Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Ќе мора со сила.Ќе го наполниш шприцот со вода, и ќе му ја отвориш устата, ќе го фатиш кај вратчето и главата ќе му ја подигнеш нагоре и ќе му пуштат по неколку капки вода и ќе мора да ги голтне.Нас така ни има покажано ветеринар и во вакви случаеви мора вака:(

2. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Имам лабрадор Марли најмногу си го сакам ама еееее поим за хиперактивност!! Весела хиперактивност, ама сепак лудува многу и бидејќи е многу силен скоро сите врати ни се искршени дома :rofl:
    Знам дека јас сум крива што е малце така разгален бидејќи мнооооогу го сакам и едноставно од мал е многу многу гален, жал ми беше да го карам и сега главен се прави.

Го купив од Струмица, јас сум од Битола и немаше педигре. Ми рекоја доколку сакам нешто да направам во врска со тоа да одам во Стумица каде што е леглото нели и да се разговара. Меѓутоа јас бев и малолетна, без дозвола, кола немамеее и не ми беше толку битно педигрето бидејќи јас го зедов од љубов!
    2 години има веќе и не е спарен, а педигрето е проблемот бидејќи сите женки лабрадорки сакаат да си ги спарат со мажјак со педигре заради продажба на кученцата.. Јас не сакам кученца да ги продавам не би ни зела од нив само сакам да се спари оти така нели му е редот.
    Веќе од дома ми рекоја да го кастрирам, ми е жал секако но доколку не најдам женка за парење ќе морам да го кастрирам почнува се повеќе и повеќе да збеснува почна и да напаѓа мажјаци кучиња на улица ме тргачи и слично... Совет?

3. Nobadys.Perfect

Nobadys.Perfect Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    526
    Леле мајко јас неможев апчето да му го дадам оти мораше на сила мајка ми ја викнав а не па и со сила да му давам вода. Ама што мора мора кога нема друга опција.;(

4. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    @s1a1n1d1r1a1 А да побараш некоја нерасна женка? Можеби имаат некои роднини, пријатели.. или некоја мешанка од лабрадор? Мешанчиња од лабрадор брзо ќе се вдомат :)

5. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Па не би сакала со било каква женка сепак.. А кога би нашла мешанче од лабрадор секако дека би се согласила и имам многу пати побарано на повеќе начини преку огласи, пријатели итн до сега не сум имала среќа. Еднаш најдов една лабрадорка со педигре се договоривме со сопственикот се готово, и ми се јави со солзи дека му ја отруј некој :( .. Ќе продолжам да барам се надевам ќе се најде нешто..

6. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @s1a1n1d1r1a1 Жал ти е да го кастрираш, а не ти е жал да го гледаш како е притискан од инстинктот за парење? Чичко ми имаше мажјак шпаниел, не го кастрираа, му бараа женка, но без педигре беше. Мал милион пати се случиваше да избега, имаше 2 пати залутано низ Водно и само поради нагоните беше. На 7 години се изгуби и до сега го нема... Ако не можеш да му најдеш, не го измачувај со тоа што дозволуваш инстинктите да го потиснуваат. Не го гледај како човечко суштество кое има желба да се размножува. Тоа е куче, има инстинкти. Не ме чуди зошто е рзгален. И Беки моја е, но ме слуша се' што и наредувам и и' имам наметнато авторитет зошто ја третирам како куче, а не човек за да си дозволи она да се однесува така и да се смета за алфата потоа. Кажувам дека е разгалена зошто ја носам секаде каде што одам јас и ако ја оставам сама, плаче.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Па што има врска со која ќе го спариш, да имаш женка и да сакаш да ги продаваш кучињата нормално ќе гледаш на тоа, ама вака.. Ти си знаеш сепак. Јас да сум на твое место би побарала и некоја нерасна женка во меѓувреме додека да се најде лабрадорка, не е убаво да се мачи така, па и да не ти избега за да си најде сам.:)

8. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Јас имам 10 годишен лабрадор, од родители шампиони, некастриран, никогаш не е спарен, и никогаш не ми избегал. Да ми избега од дома поради кучка? |( Има и за тоа малку понеболна работа од кастрирање, се вика ограда :!: Хиперактивноста нема врска со тоа дали мажјак се спарил или не. Кастрација не гарантира некоја значителна промена во хиперактивност, оти станува збор за ФИЗИЧКА енергија и нејзино справување, не за сексуална напаленост :shake:

Во ред е тоа што се пропагира кастрирање, уште во младост, оти доволно кучиња и без тоа се оставени така, посебно па и во земја каде се има проблем со улични кучиња. Ама ако некој, како одговорен стопан се заинтересира и прочешла всушност за некои работи, ќе му стане многу јасно зошто некои луѓе не ги кастрираме онака од чиста мира, без разлика дали ќе ги користиме за размножување или не. И на крај на кој како му одговара, и со кое убедување е по оваа точка, така.

Но, советов погоре даден, најдете му било која женка да не се мачи кучето |(|(|( со двете раце ќе гласам да се кастрира кучето доколку има стопан со вакво размислување.:fubar:

На mims-89 и SnowDOG им се допаѓа ова.
  9. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Кучињата не знаат за раси, само луѓето. Зошто кога веќе не е кастрирано да не го спари со женка чии сопственици би сакале да имаат мешанчиња од лабрадор, туку да го остави да се мачи? Како само можеш да помислиш дека е во ред да не го кастрираш кучето и да не го оставиш да се пари цели 10 години, што буквално е мачење за нив, отколку да се спари со кучка која не е расна? Ако гласаме, јас за такви грижливи сопственици би гласала да не чуваат миленик.(facepalm)

Последна измена: 15 февруари 2015
    На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @Sunflowers Токму така, луѓето знаат за раси и тука е проблемот! Луѓето имаат нелогична логика :lol:. Ако им продадеш куче вредно од над 100 евра има да го чуваат како очите нивни! Им подариш кутре, ќе го почуваат додека не им здосади, го фрлаат на крај.

И тој нагон повторно ќе се појави и повторно ќе се измачува кучето, па размислете си, дали вреди да му се тргне тој нагон или да си продолжи така.

На SnowDOG, 1209 и Sunflowers им се допаѓа ова.
  11. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Δ
    Dodeka prepishuvate chovekovi emocii na kuchinjata, ke imate takov stav vo odnos na parenje i kastriranje. Ste videle kuchka nadvor od sezona da mu dade na mazjak takov chin? A ako ve interesira mozhe da se informirate slobodno za beneficiite da ne se kastrira zdravo kuche. Ako ne ve interesira, vo red e i toa. Ama stav podobro da sparish kuche za da `mu olesni` kolku pati ke go sparuvate, sekogash koga ima kuchka vo sezona vo komshii? Epa zatoa se frlaat kutrinja vo vreki.

Dajte vi se molam ova so sporedba na kolku ste go kupile kucheto taka ke go gledate. Vtoroto kuche koe go imam mi e dadeno, pa ne go davam za site pari, a kamo li da go frlam. Onoj shto saka milenik zema milenik. Vo centar za vdomuvanje kade pomagam ima sekakvi ostaveno, meshani do retki pedigrea. Sekoj ima naklonetost kon nekoi rasi i preferira i bira, ama onoj koj zema kuche za status i frla i od iljado evra kutre daj mu ke go frli, prodade de, utre.

