@SV1911 Royal Canin пет шоповите кај Палета пролазот (кај Мистер Џек) и во Рамстор (во подрумот карши Топ Шоп) колку што знам држат Frontliner. Но не знам дали имаат спреј за болви. Јас од кај нив имам купено Frontliner но ампула за мачка. www.lidiavet.mk - Ова им е веб страницата. Колку што видов имаат и контакт телефон па можеш си прашаш.
Не се бесни колку и Ердел Териерите, но мора да се дресираат, да се посвети максимална грижа, па ако мислиш дека можеш да го постигнеш сето тоа, земи. Јас моите 6 години по ред ги молев за куче, на крај кога се преселивме, земавме. Само знај, куче е обврска и не трае кратко. Ако го земеш, нема назад, мора да се грижиш за него следните 15 години самостојно. И моите родители мислеа исто како и татко ти, но ти покажувај поголема одговорност, помагај по дома, чисти. Така ќе им докажеш дека си спремна за куче.
Мачорот не гази на задната нога, кога е во движење ја држи крената, млитаво. Цело време има апетит и нема некои промени во расположението, само нормално не ме остава да го допрам, го боли. Во ветеринарната амбулантата каде што прашав ми рекоа дека не се работи за скршеница затоа што има апетит, ама би сакала мислење од вас доколку знаете нешто повеќе.
А зошто не го однесеш да го видат, ваκа од пρашање нема да знаат што му е.Може да има нешто боднато, да се има исечено или да има неκоја инфеκција, се може да е.Веднаш однеси го.
Проблемот е што не можам да го кренам, го боли и ме напаѓа дури и кога ќе го фатам под предните нозе. Затоа само објаснив во ветеринарната и ми рекоа дека најверојатно му е пукната или набиена ногата. За жал ветеринарите во мојот град немаат рентген па не можи да се снима за да се открие проблемот со сигурност, а вака е веќе 4 дена. Првиот ден забележав дека му течеше малку крв од горниот дел на ногата или стомакот, од втоиот ден гледам дека нема отворена рана. Му го проверив и стапалото, нема ништо набодено. Јас претпоставувам дека психо-соседот го има удрено со камен или стап зошто ја користи секоја можност да малтретира животни кога му се во близина. Да не знаете за колку време отприлика се опоравуваат ако е само пукната коската (се работи за постар мачор)? Ти благодарам за советот, јас ќе прашам и друг ветеринар за да не се губи уште време.
Δ Prashuvanje eden, drug veterinar a i tuka ne mozhe nikoj da pogodi. I bez rendgen da go pogledne veterinar ke znae barem da iskluchi nekoi raboti. Primer mozhe do koski i ne e rabota, tuku muskulaturno, ligamenti, a toa so pregled i bez rengen ke vidat so dvizhenja na nogata. Ima opasnost od infekcija, posebno shto si videla krv. I da ne mu veke teche krv od bilo kade, opasnost od infekcija postoi, posebno ako povredata e od druga machka ili kuche, ne mora da e losh chovek koj go povredil. Odnesi go na bilo koj veterinar. Najverojatno doza antibiotik, i odmor e dovolno da se oporavi.
@Hahn штом си видела крв, имало сигурно отворена рана некаде, е сега тоа што ти повеќе не гледаш крв не мора да значи дека таа рана одма поминала. Зависно од повредата, може и да му загнои па после дупло да се искомплицира работата. Однеси го на ветеринар. Само да го видат. Не треба ренген. Веднаш ќе знаат дали се работи за скршеница. Обично скршениците кај мачките не поминуваат со последици. За разлика од кучињата каде што скршеницата е исто како скршеница кај човек. Мачките се по жилави за тие работи. Побрзо заздравуваат и потоа немаат гајле. Ама мора на ветеринар да го однесеш. Ако се работи за скршеница може да му заздрави погрешно коската па да криви цел живот. Не чекај, однеси го.
Кученцето ми е многу старо и веќе неможе да џвака ... Што и да му дадам повраќа храна која желудникот неможе да му ја свари ... Имате ли некое искуство итно ми треба незнам што да му дадам да јаде ?
Однеси го на ветеринар. Таму инфузија нека му стават, ма да не верувам дека ќе помогне нешто многу, освен што ќе му го продолжиш животот за саат време... Колку години е старо?
Имал ли некој искуство со затруена мачка? Ја видов кај 19:30, излезе од дома само да мочка незнам точно колку време помина од кога излезе, ама штом ја слушнав пред врата одма излегов да ја земам. У истиот момент видов дека е затруена, среќа татко ми е ветеринар па не чекавме ни минута за да биде третирана. Јас неможев да ја гледам како се маче, излегов од дома. Татко ми ми кажа дека се можно и ставил, немало веќе што да и ставе. Мачката е жива сеуште, мокра е цела, не прашав од што, мислев дека штом не ми умре до сеа нема ама татко ми ми вика не знаеме уште. Не знаеме каков отров бил, дали каснала, за колку време од коа се затрула ја третиравме, дали некој орган и е оштетен....прашањето ми е, подеднакви се шансите да ми умре и сега исто како и пред 5 саати, или не? Се маче, неможе да дише, ама не се тресе, мускулите не и се згрчени. Ве молам доколку некој имал ислиство нека споделе.
И конечнооо *___* се родија кученцата кои ги меркавме да ги земеме хаха Се родија вчера па ќе почекаме 1-2 месеци да ги земеме.Ајде дај те некој совети за најдобар дехидрат за малечко кученце и каде можам да набавам и ако може со пристојна цена Ако има некој уште некој совет нека каже се е добредојдено ма да повеќето работи ги знам.
Пробај со Brit-Puppy all breed-Lamb & rice. Околу 2700 денари вреќа од 12 кила е, но квалитетна е. Ма да јас препорачувам да готвите специјално за кутрето, ќе чини колку еден неквалитетен дехидрат, но ќе биде далеку поздраво за кутрето. Ако го земете пред 2 месеци (како што јас ја земав мојата на месец и 24 дена), давајте му храна на секои 2 саата. На 2-4 месеци 5 пати на ден, 4-6 месеци 3 пати на ден и над 6 месеци 2 пати на ден.
Како што веќе спомна @Papillon.Papi најдобро би било да почнеш со Brit Care - Puppy All Breed - Lamb & Rice (ја линкнав) за да го видиш составот. Јас исто така ја користам Брит, и секогаш зимам вреќи лично од кај увозникот на Брит.
Океј,фала ви на советите А каде можам да ја набавам оваа храна т.е каде се наоѓа нејзиниот увозник?Бидјќи колку што знам поевтино е ако купиш од кај увезникот :/
Да, вреќите се прилично поевтини доколку ги купиш директно од кај увозникот, отколку да ги купуваш од Пет Шоп, а и нормално е во Пет Шоп да се поскапи, и они треба да си земат некој ќар. На пример вреќа Brit CarniLove од 12 кг. во Пет Шоп кошта 4.300 - 4.500 денари, а кај увозникот е 3.100 и 3.300 во зависност од вкусот. Отприлика цела 1.000_ка е поевтина вреќата доколку ја земеш од кај увозникот, што е одлична заштеда. Ќе ти го пратам бројот од увозникот на Brit по ПП.