Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Може да е демодекс. Нека и' земат брис утре, ако испадне дека е демодекс, остајте 4-5 дена без терапија, ако организмот има доволно Т клетки, ќе се избори сам, ако не, почнете со терапија.

И да, набави ампули Адвокат сега, штитат од секакви паразити, внатрешни и надворешни. Знам дека 100 евра беше пакување со 4 ампули за кучиња над 25кг.

На sofijanoka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Да, вакцинирана е, јас некако се си мислам дека има некој вид шуга, ама секако ќе ја однесам утре...

Ептен се испаничив околу шугава, гуглам цел ден... ;(;(

3. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Феминки, си земав маче и има 2 месеци, го имам 2 недели и си се приспособи низ дома. Само имам проблем да ја истренирам. Не можам никако да ја одвикнам да не ме гризе по раце кога си игра, а не гребе воопшто. Ма играчки и купив зашто знам дека сакаат да гризат и ништо, за раце има мерак таа. Толку боли што почнав и да ја потплеснувам ама џабе, немам душа да ја удрам силно, мислам дека ништо не и делува, нема ни 10 секунди она пак ти се нафрла и гризе. Друг проблем што го имам е што одбива да спие во легло, обавезно со мене на перница да е и ако види дека сум ја преместила макар 15 цм, станува и легнува до мене, ми спие или над глава или кај вратот, а мене ми е малце страв да не вдишам влакна ама жал ми е многу си ја сакам иако е лошка некогаш. Само да и го средам гризењето и мазичка ќе ми стане :inlove: Некој совет што да правам? :)

4. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    @Bloom19 Тешко дека маче ќе можеш да го истренираш. Тврдоглави се и не се како кучињата. За гризењето не знам, можеби со тек на време ќе се одвикне сама, иако ни тоа не мора да значи, може сега и' е интересно зашто е мало уште, ама за спиењето јас ти гарантирам дека никогаш нема да ја одвикнеш. :D Штом еднаш си ја ставила со тебе на перница, толку е. Мало е многу и сега си бара сигурност, да се допре до некој, да почувствува топлина. Исто како кога била кај мајката и со другите мачиња, таму сите заедно спијат едни до други и затоа со тебе сака да спие, ама тоа и станува навика и нема шанси да се одвикне, што и да правиш. Ти и сто пати во текот на ноќта да ја симнеш од кревет, таа сто пати ќе се врати, на крај ќе ја симнеш, ќе се смири пет минути, ти ќе заспиеш мислејќи дека конечно попуштила, а кога ќе се разбудиш сабајле пак ќе ја најдеш до тебе. :D
    Не знам дали си чувала мачка претходно, ама јас со моево искуство сфатив дека кога ќе намислат нешто така и ќе биде, што и да правиш на крај ќе попуштиш, верувај ми. :D Мојот мачор кога го донесов првиот ден веднаш го легнав со мене да спие, се допре и така спиеше два-три дена, зашто ако го оставев сам, мјаукаше. После сакав да си спие сам, ама џабе, штом еднаш го ставиш до тебе, после нема назад. Што се' не пробав. Еве го мојов веќе две години има, а сам не сака да спие ниту преку ден, а камоли навечер. Мора да биде до некој. И на компјутер кога седам, ми легнува до тастатура, штом станам, станува и тој. Така што, биди спремна дека ќе си спиете постојано заедно. :)

5. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    @Daydream Знам дека ќе си спие со мене, многу си ја сакам и не ми смета воопшто. 1/3 од креветот од срце и отстапувам :inlove: само уште некако да ја одвикнам од тоа пусто гризење кога си игра и ќе биде супер

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не се грижи, купи Адвокат ампули, штитат од шуга, демодекс, лишманија, секакви видови кржели, болви, од срцев црв и остали внатрешни паразити. Знам и со таа ампула се лечи.

7. Trnche

Trnche Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    241
    @Papillon.Papi kako poupatena da te prasham, imam mache, okolu godina dena go chuvam, zensko. Vakcinirano, ampuli protiv bolvi, apche protiv vnatreshni paraziti, se po red, znachi chuvano kako shto treba, ishrana i se, treta machka mi e shto ja chuvam.
    E sega, 3 dena ne bev doma, snoshti sse vrativ i primetiv ova:

20150615_075442.jpg

Na 3-4 mesta go ima, vo predelot okolu glavata i vratot. Mnogu se isplashiv, planiram vecher na veterinar da ja nosam, no ako imas-imate nekoj sovet vo meguvreme, mnogu bi bila blagodarna.
    Inaku ja pazev cela nok, se odnesuva sosem normalno, isto si jade, pie voda, spiese so mene kao i obicno, se gali si igra, bash se najnormalno.
    Ideja, sovet????