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Зборев за фрлање на улица, не продавање.
    Секоја ти чест што се издвојуваш, но тука почесто фрлаат кутриња, најмногу мешанчиња. Не мислат сите како тебе, ако така беше, не ќе знаевме што се улични кучиња. Анима мунди имаат милиони постови со „...најдено е мешанче од териер/пудла/ретривер/пит бул, се гледа дека е чувано во домашни услови....“.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Znam, jasno mi e, i sekade nekako polesno meshanche oti dadeno pa da ostavat na ulica. Gledam onie pretezhno koi kupile so pedigre probaat da go prodadat prvo, biznis si pravat, ne da vdomuvaat soodvetno, ama koga ima i takvi po centri, izgleda luge so mnogu pari pa se chudat shto chalam da udrat a seedno im e dali e kupeno Kolku samo dalmatinci pominale vo lokalen centar oti narod videl filmot 101 dalmatinec. Za haski da ne zboruvam.
    Koga spomna Anima mundi, ti si pomala izgleda, nemashe nikoj porano da se zalaga vo MK, sega gledam ima i lokalni, ne znam dali se granka od niv ama jas znam za Vtora shansa, i se zalagam da im pomognam koga mozham, i bez razlika shto ne se slozhuvame za nekoi raboti, da se nadevame deka ulichni kuchinja skoro ke e rabota vo minatoto.

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @imelda Да, има и напуштени расни кучиња, но најчесто се мешанци. Знам, како мала пред стан ми дојде Далматинец, го почувавме некое време додека не го вдомија едни станари. Исто така неодамна видов напуштена Германска Дога и Англиски Мастиф. Исто така и за Боксер имаше оглас. Но, никаде не сум сретнала фрлени расни новородени кутриња. Зашто, нели, кој не би сакал да си заработи 1000 евра минимум?

15. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360

Искрено не познавам никој кој што има куче женка која што би ја дал да се спари и потоа да му бара чаре на кученцата доколку не може да ги продава, што нема да може бидејќи ќе бидат мешанчиња.
    А онака да најдам некоја од улица било каква апсолутно не сакам бидејќи што знам можеби се агресивни, болни, а и не го пуштам сам надвор без синџирче.
    Не ми е проблем толку да е спарен со било каква женка, но прво никој не го дозволува тоа од домашните миленици што му се најчесто му се стерилизирани или ги парат со педигре, а и никој не сака да ги носи на душа малечките да им се бара дом, па често ги фрлаат на улица и такви слични сценарија во кои не сакам да учествувам.

На Sunflowers и imelda им се допаѓа ова.
  16. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Сандра можеш да го спариш и со златен ретривер, се почести стануваат, а многу се без педигре, барем колку што се среќавам со луѓе и што гледам по огласиве. Размисли и на таа опција, поголема е веројатноста да најдеш така. Дечко ми се утепуваше од барање по Скопјево женка не му беше битно дали има педигре иако неговиот има и на крај со ретриверка го спари.

На s1a1n1d1r1a1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Добра идеја! Ќе се обидам и со златни ретривери многу блиску се тие и онака. Макар што ете ми кажа и една драга феминка луѓе од Битолска околина што имаат две лабрадорки без педигре па ги контактирав и ќефој сум и во исчекување сум хахаха... Силно се надевам дека ќе биде барем едната за парење.. :rofl:

На Hahn и mims-89 им се допаѓа ова.
  18. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Не можев синоќа од таблет, па еве да ставам една студија од ветеринарно медицинско истражување. Можеби некој ќе го интересира да погледне. :nod:

Не е проблем и ако не разбирате што пишува, еве ќе закачам една графа, со канцерозни болести и костозглобни и мускуларни проблеми и како рефлектираат скалата. Со црно се воопшто некастрирани. Со светло сиво кастрирани испод 12 месеци. Со потемно сиво кастрирани подоцна.
    Целата студија е тука. Во воведот има спонато доволно истражувања извршени и врз други раси.
    http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0055937#s1

И графите во спојлер.

На mims-89 и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  19. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.479
    Феминки ако знаете да ми одговорите...значи мацава моја има примено хормонска инекција за да не се пари пред 3 месеци...е сега дворов мој врие од мачори кои идат по другата мачка но и се пуштаат и на оваа која има примено инекција. Дали ако ја спарат ќе остане смачна и покрај инекцијата? :^)

20. Hahn

Hahn Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    35
    На кучката моја 3 недели и трае менструацијата, втор пат има а првиот и траеше една недела. Има причини за грижа?