Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.512
    Допаѓања:
    251.417
    @Papillon.Papi
    Тоа секако, денес ќе го виде.
    Инаку опасно е за луѓе, конкретно за дете?

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Јас сум галела куче со демодекс, и не сум фатила. За дете не знам, но не би требало.

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.512
    Допаѓања:
    251.417
    И маж ми го галеше, и го гали, синко го фати ама го тргнав веднаш.
    Велат дека не се пренесувало на луѓе, ама ќе го праѓам ветеринарот после.

4. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Апчињава за против глисти за мачки на колку време се даваат? Ветеринарот ми вика секој месец, продавачот во пет шопот на 3 месеци :?: Инаку мачкава ми е 10 месеци и тежи околу 2 кила и 500 грама.

5. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не би требало. Демодркс е болест кај кучешка кожа, кај човечка не сум видела. Болеста може да се пренесува од куче на куче. Јас сум изнагушкала куче што има демодекс и ништо не ми било, не сум фатила никаква болест од куче, а од кога знам за себе галам улични кучиња.

Продавачите во пет шоп не ни треба да продаваат апчиња против глисти. Слушај го ветеринарот, продавачите не се експерти за тоа, ветеринарот е обучен.

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.512
    Допаѓања:
    251.417
    Читав сега, не се пренесува кај луѓе :)

7. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    @JuLleE ние дома чуваме питбул 3 годишен е сега, и ти гарантирам дека не е опасен ни за деца ни за бебе ни за луѓе посебно. Како и секое куче - како вие со него, така и тоа ќе уче и гледа како треба да се однесува. Тоа што е питбул само значи екстра енергија дека има тоа куче, т.е ќе си бара шетање, играње, трошење на таа енергија, буквално како дете ќе е, преразгалени се и многу паметни, а особено со деца, значи од искуство ти кажувам, мали деца а и мали кучиња, ги гледаат и ги пазат како нивни, пазат дури и да не ги настапат со нога, е сега незнам колкав е вашиот пит, на изглед да - страшни се пошто се масивни, цели се мускули и сепак поголема раса на куче е, но како манекени се, најфотогенични кучиња дефинитивно, позираат за сликање :D Немој да се плашиш воопшто за детето, пушти го и види му однесување баш и пиши ми, ќе го душка, па ќе го лиже, и ќе си играат заедно. Отвори и јутуб види колку клипови има за деца со питбули. А за опасно секое куче е опасно ако го учиш да биде агресивно и да рже и да се загнува по сите, а општо питбулите ги тренират да се агресивни и за борби пошто се цели мускули и имаат многу енергија и се издржливи, а се страшно заштитнички настроени и послушни, нема место за паника верувај.
    Што и да те интересира за оваа раса пиши ми и прашај ме, јас само ќе ти предложам да се опуштиш ти, и стави ги на тест како се однесуваат детенцето и кучето. :)
    Колку е старо?

Последна измена: 3 јули 2015
    На Valerin, Arthur и Sunflowers им се допаѓа ова.
  8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Мислам дека не сакаше тоа да каже. Прашуваше дали куче може да пренесе демодикоза.

9. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Da vidov otposle ama sepak neka stoi komentarot opsto za da se znae. Sepak bitna informacija e so ogled na mnogute dezinformacii so se shirat za pitbulite.
    Izvinete za latinicava od mob sum, ocigledno premrza sum mkd tastatura da instaliram. :yawn:

На Arthur и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.512
    Допаѓања:
    251.417
    @anuskaNESTLE супер што сподели искуство со питбулот.
    Кучево е старо околу 50 дена веќе, мајка му е социјализирана и питома, баш кога го зедовме кучето ниту не нападна ниту реагираше, ептен мила.
    Кучево наше баш како што опиша кога го виде син ми почна да му скока да го лиже, абе незнаеш која радост. Синко трча низ двор, кучето по него. И мене ме засака, ми скока, сака да си игра, ама вчера мм го зеде синко да си играат и кучето му ги гризало тренерките. Малце се уплашивме, синко го обожава кучето, ама се плашам да не стане лошо.
    Мора да се дресира и да знае дека не треба да гризе.
    Инаку си живее во влез кај нас, уште некој ден и ќе го префрлиме во двор.
    Јас несакав питбул, ама ме убеди мм, вели се е до социализацијата и дресирањето, тоа ќе расте со нас и нема да биде лошо.
    А енергија има премногу.

