Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Na sekoi 2 saata treba da mu davash mleko (kje ti pratam link kako da napravish). Stavi go vo kutija so shishinja so topla voda okolu. Vodata menuvaj ja na sekoi 3 saata (max). Posle objavi po stranite za spasuvanje na zhivotni deka barash machka doilka.

http://anima-mundi.org.mk/images/publication2 slepo mace sto sega.pdf

2. natasa-natka

natasa-natka Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    306
    Фала ти многу.

3. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Луѓе, ми треба помош. Најдов маченце и си го прибрав да го чувам. Што треба да му давам да јаде и на колку време, што смее а што не смее пошто е малечко колку шаката ми е. Не ми текнува како беше со големиов мачор пошто и ја бев помала тогаш. На малово му дробев ептен ситно лепче со јогурт или кисело млеко во мали количини и јаде. Сега му дадов малце од оние кесичките пилешко за јуниор маченца и јадеше,значи може да џвака и гледа исто. Возраста не би знаела да му ја одредам.

4. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Prati slika od macheto, lp ili tuka seedno.

Najdobro e da mu davash domashno gotvena (ne ostatoci tuku za nego varena). Meleno pileshko so malce oriz. Mozhesh dehidrat za machki (suva hrana) da mu davash, ama poskapo e. Melenoto pileshko i polesno kje mu bide za jadenje, a i ne bi trebalo da go odbiva. Jas kupuvam od stokomak i zhito, edno kilo e 70 denari. Ti mozhesh da go podelish na 10tini za sekoj obrok. Dovolno e 3 pati dnevno da jade. Mozhesh i da mu varish 3 desetini vecherta za sabajle da ima obroci za cel den.

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. huskyownerka

huskyownerka Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    devojki na moevo kucence mu pobele ednoto okce, no oslepe celosno .. neznam kako oslepe preku nokj i eve sega nisto ne gleda ama bas nisto mi kazaa da go odneseme da go uspijat ama mozebi ima nekoj lek utre ke go nosime na veterinaren doktor dali na nekoj mu se slucilo nesto slicno i ima li nekakov lek ? mnogu go sakam ne znam kako ke izdrzam bez nego..

6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Nekoi kuchinja slepi zhiveat, vie radi edno oko da go uspiete. -.- Mehanichka povreda e, mojata koga imashe taka ja machkav so hloranfenikol. Za edna nedela i pomina. Kako i da e, odnesete go na vet, posigurno da vi kazhat.

7. stela22

stela22 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    23
    zdravoo na site......imam papagalce tigrica staro skoro 2 meseci...sve si e veselo pee ama ic ne e pripitomeno...ne izleguva od kafez ne se ostava da go cepnes i samo begaa niz kafezot...kazite so da pravam pobudalev veke

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Nauchi go na race. Prvo stavi ja rakata vo kafez i chekaj da se kachi. Taka sekoj den. Ako ne se kachi za 5 minuti, izvadi ja rakata.

9. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.279
    Да се пофалам дека после кастрацијата мачорчето ми е супер. Mногу е љубопитен, само се гали, игра и преде. До душа сеуште бара да излегува на тераса, со таа разлика што повеќе не мјаука. (y) (zilmer):dance:

На Papillon.Papi и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  10. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @stela22, @Papillon.Papi и јас имам папагалче, и можам да констатирам дека и тие си имаат некој карактер, најсериозно.
    Папагалчето кое го чувам сега е ептен весело, постојано пее, кога има галама е уште погласно, но е тотално недружељубиво. Пробував со таа техника, секој ден ставам рака во кафезот, му свиркам, но нема никаков ефект, еве веќе 2 години го чувам.
    Ама затоа, папагалчето кое го имав претходно, кое за жал почина, беше многу весело, мило, дружељубиво. Уште кога го зедов, а не верувам дека некој претходно го вежбал, излегуваше од кафез (иако не умееше да влезе само), застануваше на рака, сакаше да го чешкам, и не само јас, туку било кој. :)

11. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Пред некое време пишав дека земав улично кученце. Кученцето е добро,полека се привикнуваме ние на него и тоа на нас. :) Ги прими сите потребни вакцини,ампули,таблети за глисти и му ставивме чип.
    Супер се снаоѓаме со обврските околу него,освен со шетањето,со шетањето имаме проблем,затоа што кучето тегне и го гризе поводникот. Исто цело време собира ѓубре од земја или што и да најде и постојано морам да го пазам да не касне нешто,па да има некаков проблем. Ако може совет како да го научам да не зема од земја се и како да се шета на поводник без да влече.

12. Водолија

Водолија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    106
    Vejke tretiot zab i page na mojata kucka imam maltazerka i nogo mi e strav da ne i e doslo vremeto za da ja snema ja imam vejke 10 godini ;(;(;(;(;(;(

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Ми се чини 10 пати има напишано за ова во темата Дресирање на куче, ама ај за секој случај ќе кажам.

На прошетки носи награди. Секогаш кога ќе повлече, викни го и ако дојде и оди до тебе награди го.

Кучињата со мал раст живеат подолго од оние со голем раст. Некои достигнуваат до 20 години (една мешанка од териер која што живееше кај дедо ми достигна над 20 години (точно не знам колку беше стара зашто ја имавме кога беше возрасна) и знам дека на 18тата година почнаа сите заби да и паѓаат). Смени на поквалитетна храна со сениор формула. Гледај да има повеќе фосфор (1,5%) во составот. Најдобри суви храни во Македонија се Брит и Фармина (Н&Д).

На Водолија и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  14. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Надвор од темата
    @Papillon.Papi зошто се изгуби во темите за фотографија ? Ни фалиш таму !

На Papillon.Papi и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  15. huskyownerka

huskyownerka Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Nisto strasno :D smeni ja hranata i gotovo.. I jas bev taka isplasena pred nekolku meseci, imam dve kucenca od koi ednoto ima 16 godini i bez griza :D

На Водолија му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Водолија

Водолија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    106
    Благодарам на советот :)

17. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Девојчиња,да ме посоветувате од каде можам да купам/нарачам убава куќичка за куче? Каков материјал препорачувате? Која цена се отприлика? :)

18. Водолија

Водолија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    106
    Eve razgledi si na aliekspress ima od razni materijali i po razlicni ceni :)
    http://www.aliexpress.com/item/pet-...ets-kennels-bed-foldable/32263251749.html?s=p

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. piglet1

piglet1 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2015
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    19.683
    јас чувам хрчак,кафезот го чистам најчесто на 3дена,а го хранам со храна за глодари,но не ја сака,краставичката му е омилена.

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    @stela22 и @jovanovska94 , за тигриците, само многу љубо и трпение. Купете просо на гранче, во пет шоповите ги има и пробајте со нив да ги раните со рака. Прво гранчето од по далеку ќе го држите, па поблиску итн. Мора да се научат дека од вашите раце добиваат убави работи, а верувајте за просо на гранче душа даваат :D