Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Utre da go odnesete na vet, a sega dajte mu banana, medicinski jaglen (1apche) i varen oriz.

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Не знам каде да прашам, ми треба информација кој е најдобар ветеринар во Охрид

3. zoranah

zoranah Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2015
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Имам мали куценца на колко месеци треба да се вакцинираат ?

4. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Kaj Sampionce vo Kisela Voda ima napusteni dve mali kucenca. Ako moze nekoj neka gi zgrizi.

5. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    На 40 дена. Недела дена пред вакцината треба да се прочистат од глисти.

6. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Дечки, имам две прашања за вас. Од денес имам маче за милениче и иако е чувано дома, го пуштале да шета и во двор и сега има болви. Во пет-шоп ми препорачаа питроид прашок против болвите, бидејќи е мало за ампули и слично (има најмногу два месеци и нема ни кило, претпоставувам).

Прво прашање: Кога ќе го нанесам прашоков, колку би требало да стои? Неколку минути претпоставувам, но дали после треба да го избањам, затоа што во упатството пишува дека не смее да го проголта?

Второ прашање: Кога прв пат ќе смеам да го прочистам?

Инаку, ние планираме да го чуваме исклучиво дома, зашто надвор секакви мачки се мотаат.

Благодарам на одговорот. :)

7. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Мислиш на неопитроид? Тој не е отровен за топлокрвни животни и кога и' ставав на мојата мачка, не ја бањав потоа.

Прочистувањето иде според возраста.

На fallenangel и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  8. tanjacuci

tanjacuci Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    kade ima vo Skopje da se kupi bisonce, cena ,znam deka ima 6 vidovi na ,po vas koja e najdobra ,da ne pusta vlakna

9. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Зависи. Имаш малтезер како најефтина варијанта (но не и изложбени кучиња тука во Македонија) од Бишони, Бишон фризе е малце по скапа (над 300 евра се убавите примероци). Хаванезерите се поретки, а и Котон де тулеарите. Малите француски "лавови" мислам дека ги нема во Македонија, но има убави примероци во Русија, Унгарија, Полска чат пат и Чешка. Болоњезер мислам дека еднаш се продаваше по огласнициве. Бишоните имаат влакно кое непрестано расте, затоа и ги викаат кучиња кои не се митарат. Само што треба на секои 6 месеци (минимум) да го носиш на професионален грумер. Треба редовно да се расчешлува крзното за да се задржи ндговиот квалитет. Јас ако избирам помеѓу Бишоните, би избрала Бишон фризе, ради витканото крзно, а што повеќе виткано, толку помалку паѓа. Малтезерите не ми биле најомилени ради карактерот што го имаат. Не сум видела малтезер кој отишол нормално да игра со куче, или не испоџавкал некој/нешто за време на шетање. Ова си е мое мислење и искуство, се разбира.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. O.l.i.v.a

O.l.i.v.a Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    122
    Од кога можам да му давам суплементи и витамински додатоци на кученце? Моево е сега нешто над 2 месеци и ми гребе по ѕид. Викаат дека значело недостаток на калциум? Точно е тоа? Исто така ги јаде сувите листови од цвеќињата на балкон. Значи тоа нешто?

11. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Мојава секој втор ден повраќа. Јаде трева по двор и повраќа...
    Знам се случува понекогаш и немора да значи нешто страшно ама сега почна секој втор ден, еве веќе 3 пат и е од минатата недела... Да ја носам на ветеринар или да не паничам?
    Повраќа само трева, храната не ја повраќа.
    Бидејќи храна и давам само попладне кога ќе залади (зашто несака да јаде преку ден додека е жешко) обично насабајле пасе трева и повраќа.
    Моментално јаде само Ројал Канин medium adault за сензитивен дигестивен систем.
    :^)

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Chicken by-product meal, brewers rice, brown rice, corn gluten meal, chicken fat, brewers rice flour, wheat, natural flavors, dried beet pulp, fish oil, sodium silico aluminate, potassium chloride, vegetable oil, salt, fructooligosaccharides, calcium carbonate, hydrolyzed yeast, choline chloride, L-lysine, vitamins [DL-alpha tocopherol (source of vitamin E), L-ascorbyl-2-polyphosphate (source of vitamin C), biotin, D-calcium pantothenate, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), vitamin A acetate, niacin, thiamine mononitrate (vitamin B1), vitamin B12 supplement, riboflavin (vitamin B2), folic acid, vitamin D3 supplement], trace minerals (zinc proteinate, zinc oxide, ferrous sulfate, manganese proteinate, manganous oxide, copper sulfate, calcium iodate, sodium selenite, copper proteinate), rosemary extract, preserved with natural mixed tocopherols and citric acid.

