Девојки само што си зедов маче старо 2 месеци. Бидејќи немам никогаш досега чувано маче дома, ќе биде некоја фина да ми даде некое инфо за чување мачки дома? Знам дека треба да земам ампула за внатрешни паразити,и нешто за надворешни паразити,тоа утре, а и песок утре ќе земам. Вечерва и поставив мало кутивче со хартија, се надевам дека таму ке оди по нужда. Како да ја научам да оди по нужда во песокот?И најбитно смеам да ја оставам дома сама?
Ампулата е за надворешни паразити, апче е за внатрешни. Однеси го на ветеринар, да ја вакцинираат и да ти дадат апче и ампула. (ма да амулите ги има и во пет шоповите) Вакцината мислам дека беше под 600 денари... не сум сигурна. Смееш да ја оставаш сама, ама во пократок период (максимум 2 саата). Секогаш кога ќе мочка/кака каде што не треба, ќе и’ го ставиш носето близу бељата што ја направила, ќе ја мавнеш по газот (не многу јако, но доволно јако за да знае дека направила грешка) и ќе ја ставиш во песокта. Јас вака ги учев сите мачки што сум ги имала до сега. Друго, смееш да ја бањаш еднаш во 6 месеци и да не и’ ги мокриш ушите зошто може инфекција да добие од водата што ќе навлезе во нив. Ако има долго влакно, чешлај ја еднаш неделно, ако и’ е кратко, може да ја чешлаш еднаш месечно, па и помалку. Давај и’ домашно готвена храна, ем поефтино, ем поздраво за мачката. Купи мелено пилешко, свари го и дај и’ го. Јас мојата од сабајле обично ја хранам со кисело млеко/јогурт и леб. Млеко не и’ давај, од лактозата добиваат дијареа мачките и кучињата. Ако ми текне уште нешто, ќе пишам.
Јас знам дека секое куче кое преминува граница мора да има примено вакцина против беснило. Негативни работи освен тоа дека пред 15 месеци ако е примена, кучето престанува да се развива, немам слушнато.
Феминки дали вашето милениче било во слична ситуација? Два дена мачката има пролив, јаде нормално и пие доста вода, но се случи и да неможе да се контролира ќе ќивне и ќе испушти по малку па трча да копа. А иначе весела е си игра се гали...што би можело да биде?
Прелада е, однеси ја на ветеринар, таму ќе ти кажат што точно да и' дадеш. Не знам дали медицински јаглен да и' се дава, зошто лекарства за луѓе не се даваат на мачки.
Па, зошто да не? Ако не ти сметаат влакна од мачка по целиот кревет, може. Но, може да се реши и проблемот со митарењето, купи фурмиматор, од најмалите. Побарај на АлиЕкспрес, видов едни фурминатори за 300 денари, додека тука ги има за 1500. Се доплаќа за увезување, но не многу скапо, максимум 50 денари е доплата. 300 се најмалите, јас за моето куче земав најголем, беше 570 со доплата.
ИТНОО! Здраво. Имам папагал оф оние среден раст, не од најмалите, и мачката моја рипна на кафезот, и јас за да го спасам ми се фати на опашката, и му се искубаа пердувите и онај главниот.. Му течеше крв, па престана.. Дали има шанса да преживее?
Може да го сликнеш? Не разбрав точно кои пердуви, ако се од опашот, има шанси да преживее. Среќа нема повреди на нозете, така покоплицорано ќе беше. Однеси го на ветеринар, ако мислиш дека е сериозно.
Оф, душичка... ќе преживее, ќе му израснат нови пердуви, само изолирај го, нека не слуша многу гласни звуци и нека не се стресува. Ова е Розенколис, така?
Офф, незнам да ти кажам право, евего кога не беше искубан, и можеш да забележиш колку и кои пердуви му се искубани.. сега засега е добро, јаде, се крепи по малце... ама дали ќе закрепне незнам, бидејќи крв му течеше
@alexsandraa да не те плашам ама моето умре од слична работа, незнам што му се имаше случено одпосле видовме дека му фалат доста пердуви, скоро цело крило, имаше и крв, на ветеринар ми рекоа дека ќе преживее, а уште наредниот ден ми умре. Сепак однеси го на ветеринар.
Викате грижа за домашните миленици..ами мене на пример мачката од влезот,тука си живеј,друг влез не шета сега-засега,од дворот до втори спрат ме испрати буквално до врата и не сакаше да се тргни од мене,за малку фалеше и сосе мене да влези дома..значи како домашно милениче да ми беше срцушката...еве малце за фотографирав,ама не е таа по сликањето,како мене плукната да е пустата!
Девојки да ве прашам нешто,ми донесоа кане корсо и малецко е еден месец има и сега работата е што се чешка почесто а и незнам што да му дадам да јаде јогурт му дадов малце проба и толку.Некој совет?