Bladodaram i izvinete za latinica, od mob sum.

8. sofijanoka

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    @Papillon.Papi , еве за некоја минута ми доаѓа ветеринар да ја прегледа. Фала на советите! :)

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Мене не ми изгледа како некоја голема работа, само недостиг на крзно. Надвор шетала? На мојата мачка на сличен начин и' фалеше крзно, кај коренот на опашот, сега се обновува тој дел, расте крзно. Како и да е, однеси ја на вет, јас не сум професионалец.

10. Trnche

Trnche Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    241
    Да, повремено шета надвор. Работата е што за буквално 3 дена, таков „недостаток“ и` се појави на неколку места, и секој нареден ден по некое место плус и се појавува....загрижена сум многу.

Секако ќе ја носам вечерва на ветеринар, благодарам за одговорот. :)

11. sofijanoka

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Шуга било.И стави инекции и рече да не ја мачкам со ништо поради бебињата...

12. Trnche

Trnche Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    241
    И јас се сомневам дека може да е шуга кај моево маче. Вечерва ја носам на ветеринар, може да ми кажеш колку отприлика те чинеше прегледот и инекциите, да знам што ме очекува.

Благодариме и се надевам ќе бидете добри :)

13. sofijanoka

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    250 денари. :)

На Trnche му/ѝ се допаѓа ова.
  14. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    sekoe kuce sto sum go nosela na vetrinar(imav mn kucinja pred da se omazam)i doktorkata mi kaza deka sekoe kuce na 2meseci dobiva 2 vakcini a na 3meseci dobiva 1vakcina za nekoja bolest na crevata ama ja zaboraviv kako se vikase taka da slobodno mozes da go bockas :)

15. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    jas na mojata i stavav300 den bese,i bevme na ezero ja zemavme da se kapi so nas luge sakajte veruvajte skate ne koga se kapese ja dignav na stomakot imase 3strupcinja,mu rekov na soprugot da ja podrzi da vidam sto e.Imase sto da vidam mali krlezi tolku mn sto toa mene mi se vide strupcinja kolku edna peda a taa gu imase 3 takvi,vednas otidovme vo rojal kanini sreka inase kombo ampula 450den e za nejzina kilaza i stavivme,za edna den site krlezi sto bea na nea se isusija i ispopagaa i eve sega nonstop od taa zimame pa od togas jas krlez na nea nemam videno ni da ja polazi ne pak da ja cica.Se izvinuvam za dolgiot text pozz

На s1a1n1d1r1a1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Мојава не се одвикна од гризење, по раце гризе, по нозе, кога спијам и на глава ме гризе. Не помага да ја удриш, оттурнеш ништо. Ќе си тера така како што има умислено. Со ниедна играчка не си игра освен сама со себе, или со некоја облека. А за спиењето и мојата спиеше со мене додека не и дојде период за парење, оттогаш цело време сака сама да си спие, дали на фотеља, на кауч, под маса, било каде ама во кревет не ми доаѓа. :(

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Смени ветеринар! Прва вакцина се прима на 42 дена, не на 2 месеца!

18. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    fala na sovetot ama ne bi go smenila taa i go spasi zivotot,a site se razlicni edni vaka edni taka drugi sosem treto jas samo kazav sto mi rece a vo kavadarci gi znam na kety vetrinarkata i ima us eden i od nego toa go imam slusnato

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Абе, ти кажала она, ама не е секој за слушање. Цела тема отворив во врска со ова. Јас од Скопје сум и таму голем број ветеринари има, од лоши до одлични. Јас ја носам кај др. Диме, најдобар и најпосветен ветеринар во Македонија, тоа не само јас туку и многу други го кажуваат. Јас кучето го добив со книшка, во која имаше печат дека примила прва вакцина на 42 дена. Вакцината на 42 дена е особено важна за кучето, зашто го штити од павровироза и штенечак.
    http://forum.femina.mk/threads/Вакцинација-на-кучињата.23139/

На butterfly* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    jas samo kazav sto mi kazaa kucinjata se zivi i zdravi fala mu na boga osven toa sto ti kazuvav