Здраво на сите. После долг период на убедувања конечно земавме кученце дома. Старо е 50 дена и бидејќи никогаш не сум чувала куче за се сум потресена хаха. Прво ме загрижува дека многу спие. Ке трчне едвај и одма пак ке легне. Нормално ли е тоа? Му купив храна (за постари од 6 недели) по сугестиите што ги прочитав на форумов и му ја топам со вода ама пак некако ми е страв да не му е тврда. Ни мочка кај стигне, и го чистам со оцет викаат демек не мириса. Моите викаат демек треба да го удриш со весник ама мене ми е жал па му плескам одозгора и се повлекува, го носам кај што треба да мочка, ама џабе Али ако, знам дека му треба време да се навикне за тоа. Исто така, некој ме праша дали ке го кастрирам. Знам дека е мало ама што мислите за тоа? Фала ви однапред
Jas po taa taktika koga odev, nishto ne razbra mojava. Treba da mu stane navika, posle spienje ili jadenje, iznesi go vo dvor (ili na balkon na vesnik poslan) da zavrshi rabota. Nekoi uchat i do 1 godina. Mojava na 6-7 meseci razbra i sekogash koga saka nadvor, mi pokazhuva znaci, kako sednuvanje pred vrata i gledanje vo ochi. Koga kje stanam i kje i kazham "Aj, Beki, shetame" zastanuva i mavta so opashot, a potoa go "oblekuva" nejzinoto omileno lanche sama. (Jas go drzham rashireno i taa ja protnuva glavata) Koj brend hrana mu zema? Ako kutreto e so golem rast mu treba hrana so 38% proteini za da nema problemi so rastot ponatamu. Ako e malo, dovolno e 30% proteini. I gledaj da e visok procentot na vlakna, najdobro da e 10%. A, za spienje, sega site spiat. I jas mojata ja zemav vo leten period i mnogu spieshe. A spiechkite pozi i bea urnebesni. Sega zheshko im e i povekje se ladat so spienje na ladni plochki. I da, kutreto rasno e ili vdomivte?
Имам еден малку чуден проблем со мачорот, ми треба помош од искусните. Редовно си мочка во песокот, никогаш не направил беља надвор но почна да се мести чудно за мочање, го подига повеќе газот и прска директно на работ од легенот и дел на плочките па се тоа се слева надвор и можете да замислите... темелно го чистев тој дел да не му мириса, ама не помага. Ми мириса на мочка а не гледам од каде, кога ке ја подигнам кутијата со песок доле е локва. Инаку има една година, кастриран пред 3 месеци, се е ок со него. Давајте совет и решение, не смее да продолжи ова во навика.
Послав весник прв пат кај со отиде и го носам после секоја беља таму али џабе. Па приметив дека душка коа му се иде и го изнесувам на тераса ( живеам во стан ) и он само ке си легне и ништо. Прво влагање дома ке среди работа Да се пофалам денес прв пат отиде на тераса па ке видиме за понатака. Али затоа вечерта нема кај не отишол, лом имаше напраено Купив некоја фрискис ама некако не ја јаде, а и прочитав после дека не чинела па се мислам ориз да му варам со месо после. Некако уште не е навикнато на тврда храна изгледа. Инаку е ретривер и стварно спиечките пози му се урнебесни . Му земав легло вчера и спиеше со нозете внатре а цело тело надвор . Фала ти многу на помошта
@O.l.i.v.i.a Mu treba vreme, ti kazhav, do 1 godina mozhe da uchi. A friskies e edna od.najloshite dehidrati. Ne znam kolku mozhesh da troshish na dehidrati, no jas bi ti predlozhila Brit Care Puppy all breed ako mozhesh da si dozvolish da dadesh 3000 i neshto. Mojata ja hranev so takva kako mala, a i sega pochnav da i davam Brit care Junior. Superpremium hrana e, no ne e najsilna od toj brend. Kako i da e, podobra e od friskies, pedigree, pa i Royal canin. A, ako ne mozhesh da davash nad 3000 za hrana, mozhesh da narachash Husse Valp. Valp na Husse e najjakata formula i chini 2500 od 15kg vrekja. Mozhesh da narachash od facebook stranata na Husse (potpishani se Husse Macedonia) i sledniot den od narachkata, vrekjata ti e pred vrata. I ovaa hrana sum ja davala na mojata i ja jadeshe so slast. Ja obozhava, osobeno za toa shto ima pileshko. Ne e neshto najdobra, ama se pokazhaa odlichni rezultati kaj Beki. I kakov retriver e? Zlaten? Labrador? Ramnovlaknest?
