Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Јас мислам дека 3 недели е многу време, би било добро да се посоветуваш со ветеринар.

На Hahn му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.005
    Луѓе моето κуче денес јадеше зајачκо месо, ваρено и баба ми му дала една κосκа што и останала, ние не му даваме κосκи, κучето цел ден тρчаше по надвоρ и сега јас κога се пρибρав забележав деκа не е добаρ се κρие, повρати еднаш и малκу се тρесеше, јас се исплашив да не е отρуен, па му дадов тρи таблети јаглен и две лажици маслинов зејтин и зашеκеρена вода, испи се и се смиρи ама испушта чудни звуци од вρеме на вρеме, κаκо да се мачи да исфρлκ нешто, јас сум сигуρна деκа е од κосκата и сабајле ќе ѕвонам на вет. ама до тогаш што? Многу се плашам.

3. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.005
    Доаѓаше вет. и κажа деκа не е од κосκа туκу од пρемоρ и пρолада, зошто цел ден тρчаше по двоρ, а уште ненавиκнат на темпеρатуρата надвоеρ и затоа му дадоа апче, сега е добаρ, јаде и не повρаќа веќе.Фала што пρаша :)

На mims-89 и Sunflowers им се допаѓа ова.
  5. anuvcheto

anuvcheto Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    352
    Што има едно бесно куче чичко ми, шарпланинец. Пред 2-3 месеци го донесоа, колку беше мало и дебело, а сега е преголемо,мечка. Убаво е заграден кај што го чуваат ама на неколку пати правеше дупки и некако излагаше, а кога ќе излезеше правеше лом, гребе,рине по земјата, јаде се што ќе види пред него, урла,скока,трча, никако да го скротат.
    Утрово му однесов малку месо, завиткано во салфетка. Му го фрлив месото, го изеде, му ја фрлив салфетката за да го дојдаде уште тоа малку што остана на неа, арно ама ја изеде и салфетката.
    Ви се има случено, некоја последица,нешто?

6. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Нема ништо, не е опасно. :)

7. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Не верувам дека ќе има некаква последица.
    Моето куче многу пати има јадено чоколатца, тоалет, салфетки, секакви хартии. Ништо се нема случено.

8. Hahn

Hahn Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    35
    Па некои од славните дами држат диета со салфетки. :wasntme: Моето има изедено од таа хартијата што се вади од лепливиот дел на влошките, нема гајле, многу посилна желудечна киселина имаат од нас.

9. anuvcheto

anuvcheto Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    352
    @Hahn ме насмеа :D
    Претпоставував дека нема место за паника, ама неможев а да не прашам. Фала ви.

На Hahn му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Бебе е уште. Треба повеќе да му ја трошите енергијата, да го шетате низ урбани места и социјализирате. Јас имам ер(сештојадец)дел териер и буквално се мора да дегустира. Еднаш од љубопитност изметот го дегустира... вкусен и' бил..:puke: Се' од А до Ш јаде. А, па кога ќе збесне... зашто, нели раса што е преполна со енергија. Како кенгур скока по стан. Затоа ја носам во двор, се истрчува таму, уништува 5-6... 9-10 цвеќиња, игра со аеробик топката, лае по гугутки, врапчиња, мачки, кучиња, запрежни коли, луѓе (и очекува да ја галат)... да не должам, се' живо и диво. После ми ја дава нејзината Furby топка да и' ја фрлам и да трча по неа. Значи, гледај начини да го заиграш, а шарпланинците дека се самостојни кучиња, сами можат да се заиграат и да играат додека не се изморат. Кај шарпланинците најважна е раната социјализација, инаку ќе бидат агресивни кон непознати луѓе и животни.

11. Tina.Tinnka

Tina.Tinnka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
    NEMAM KIRILICHNA PODRSHKA, stvarno se izvinuvam.
    Vaka, imam kuchence 8 mesechno, Jack Russell rasa. Mnoooooogu se mitari, a jas go chuvam vo soba. Kazete mi kako polesno da ja ischetkam i da i padnat vlaknata osven cheshlanje. Fala ;)

12. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Не знам дали нешто друго ќе ти помогне колку редовно чешлање. Важно е да имаш добар чешел, поназад некаде имаме за тоа дискутирано и почесто да го чешлаш.

