул).
    И дали на некој до сега го казниле за ваква работа?