Devojki utre ke si zemam novo kucence, pinc star e 1 mesec.. presladok e mnogu sum srekna, moze li nekoj da mi kaze sto otprilika bara toj normalno sekoe kucence bara nega i griza no dali e delikaten kako kuce ?
Гледам да му најдам нешто квалитетно а по маркетиве ужасен избор има. Ќе му земам ако не од таа храна бар дур е мало. Инаку е бел ретривер (златен ретривер). А некој предлог за “награди“ (кога за промена ќе ме послуша) или од истата храна да му давам?
Можеш да му смрзнуваш колачи од блендано јаболко, круша, праска со павлака помешано, а можеш и од истата храна (вака ја дресирав мојата). Награди од оние во пет шоп, особено оние што се во бои одбегнувај. По штетно нешто нема.
Истото што го пишувам моментално. Прочитај ги мислењата барем 10 страни уназад имаме милион пати пипувано за нега на куче (секаква раса). Важно е да почнеш да го социјализираш рано за да не биде агресивно кон други луѓе и кучиња потоа.
Ми е страв да му давам овошје да не му се јави течна столица, ама чим викаш добро е ќе пробам. А инаку ме плаши бидејки цело време столицата му има различна боја. Али утре ќе го носам на прва вакцина па ќе видиме...А многу ми лизга по пархетот и кај е несинхронизирано во одот се испокрши. Некој совет? Гледам да го пазам кога го трчам низ дома ама пак главчето лом го напраи, и кога легнува само се лизга. Може да му биде нешто? ...А дур ко карам, абе срце ми се кине
Бананите се препорачуваат ако има течна столица, а јаболките се најдобри антиоксиданси. Течна столица може да има ради промена на местото на живеење. Зошто сега првата вакцина? Не ја примило на 40 дена? Сега треба да се прочистува и на 2 месеца да се вакцинира повторно. После пак, недела дена пред вакцина апче за прочистување и на 3 месеци вакцина. Вакциниве се важни зашто штитат од заразни болести (штенечак, мачја шуга..) За да не се лизга, можеш да му земеш чорапчиња од џамбо, тие имаат гумички одоздола. Ако не го караш сега, после доцна ќе биде.
Да. Попречува на растот, а воедно и има ризик за рак на коски. Плус ќе има ризик од агресивност, плашливост, хиперактивност. Најдобро време за стелиризација е после првиот мензис. Фармина (N&D) е поквалитетна од било која формула на Ројал канин. А и за цената повеќе се исплати од Ројал зашто има над 30% протеини додека Ројал има над 20% протеини. Разгледај ги составите, ќе видиш за што зборувам. Патем, грејн фри е Фармина н&д, што ја прави полесно сварлива од Ројал. Ројал е трета класа дехидрат.
Фала многу само кажи ми конкретно Farmina top breader дали е добра бидејќи до сега јадеше само Ројал канин (германски овчар). Не се разбирам ич
Од team breeder најдобри формули се active plus, puppy i power. Power e најдобра од сите други формули на тим бридер со 32% протеини и над 20% масти, а папи и пауер се со 30% протеини, што се добри за кучиња со мал раст. За ГО најдобро е да даваш храна со 37/38% протеини ако е во раст. Така да ако се мислиш меѓу н&д и тим бридер, дефинитивно н&д.
Знам дека требаше да има вакцина, така и беше договорот со човекот од кај што го земав ама ете. А го однесов кај Диме во понеделникот и ми рекоа дека е многу мало само 1.5 кило имаше и се договоривме за утре. Не им се веруваше дека има 50 дена. Тогаш му дадоа 2ра таблета против глисти, па ми рекоа ако има пак во петок уште една. Ама нема како што гледам, претпоставувам се приметуваат тие. Сега го гледам малце поопуштено ми е, само гризе нешто по дома, а јас само трчам да не голтне нешто што не треба . Фала ти многу за сугестииве до сега стварно ме спаси.
Епа ако е мало давај му храна со повеќе протеини. Еве како што кажав погоре на Мими, можеш да му купуваш Farmina Team breeder Puppy, има голем процент протеини.
Devojki se razocarav kucencevo mi go donesoa i go staile u kutivce malo se stutkalo kutroto.. koa go izvadiv povrati i posle koa vidovme so tatko mi kucenceto ima rani, krlezi i bolvi.. prepuno e so paraziti..