1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. ansi.i

ansi.i Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    24
    Девојки само што си зедов маче старо 2 месеци. Бидејќи немам никогаш досега чувано маче дома, ќе биде некоја фина да ми даде некое инфо за чување мачки дома?
    Знам дека треба да земам ампула за внатрешни паразити,и нешто за надворешни паразити,тоа утре, а и песок утре ќе земам. Вечерва и поставив мало кутивче со хартија, се надевам дека таму ке оди по нужда.
    Како да ја научам да оди по нужда во песокот?И најбитно смеам да ја оставам дома сама?

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Ампулата е за надворешни паразити, апче е за внатрешни.:D Однеси го на ветеринар, да ја вакцинираат и да ти дадат апче и ампула. (ма да амулите ги има и во пет шоповите) Вакцината мислам дека беше под 600 денари... не сум сигурна.:?: Смееш да ја оставаш сама, ама во пократок период (максимум 2 саата).
    Секогаш кога ќе мочка/кака каде што не треба, ќе и’ го ставиш носето близу бељата што ја направила, ќе ја мавнеш по газот (не многу јако, но доволно јако за да знае дека направила грешка) и ќе ја ставиш во песокта. Јас вака ги учев сите мачки што сум ги имала до сега.

Друго, смееш да ја бањаш еднаш во 6 месеци и да не и’ ги мокриш ушите зошто може инфекција да добие од водата што ќе навлезе во нив. Ако има долго влакно, чешлај ја еднаш неделно, ако и’ е кратко, може да ја чешлаш еднаш месечно, па и помалку. Давај и’ домашно готвена храна, ем поефтино, ем поздраво за мачката. Купи мелено пилешко, свари го и дај и’ го. Јас мојата од сабајле обично ја хранам со кисело млеко/јогурт и леб. Млеко не и’ давај, од лактозата добиваат дијареа мачките и кучињата.

Ако ми текне уште нешто, ќе пишам.:)

3. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Јас знам дека секое куче кое преминува граница мора да има примено вакцина против беснило. Негативни работи освен тоа дека пред 15 месеци ако е примена, кучето престанува да се развива, немам слушнато.

4. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.520
    neznaev kade da go stavam pa rekov aj ovde jas se presmeav pa ajde nasmejte se i vie

5. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    502
    Допаѓања:
    1.473
    Феминки дали вашето милениче било во слична ситуација? Два дена мачката има пролив, јаде нормално и пие доста вода, но се случи и да неможе да се контролира ќе ќивне и ќе испушти по малку па трча да копа. А иначе весела е си игра се гали...што би можело да биде?

6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698

Прелада е, однеси ја на ветеринар, таму ќе ти кажат што точно да и' дадеш. Не знам дали медицински јаглен да и' се дава, зошто лекарства за луѓе не се даваат на мачки.

7. ansi.i

ansi.i Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    24
    Смее мојата мачка да спие во мојот кревет или не? :lol:

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Па, зошто да не? Ако не ти сметаат влакна од мачка по целиот кревет, може. Но, може да се реши и проблемот со митарењето, купи фурмиматор, од најмалите. Побарај на АлиЕкспрес, видов едни фурминатори за 300 денари, додека тука ги има за 1500. Се доплаќа за увезување, но не многу скапо, максимум 50 денари е доплата. 300 се најмалите, јас за моето куче земав најголем, беше 570 со доплата.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    ИТНОО! Здраво. Имам папагал оф оние среден раст, не од најмалите, и мачката моја рипна на кафезот, и јас за да го спасам ми се фати на опашката, и му се искубаа пердувите и онај главниот.. Му течеше крв, па престана.. Дали има шанса да преживее? ;(;(

10. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Може да го сликнеш? Не разбрав точно кои пердуви, ако се од опашот, има шанси да преживее. Среќа нема повреди на нозете, така покоплицорано ќе беше. Однеси го на ветеринар, ако мислиш дека е сериозно.

11. alexsandraa

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Еве го, и од крилото сите пердуви му се искубани и опашката...:(

Прикачени фајлови:

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Оф, душичка... ќе преживее, ќе му израснат нови пердуви, само изолирај го, нека не слуша многу гласни звуци и нека не се стресува. Ова е Розенколис, така?

13. alexsandraa

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Офф, незнам да ти кажам право, :( евего кога не беше искубан, и можеш да забележиш колку и кои пердуви му се искубани.. :( сега засега е добро, јаде, се крепи по малце... ама дали ќе закрепне незнам, бидејќи крв му течеше :(

Прикачени фајлови:

• DSCN0057.jpg
      DSCN0057.jpg
      Големина на фајлот:
      302,9 KB
      Прегледи:
      16
    • DSCN0803.jpg
      DSCN0803.jpg
      Големина на фајлот:
      326,3 KB
      Прегледи:
      17
  14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.698
    Нормално е да му тече крв, мојата тигрица преживеа слична траума, па ништо не и беше потоа.

15. alexsandraa

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Дај боже да оздрави што побрзо. :) Фала ти многу :*

16. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    @alexsandraa да не те плашам ама моето умре од слична работа, незнам што му се имаше случено одпосле видовме дека му фалат доста пердуви, скоро цело крило, имаше и крв, на ветеринар ми рекоа дека ќе преживее, а уште наредниот ден ми умре. Сепак однеси го на ветеринар.

На alexsandraa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. alexsandraa

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
  18. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    Викате грижа за домашните миленици..ами мене на пример мачката од влезот,тука си живеј,друг влез не шета сега-засега,од дворот до втори спрат ме испрати буквално до врата и не сакаше да се тргни од мене,за малку фалеше и сосе мене да влези дома..значи како домашно милениче да ми беше срцушката...еве малце за фотографирав,ама не е таа по сликањето,како мене плукната да е пустата!
    :inlove: Foto1317.jpg Foto1318.jpg

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.520
    еве го и мојот најубав принц малку ослабен ама ке го накренам само да ми дојде

Прикачени фајлови:

• arti.jpg
      arti.jpg
      Големина на фајлот:
      81 KB
      Прегледи:
      21
    • atru.jpg
      atru.jpg
      Големина на фајлот:
      71,7 KB
      Прегледи:
      19
    • mili.jpg
      mili.jpg
      Големина на фајлот:
      104,2 KB
      Прегледи:
      20
    На Sm1ley му/ѝ се допаѓа ова.
  20. swath.a

swath.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    21
    Девојки да ве прашам нешто,ми донесоа кане корсо и малецко е еден месец има и сега работата е што се чешка почесто а и незнам што да му дадам да јаде јогурт му дадов малце проба и толку.Некој совет?