И да споменам дека бевме на ветеринар, демодикоза поминува, растат нови влакна, го вакцинираме, супер е. Уште да го научам да моча и кака на едно место. Па с*ере кај што ќе стигне(facepalm).

На anuskaNESTLE и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Е, сега почнете со сериозна дресура. Ако ви е прво куче, пишете по ЛП да ви дадам број од дресер. Таму не го носите и оставате, туку го дресирате кутрето со него, на добар начин.

За касањето, можам да ви предложам да не трчате кога играте. И мојата ме каса ако се заигра и ако почнам да трчам. Тоа е од возбуда и секое куче го прави тоа. Во играње гледајте што помалце да каса, а ако ве касне легнете го на земја и карајте го. Така ќе му покажете дека сте посилни од него и дека вие ги смислувате правилата во игрите.

12. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Дечки сакам да ве прашам за совет, мислење. Се преселив во стан, до сега живеев во куќа, а дома имам двајца мачори. Уште не ми се преселени они, ама се плашам да не им се случи нешто, да не паднат од тераса, да не скокнат, на први спрат сум ама сепак, се плашам. Пред зграда имаме паркче има многу дрвја, терасата ми гледа натаму, страв ми е да не скокнат по некоја птица на гранка...Немам искуство вакво и сакам да слушнам мислења.

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Можете да ставите метална мрежа на балконот. Така секаде можат да се движат без да бидат во опасност. На пазар ги има.

14. anuskaNESTLE

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Mama pred nekoj den na kuceto moe mu zabelezala krlez na vratot i zamislete ludata zhena so raka go izvadila i mislela deka gotovo izvaden e. Deneska koga mi kaza ja proveriv na toa mesto ubavo i ima kako vnatresno topce, da ne recam kako krlez koj i raste pod koza. Mozno li e da ne go izvadila skros cel posto neli glavata na krlezot moze da ne se izvadi skros, pa da raste taka vnatresno ili infecirano e nesto? Posle ke zvonam kaj veterinar ama da si prasam pak tuka nekoj da ne znae. Mislite li deka ke i go secat toa meso da vidat sto e? Inaku od nadvor nisto nema, ni gnoj ni nisto, samo vnatresno topce...

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Можно е главата да му останала. Додека не види ветеринар, ништо не е сигурно.

16. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.020
    Смее на кучињата да им се дава овошје, па и зеленчук? Пред некој ден ми падна парче похуван кромид и мрднатово го лапна.

17. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Ние имаме дома папагал Голем Александар.Многу е интересен и кога го купивме ни кажаа дека можи да се научи да зборува,на youtube гледавме клипови каде што папагали како нашиов зборуваат,пеат а овај мојов само имитира звуци дури и некогаш си мислам дека телефонот ми ѕвони,а всушност тој пеј.Е сега ми беше прашањето како да го научиме да зборува барем неколку зборчина нема смисла повеќе,досадно е само да пеј,сакам и да кажи нешто :D Инаку има една година,лани летото е роден а ние го имаме од јануари

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Kromidot e otroven za kuchinja. Gledaj da ne se povtori, kromidot ima enzim kojshto kucheshkiot zeludnik ne moze da go svari, pa ako se nasobere kje ima truenje i smrt.

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Збори му еден збор или мала фраза цело време.

20. natasa-natka

natasa-natka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    306
    Пред малку кај мене во дворот пронајдов многу мало маче... имам мачка јас ама мислам дека не е од неа оти таа не го сака пробав неколку пати да го доближам до неа ама бега мачката...незнам како да му помогнам на мачето .пробав млеко да му дадам ама не пие оти е мн мало и постојано плаче...многу сакам да му помогнам ама незнам како ..дали мора доилка да се бара или пак би можела некако да го напијам млеко со шприц? Ве молам ако знае некој како да му помогнам и дали може да се спасе некако иако е без мајка а е мало многу:(;(