Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    На 6-7 месеци, можеби и дошло, а ти не си приметила...

2. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Првиот пат може да и дојде и по 9-10 месеци, така да без паника.

3. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    IMG__201412356__032617.jpg
    На денешно мени: свинска нога (месо и коски). И' додадов и леб. Оризот се потроши, па да има житарки.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leo83

Leo83 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    22
    Еден добронамерен совет, немој да даваш коски, зачинета храна и свинско месо..ќе и направиш гастрит или опстипација..

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не и' давам секогаш. Прв пат и' е што јаде свинско, зачинета храна во живот не пробала, а и нема ни да проба.

6. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Чува некој водна желка?
    Една од желките фати некоја инфекција на очите (а секогаш е чиста водата во аквариумот, има и филтер, редовно ја менуваме и сето тоа). Читавме на интернет, отидовме во пет шоп, ни дадоа некои витамини, ставаме во водата, ама еве скоро 3 недели многу малку ги отвора очите :doh: Го прашавме и ветеринарот на кутрево наше, ама за желки не се разбирал...

7. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    ЈАас знам дека желките ги фака зимски сон, евентуално тоа да не е?

Последна измена: 26 декември 2014
  8. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Не, она оди, плива, јаде, ама очите не може убаво да ги отвори, некоја инфекција е во прашање :(

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Да го прашаш Војо од Зоовивариум? Тој се разбира многу од влечугите...

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Еееј, не ми текна на него! Фала ти многу @Kitten уште денес ќе го исконтактирам :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Чувам мачиња но имам едно мало абе на душа ми е. Ги чувам надвор и му имам оставено како за седење под тераса за ко че студи да одат таму да се топлат. Е сега ова малово има проблем. Не сака да јаде ослабена е. Само лежи и спија друго тое. Бев на ветеринар вчера и даде антибиотик мислам инјекција послем некои витамини и боцкаше. Денеска бевме на контрола и пак ја во на рече дека подобро е мачето. Мене ме температура беше 37,8 и рече дека не е загрижувачки. Утре пак сме кај него мора да прима витамини затоа што слабо јаде. И покрај условите кои ги немам сепак со домашните решивме да го вдомиме дома да не спие надвор на ова ладново и студеното па грев ни е. Го покрив со мало јорганче и топло шише му менувам да има нон стоп топлина. Прееска се крена малцем погледа и пак се стутка и спија со отворени очиња. Сега нз колку и градов има ренген ама сакам утре на ренген да видиме што е како е. Иначе не кашла ниту мијаучи ептен е повлечено. Се надевам дека че се крени но битно сега е дома кај мене и го негувам. Ако има некој тука кој се разбира да ме посоветува искрено многу го сакам мачево и ептен се трудам ми значи го сакам.

12. Elichka

Elichka Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    545
    Сигурна проценка не можеме да ти дадеме меѓутоа направи ги испитувањата за да дознаеш за што се работи поточно и чувај го дома, никако не го оставај надвор да спие. Мало е и не може да си ја регулира температурата, па затоа барем зимава чувај го дома, на топло. И нуди го да јаде, потребно му е за организмот.

На mh23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mh23

mh23 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2013
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    47
    Тоа е тоа единствено останува сега спија топло шише име покриено ама ветеринарот не беше задоволен со топлината вели се снижување а тоа не е добро. Што е до мене правам се трудам ама шо че бид незнам.

14. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.479
    Здраво феминки, најпрво да ви ја честитам Новата година, нека ви донесе многу здравје, среќа и љубов :) Сега би ве замолила за еден совет, маченцево утрово некако си ја повреди ногата, мислам дека ноктот и е откачен бидејќи крвари меѓу прстињата и потечено и е. Ветеринариве не работат денес, не ме остава ни да ја допрам да и го исчистам местото. незнам што да правам :(

