Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Извини @A-j-a што те цитирам, но не го форсирај. Точно дека калциумот е важен за подигање на ушите, но не треба да се претерува, посебно не со селојтепи, маски, бидејќи тие не помагаат, туку само предизвикуваат нелагодност кај домашниот миленик и искрено навистина се нервирам кога гледам и слушам лугето со какви се глупости се служат само за задоволување на некои си свои желби и потреби без нетрпение. Дигањето на ушите е процес на стврднување на рскавицата и е индивидуално. Мојата германска овчарка ги исправи на 3, додека нејзината сестра на 5 месеци. Но реално јас никогаш не сум се замарала со тоа. Ја сакам таква каква што е, со сите нејзини доблести и мани и важно ми е само да е здрава и жива.

На A-j-a, Noemi и Sunflowers им се допаѓа ова.
  2. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Имаш право viki-dete и мене ми е најважно она да е здрава, жива и среќна со мене. Никогаш повторно не би и ги лепела ушите ниту на неа, ниту на друго идно мое куче. Одкако се одлучив дека покрај изгледот, карактерот и нејзините потреби е тоа што го сакам и можам да и го пружам со месеци читав искуства од луѓе што чуваат јорк и сегде беше спомнато за лепењето со салотејп па мислев дека тоа е исправно. Прво куче ми е, неискусна сум. Ќе терам со калциумот со нормална доза па ако ги дигне сама супер, ако не ок, секогаш ќе биде моето мало лешниче и бонбонче.:inlove: А би сакала да ги крене зошто физички оваа раса најмногу ми се допаѓа токму поради големите уши кои им се и препознатлива карактеристика.

Папилон денес и дадов пола лушпа од јајце, си ја изеде ко највкусен еклер да јаде, така да ќе гледам што почесто да и давам.

3. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @A-j-a знам, ги обожаваат. Мојата Ердел Териерка едвај чека да слушне како кршам јајце. :D

Иначе обично им се лепат ушите за "правилен изглед" односно да им пркнат побрзо за да освојуваат и Јуниор титули на изложби. Јас планирам да ја носам на изложби, но не избрзувам зашто Јуниор титулата не важи толку за парење. Требаше и уши да и' лепам за горе на главата да и' лежат, ама знам дека многу би ја болело ако ушите и' се форсирани кон едно место. А обично шампионите Ердели имаат лепени уши, како дедо и' кој што е одгледуван САМО за да биде шампион, освои титула шампион на Америка и го шитнаа во Србија на негова 7-8 годишна старост.

На A-j-a му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Дечки ми треба помош! Мачката моја тешко дише, има ниска температура и има повраќано пред да ја најдеме. Ја немаше цел ден. Бев на ветеринар ми вика најверојатно е од отров од глувци ама мачето ми нема други симптоми на труење. Сега случајно на ногата му забележав како укасано, засирена крв. Дали е можно да е укасано од змија? И дали знае некој друга дежурна ветеринарна освен онаа во Авто Команда. Ве молам итно ми е :(

5. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Со домашно готвена (пилешко и ориз) и Хуссе Валп дехидрат (2800 ден). Сега планирам да сменам на Акана, таман кога ќе одиме во Грција, во Солун има за 3500 денари. Акана е поефтина верзија на Оријен (која е врв храна, најдобар бренд). Од ист произведувач е, само што не се вложени толку состојки во Акана како што се во Оријен, но сепак, Акана е втора најдобра храна. Ројал канин едно време и' давав и се истури од повраќање и пролив сирота, така да Ројал според мене не се најдобри, туку прогласени како прв поскап бренд во Македонија кој се смета за квалитетен.

А, мачката само со домашно готвена храна. Дехидрати ретко сака.

6. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    nez jas eve 2god ja hrana super e a i vlaknoto i e smeneto

7. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Секое куче различен организам има. :) Мојата воопшто не толерира дехидрати како Ројал Канин, Пурина, овие што се ретки во Македонија, а низ цел свет се фалени, најмногу ги толерира. Брит Кеар и давав како мала, подобри резултати имаше од Ројал, но најдобри постигнавме со домашно готвената, а Хуссе ни помогна во квалитетот на влакното. Сега уште да ја искубам на некои обраснати места за на изложба и прекрасна ќе биде. :wasntme:

8. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    probaj so solena topla voda daj i da pie,mnogumina serbet ama ne solena voda

9. 123Boko123

123Boko123 Нов член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Zdravo na site ke pobaram mala pomos od vas samo da me poducite kako mozam moeto kucence da go teram da sedi vo mesto so da napravam i da mi kazete dali na 2meseci mozam da mu stavam lance??

10. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Можеш да му ставиш ланче и да почнеш да го навикнуваш на поводник, но по дома само. Сега, би требало да прима вакцини и под карантин треба да е, па не смее да биде надвор.

Јас мојата ја нучив со тоа што и' кажав да седи, се оддалечив 3 чекори и ја викнав да дојде. Така повторувај, кога ќе совлада оддалеченост од 3, продолжи на 4,5,6,7 и тн.

А за да седи, фати му го ланчето и спуштај му го задниот дел од грбот надолу повторувајќи "седи".

11. 123Boko123

123Boko123 Нов член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Oke samo jas zedov kuce Labrador i bubica mix a ne znam so rasa e izlezena na ova kuce moze da mi kazete so se treba sea da napravam da go vakciniiram i so drugo ama ima 2 meseci
    !??

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Вакцина треба да се прими на еден месец, на два месеца се прима втората и на три месеца третата. На четири месеци законски мора да прими вакцина против беснило. И може да ми преведеш што е бубица?

Еве ти линк од целосен распоред на вакцинирање
    http://forum.femina.mk/threads/Вакцинација-на-кучињата.23139/

13. 123Boko123

123Boko123 Нов член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Ne e bubica povise mi lici na labrador! :D
    a plus jas malce zakasniv ima 2 meseci a ne e vakcinirano od kade da pocnam??
    i kolku pari se vakcinite od prilika?? ^_^

Последна измена: 13 јуни 2015
  14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    600 денари памтам дека е вакцината против беснило, другите мислам дека беа иста цена или 400 денари. Не памтам, мојата одамна ги прими.

Не знам од кој град си, но по случајност ако си од Скопје, ти препорачувам да одиш кај др. Марин, др. Диме или др. Јасминка, тие се едни од најдобрите. Пиши во ЛП ако сакаш повече инфо.

И, можеш слика да ми пратиш од кучето?

На 123Boko123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 123Boko123

123Boko123 Нов член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Moze sekako eve sliki
    i uste ova da ve prasam koga progleduvaar kucinjata i slusaat??

Прикачени фајлови:

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Охоо па ова можеш веднаш на вакцинација да го однесеш, месец дали има. Многу е мало. Личи на мешанче од хаски или маламут. Прогледуваат на 2-3 недели, а тогаш и потребен им е дехидрат со стартер формула.

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    И не знам дали си информиран, но еве ти распоред на оброци според возраста:
    -до 2 месеци-оброк на секои 2 саати
    -од 2 месеци-5 оброци на ден
    -од 4 месеци- 3 оброци на ден
    -од 6 месеци-2 оброци на ден

18. 123Boko123

123Boko123 Нов член

Се зачлени на:
    13 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    oke ti se sffigja kuceto??
    a i denes primetiv deka ima kgglez kako da mu go izvadam??

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Земи пинцета и алкохол, намачкај го крлежот со алкохол и фати го со пинцета. Врти ја пинцетата обратно од стрелките на часовникот и ќе се извади крлежот.

А можеш и да земеш шприц, да го исечеш горе цуфчето и ќе го ставиш крлежот во шприцот. Вшмукај со шприцот и и крлежот и токсините што ги нанел кога каснал ќе излезат.

И да, убаво е кучето. :)

На 123Boko123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Здраво.
    Од утрово не можам да го добијам мојот ветеринар, а утрово го приметив ова кај мојата кучка.
    11303657_10200707773134041_51346804_n.jpg
    Немала никаков контакт со други кучињата, трудна е (во поодмината бременост) и цело време е по двор и во куќарката си седи.
    Пробав да го дезинфицирам ова, брат ми вели дека ја приметил и пред некој ден но било многу мало, а јас дури сега го воочувам.

Што може да биде?
    Утре ја носам на ветеринар обавезно ама што да сторам во меѓувреме???:sweat::?::worried::worried:(facepalm)