13. anuvcheto

anuvcheto Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2012
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    352
    @Papillon.Papi
    Кучево не е мое, туку од чичко ми, тие си се грижат за него. Ама, како што сум забележала, постојано го шета. Сам да излегува не го пуштаат, толку е бесно кучево што незнае што прави, неколку пати сам си излагаше, којзнае како успевал, луѓево не можеа по улица да поминат од него. Страшна работа е.

14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Во поопремените пет шопови имаш фурминатори, цените се движат од 1200 до 2000. Мене не ми се плаќаше толку, па купив од Али Експрес за 570 денари сосе доплата за шипинг. Сега го изгубив линкот, јас одамна набавив фурминатор. Четкај го неколку пати во неделата, кучето воопшто нема да се митари. Дека твоето е со мал раст, купи му од Ѕ фурминаторите. Од селерот од кој што јас купив, Ѕ фурминаторите беа околу 300 денари, што значи џабе пари. Видов и други фурминатори со приближна цена. А, сега ти препорачувам да си набавиш зошто им е кинеска нова година и 30% попуст имаат на призводите. И да, пред да набавиш види го рејтингот на производот.

На Tina.Tinnka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tina.Tinnka

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
    Vo reeed, fala mnogu Papilon.Papi, kje pobaram sea na aliexpress valjda kje pomogne zoshto mnooooooogu i pagjaat, a nemam bash najdobar cheshal. Od prethodnoto kuche imav eden takov so bocki posho beshe Samoed i so toj ubavo se cheshlashe, ama ovaa sega princezava kvichi so toj ja bocka izgleda :D

16. Tina.Tinnka

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
  17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Земи го тој првиот, има многу подобар фидбек од другиот. Кога ќе го чешлаш, не притискај со фурминаторот, само поминувај низ влакната и така олеснуваш и на себе и на кучето. Опасен е фурминаторот зашто има жилет со запци, па со притиснување за време на чешлањето може да го повредиш кучето.

На Tina.Tinnka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tina.Tinnka

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    5
    Dobro, fala mnogu na sovetite :D

19. #Maksi

#Maksi Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    10
    Кучето на чичко ми,т.е нашето заедничко но до сега не беше тоа истакнато.Од пред некој ден почнавме да си играме со него мислам јас,да го дресираме и се.До сега тоа не се случуваше бидејќи чичко ми најчесто се занимаваше со него,го шеташе и слично.Но имаше еден пропуст не го дресираше баш,а сега има 2 години во мај ќе прави и скоро ништо незнае.И почнавме ние од петокот да го дресираме,сега послабо сфаќа,ама разбирам има скоро 2 години.Иначе вучјак е.Го научива на основната команда ,,седи,, и да не фаќа додека не му дозволам,вежбавме и одење на ланец и добро е поднаучи,порано нон стоп се влечеше,неможевме да излеземе да го шетаме.Знам дека и ние сме виновни за тоа но тоа е.Вчера се враќам од играорна и беше во двор пуштен и сега ја одам го галам и сега незнам дали од игра или што јас стоев баш до скалите кај подрумот и ми скокна и замалку ќе ме бутнеше,но беше како да игра го искараф и си заминав,како казна нема сега игра ;) И денеска пред да одам на играорна одма да го погалам и да си поиграме малку и се израдува почна да скока и незнам дали во игра ме касна,не беше многу силно како во игра веднаш откако му викав ме пушти и потоа пак како казна си отидов и му викам сега нема игра.Што е причината за ова,дали ова е само од игра или?

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @#Maksi :rofl: со казниве... :lol: 2 годишно куче да казнуваш, исто ко на стап да збориш. :wasntme: Дресурата, особено кај Германските Овчари се почнува од рана возраст (8 недели). Сега да учи да седи? Па јас Ердел Териер што имам, од 1 месец знае команда седи. Германските Овчари знаат дупло повеќе трикови од просечен Ердел Териер да направат.

И смешни сте, дресирате куче повеќемина, а кој го има алфа статусот во домот, односно чопорот? Мора да се одреди еден главен во чопорот кој ќе биде слушан од кучето. Единствено тој ќе смее да го дресира и воспитува кучето. Тоа требало да сте го направеле пред веќе 2 години... Или, еве поточна да бидам, пред година и 10 месеци.

Исто така, зошто да го казнуваш што се радувал? Тоа него нема да го научи ништо, само го крши и тажно би се осеќал. За да не скока, треба да реагира на команда "Не" (патем, команда која што е најбитна да се знае). Чим знае "Не" знае и да не скока кога ќе му кажете "Не".

На SnowDOG му/ѝ се допаѓа ова.