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.388
    Здраво на сите!
    Јас и чување миленици-магаре и музика. Него, ми донесе една тетка едно мало кутре пред некоја недела-не му ја знам расата, мало е отприлика што знам,....3-4 месеци.
    Кога го донесе мешето му беше како да лапнало топка за ракомет, викам леле го прејале.
    Деновиве околу празници натака навака, кученцето остана под стреа,а завчера кога го видов ми делуваше на премрзнато, го земав во пакет со кебенце го донесов дома, го ставив до шпорет го стоплив 4-5 саати и го вратив во затворена просторија надвор со шишиња топла вода околу него. Нон стоп спиеше очињата му беа полу отворени, вечерта едвај малку млекце му дадов со шприц, живна, утредента иста песна. Пак го греев со фен , му ставив вода и го ставив во подрум. денес се оправи , дури сабајле прошетало низ подрум не беше на место кога отидов, јадеше млекце,пивна водичка и легна да спие- малку ќе стане и одма се враќа,како омалаксано, кога оди е како пијано едвај нозе го држат.Прееска отидов да го ѕирнам - го повратило млекото а низ него 2-3 како шпагети долги околу 7-8см.Изгуглав и дознав дека тоа биле глисти. Читам требало некои апчиња да се купат. Океј е се тоа, сакам да го спасам кутрето ќе ги купам.Како се даваат тие? Колку се штетни глистиве за мене, пошо од памет се извадив кога видов дека „шпагетата“ мрда:puke:? Со што можам да го хранам освен со млеко? Какви се тие јајца што ги оставаат? :worried:Инаку во изметот не забележав такво нешто.Ве молам за помош:x

16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    ^Млеко на куче (па и на маче) не се дава! Содржи лактоза која што е штетна за животното. На 1 месец кутрето би требало да прими вакцина, исто и на 2, а последната на 3. Редовно треба да се носи на прегледи кај проверен и добар ветеринар и барем до 5-6 месеци да се чува дома. Баш сега е потребно да се посветува најмногу време на кутрето. Треба да се дресира, да знае каде се врши нужда, да му се дава здрава храна, а не млеко (под здрава храна се подразбира ДОМАШНО ГОТВЕНА ХРАНА СПЕЦИЈАЛНО ЗА КУЧЕТО, а не остатоци од вашата), треба да се социјализира кутрето. Голема грешка направила тетка ти што ти го дала како изненадување. Кучето не е обичен подарок, кучето е душа, има чувства како што ние имаме. Апчињата можеш да ги купиш од пет шоп и се даваат на четвртинка колку што памтам. Јас моето куче го хранам со мелено пилешко, ориз и моркови (се' тоа варено). Можеш да му даваш лушпи од јајца како калциум, а свеж морков како дентал. За да не му смрди здивот можеш да му даваш магдонос.

На mims-89 и 1209 им се допаѓа ова.
  17. WaffleGirl

WaffleGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.046
    Дечки помагајте:?:
    Имам хрчак мм,имам ставано слики од лепотицата во темата за слики од миленичиња.Значи хранета е со се најдобро,ништо не и беше(во март оваа година требаше да прави 2 години како ја чувам) али пред 1 недела се скри некаде позади телевизор и шеташе и кога излезе беше цела црна на крзното и уморна али јадеше,пиеше.Последниве 3 дена ништо не јаде а ниту пие,ослабната е,на грб стој и прета со рацете едвај стој на нозе,очите и се едвај отворени,не знам што да правам,на ветеринар глупаво е да се носи?Изгледа и дојде време ама јас не можам..;(
    Ај ако знае некој,што да правам не знам :u:

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    ^Очигледно дека и' дошло времето... хрчаците живеат 3 години максимум. Жал ми е... ако можеш, викни ветеринар да ја прегледа, ама дека ќе избега од старост, тешко...

На WaffleGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WaffleGirl

WaffleGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.046
    Она ќе живееше повеќе,знам ако тогаш не се скриј и измори :x
    тоа е,фала сепак:)

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.388
    Нема примено никаква вакцина, не можам моментално дома да го чувам затоа што има болви..апчињата ќе ги купам,фала ти за советиве за исхрана но што да му дадам сега да јаде кога одбива да јаде? пие само малку водичка и тоа е се, еднаш поврати опишав погоре како беше. Повлечено е ептен,има многу тажен поглед и прееска како да подждригнуваше, како човек кога има нагон за повраќање... и уште еднаш :дали и колку се опасни глистите за човекот и на кој начин, какви се тие јајца што ги оставаат глистите? Од кога е болно го допирам само со ракавици и мијам темелно раце после тоа, што да правам паничарка сум :(