@mims-89 болдираново е тоа што го има во најголем процент во дехидратот кое е несфарливо за кучешкиот дигестивен систем или воопшто непотребно за нив. За хранава само фрлаш пари, џабе пишува на предната страна од амбалажата дека е за осетлив желудник, кога состојките се катастрофа. Едно време кога ни снема Брит и мелено пилешко, моравме да земеме Ројал за Беки (како најквалитетна храна од сите во пет шопот) и исто така повраќаше. Кога можеш да си дозволиш 4000 да даваш за дехидрат, еве ќе ти дадам број од увозник на Брит да земеш за 3800 храна која има лесно сварливи состојки. Уште подобра варијанта ти е да идеш некој ден до Солун и да земеш Акана Греслендс, или поефтина варијанта Максима Грејнфри. Спореди ги состојките на овие дехидрати кои ти ги кажав со дехидратите на ројал и ќе видиш за што зборам.

За сега дај и' апче медицински јаглен, ако се повтори, уште еднаш дај и'. Кај Беки така се смири (а и она има многу осетлив желудник, да и' сменам исхрана од мелено пилешко на батаци, дијареа ќе има).

П.С. И секако, однеси ја на ветеринар да ја прегледа. Во горештиниве да повраќа може да биде смртоносно.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Полека заздравува и зараснува раната. Раната два пати дневно ја чистам со Хидроген и премачкувам со Бетадин и до сега не загнои иако е отворена и постојано си шета по паркчињава карши нас и се излежава таму. Дали на местово каде е зараснато ќе му порасне крзненцето или така ќе остане?? Јас и таму го премачкувам до бетадин.

Прикачени фајлови:

На fallenangel и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Ќе му заздрави и ќе му порасне ново крзно.

На srcence1607 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    2m3il9i.jpg
    Еве ги состојките од дехидратот сликовито прикажани.

16. RedRevolution

RedRevolution Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    3.454
    Цел живот сум со кучиња дома, моментално имам 3, а моја комшика има баш Бишон, исто така другарка ми има малтезер (кои божем не пуштаат воопшто влакна). Верувај, такво нешто, како куче што не пушта воопшто влакна, НЕ ПОСТОИ, освен оние кинеските голокожи, но да, постојат раси кои помалку пуштаат влакна. Таман работа кучето да не го менува крзното, па и на нас луѓето ни паѓа косата и ни расте нова. Ако стварно толку многу ти пречат влакната тогаш или не земај куче воопшто или спреми се да си чистиш секој ден или почесто и да го учиш кучето каде му е местото, што значи, не на кревет, не на гарнитура и не во кујна.

На Papillon.Papi и tanjacuci им се допаѓа ова.
  17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Се согласувам, но не во целост. Јас имам Ердел Териер, раса чие крзно е дебело и цврсто. Се митареше кога требаше да го менува бебешкото влакно (бебешкото влакно им е меко, затоа на 2-3 месеци се прави првото тримање), но кога физички созреа, нема ни влакно од неа. Се разбира, за да го задржам квалитетот на влакното скоро секој ден ја чешлам (ова го правам и ради горештиниве, зашто што позаплеткано крзно, толку ќе му биде пожешко на кучето), барем на секои два месеци ја кубам. Оштровлакнестите раси, за да имаат оштро влакно и крзно со текстура, мора да им се искубе мртвото, за да порасне новото влакно. Техниката за кубење во Македонија не е до толку позната. Може да се изведе со наменет нож, може и со камен за петици, а и со гола рака (најбезбеден начин според мене, нема шанси да се оштети или пресече влакното).

Е, сега, што ако НЕ го тримам кучето, туку го стрижам? Мртвото влакно останува, како што поминува времето, расте и се истенчува. Текстурата на крзното се губи и кучето ќе биде склоно на рак на кожа и многу други кожни инфекции, и најважно, во зима ќе се смрзнува ради тоа што дебелото влакно не го штити од водата, а водата му влегува во поткрзното (што не треба).

Така да голокожите раси на кучиња не се единстеви кои "не" се митарат.

18. temily

temily Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2015
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    201
    Дали може на куче со пасош и примени вакцини и се што е потребно, да се извади педигре после некое време или мора сега? Има 42 дена, родителите омаат педигре. Ако може некој да ми одговори

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Се земаат педигреата на родителите и вадиш експортно педигре, колку што знам. Само што треба да бидат родителите оценети со 3 минимум. Ако не се, а ти треба педигре, воопшто не земај кутре од тој човек. После ќе ти пишам некои одгледувачници кои имаат прекрасни примероци со шампионско потекло.

20. O.l.i.v.a

O.l.i.v.a Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    122
    Нормално ли е куче од два месеци да се митари премногу? Моево плус се чеша, а нема болви. Се сомневам да не е алергија или нешто...Приметив некоја црвена точка под муцката ама може бенка да му е, не ги разликувам баш. Го чешлав ама џабе пак му паѓаат премногу влакна.