Ќе одам утре ќе му купам на двајцата по едно каифче за шеткање од најмалите и по двор со мене друго незнам шо да направам. Му порачав cat tree за по дома големо се надевам ќе му одвлече.внимание малку. Па коа ќе потпораснат ќе ги кастрираме. Фала ти на споделените искуства
По години расправии со моите, конечно ми дозволија да си земам маче. Цел живот сум љубител на мачки, но никогаш немам чувано, а живеам во стан. Мачето има 3 недели и треба да го земам за недела две, и би сакала некој совет како да му стекнам хигиенски навики, како се бања(дали се користи шампон, фен) и сл. Проблем може да биде само тоа што чувам папагал кој ми е душа, најмилото суштество што постои. Дали некоја од вас чувала заедно папагал и мачка и какво искуство имате со тоа? Дали е можно ако е мало мачето да се научи да не го напаѓа папагалот за понатаму или тешко?
Би те замолила подетално да објасниш зошто татко ти, како стручно лице е против кастрација? Се мислам дали да го кастрирам моето милениче, али мислев дека кастрацијата позитивно ќе влијае врз неговото здравје, во смисла на превенција на одредени болести. Поради тоа ми е многу важно да знам подетално, не сакам да донесам погрешна одлука и да му наштетам...
Штетно е ако се кастрира/стелиризира пред да созрее целосно. Ако мачката се стелиризира пред да созрее, има ризик мачката да добие рак на коски и рак на млечни жлезди. Со навремена кастрација/стелиризација се спречуваат компликации во староста како рак на матка.
@Papillon.Papi какви ампули против болви/крлежи и аплицираш на Беки? Јас ставам Фронтлајн Комбо за соодветна килажа секако но не сум баш задоволна, две недели одкако ставив фати крлжеш и тоа кај окото едвај и го извадија на ветеринар . Треба да штитат еден месец од крлежи и два месеца од болви. Болви нема секако, но за крлежов ептен се зачудев, сеа незнам дали е толку неефикасна ампулата или што е проблемот...
@mims-89 Fyprist, ги има страна поназад ми се чини, една форумџиика прашуваше за нив. Месец и пол траат, ама барем штитат и се ефтини. Иначе почнаа да увезуваат ампули Адвокат кои штитат 2 и пол месеци од надворешни и 3 месеци од внатрешни паразити, вкупно 11 различни видови. Штитат од шуга, демодикоза, срцев паразит... Ако сакаш ќе прашам за повеќе информации, едни од најјаките ампули се Адвокатот. Само што цена на целосно пакување е 100 евра (4 ампули во пакување се).
Ајде кога ќе дознаеш повеќе за ова и од каде може да се набават пиши во темава или во порака пиши ми.
@UnordinaryOne Папи ти објасни, истото да не го пишувам пак Мислев дека машките мачки може многу порано да се кастрираат ама не сум знаела доволно. Само за тоа татко ми ми рече не сега, пошо мачорот е само 2ипол мецеси. Поздрав
се е тоа океј, ама постов има 180 страни, што ќе ми одземе најмалку 5-6 саати да го прочитам цел, а вас ќе ви треба преку сила 10 минути да ми објасните. Благодарам однапред ПС мислев дека форумот е за искуство и помош некој кога ќе ја побара да му одговориш, а не да му кажеш има негде најди си
Исти вакви "искуства" имаме пишано во темата за Мачки. Доволно е 2-3 поста да прочиташ. Многу како тебе прашувале и искрено смачено ми е од пишување едно исто.
Побарав помош затоа што се грижам за своето милениче и не сакам да му наштетам ни случајно. Ако ти е здосадено од вакви постови игнорирај го, никој не те тера специјално за мене да коментираш, ама тоа е македонштината да не се остане покус. Како и да е, нова сум на форумов, ама некој ако побара помош нема да му кажам здосадено ми е да објаснувам.
Супер ти што сакаш да се грижиш за миленикот, 2 дома ги имам, 7 годишна мачка и 13 месечно куче, прашував и јас за совети на почетокот, али не за прашања кои милион пати биле поставени по темите. Не коментирав за да се расправам, туку да те насочам малце, зашто веќе година по ред пишувам по темове и доволно сум запознаена со некои работи, за разлика од тебе.
Ke moze li pomos.. Imam domasno zajace malecko so dolgi vlakna i kratki usinja go cuvam vnatre no nekolku pati go imam pusteno nadvor i vcera primetiv deka fatilo bolvi, dali ima prasok ampuli za bolvi kolku pari se? Sto da pravam bidejki znam deka zajcinjata ne se banjaat kako ide taa procedura kaj niv... Fala vi odnapred
Офф теди зајак ли надвор? На овие да им дувнеш ќе настинат, што би се рекло. Не знам, со неопитроид види... Ма да не е сигурно, тоа за мали мачиња и кучиња не е сигурно, камо ли за теди зајачиња. Да се информираше за зајциве пред да земеш едно, ништо не ќе те кошташе.
Здраво, и јас имам лабрадор, го прочитав твојот проблем и советите и ме интересира дали се исчистија сите крлежи. Инаку јас првата доза против крлежи му ја ставам на почеток на април, можеби многу касно ја ставаш ти па затоа толку се наполнил. Се надевам дека сега се е во ред.
Мојата пак фати крлеж кај окото (се таму ги фаќа ) и беше пред истек претходната ампула, па ставив пак Фронтлајн ампула и за пола ден и падна самиот. Мене ми е страв да и ги вадам, штом приметам ја носам на ветеринар да и го извадат. Фронталјн ми се дефинитивно подобри од Фипраст. @Papillon.Papi сега ми текне дека кај Диме ги има тие ампули и дека порано стававме од нив нонстоп, сега овие ми се поефикасни иако и од нив не сум баш задоволна. Треба да трае цел месец, а за три недели веќе испаруваат... Ги купувам од пет шоп спакувани, на ветеринар ми е сумливо да не ги мешаат со водичка.
@mims-89 А, си пробала со огрлица против надворешни паразити? Траат околу 6 месеци, ако точно памтам. Треба да бидат прилепени до кожата, да нема прст два растојание. Кај некои кучиња не делува ампулата, но огрлиците делуваат.