Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    43.064
    Papi те читам и се мислам колку сум неупатена.Јас моето куче го шишам двапати налето, а преку зима го чешлам само и сега читам за ова тримење, што е тоа ќе можеш ли да ми објасниш.Моето го имаш видено на слика какво му е крзното, кадрво и меко.Јас сама си го шишам оти нема тука салони, а и се научив само со мене е мирен.Го чешлам со обична четка и чешел ама во план сум сега да порачам од она формуратор или како беше.Друго не знам што треба да му правам.Освен ова го хранам со домашно зготвена храна специјално за него месо, зеленчук и овошје, јајца варени кои ги јаде со лушпа, му ги чистиме ушите одвреме навреме и му ги кратиме ноктите, не ние туку ветеринар...апче за глисти, ампули и такви ствари и тоа е тоа, дали во нешто грешам или дали треба нешто дополнително да ме посоветуваш?
    Инаку сакав да ве прашам онака ми текна по колку време во денот го шетате вашето куче?
    Јас обично по 10-15 мин и еднаш во неделата цел ден сме надвор.Не знам дали му е малку шетање, ама тој обично ако се задржиме повеќе си се тегле накај дома, некако мрзлив е...и кога сме цел ден надвор во двор кај баба ми, тој не е разигран многу, побеснеува малце, си поигрува со кучето на дедо ми и после е мирен.Дома обавезно некаде приквечер побеснеува, и не закачка за да си играме и тоа трае некаде 10 мин, освен ако не е нешто многу интересно и толку.Се мислам да не му е нешто што е така пасивен или нормално е за некои кучиња.Не е многу ни млад, 4 год ама онака е здрав.

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Тримање е дотерување на крзното на кучето. Сега, има различни начини и техники на тримање. Една од нив е таа што моментално ја правиш-стрижење. Во лето не мора да го стрижеш толку често, само гледај цело време расплеткано да му биде крзното (секое сабајле со четка поминувај го). Супер го негуваш. Можеш да купиш апчиња пивски квасец од Зегин, многу се корисни за крзното, од утре почнувам да и' давам на Беки. Има и специјални за кучиња, ама овие поефтини се.

А, техникава на тримање што јас ја користам е само за кучиња со дебело, оштро влакно. Моментално не можам да сликнам, ама ќе ти покажам подоцна како функционира сето тоа.

Беки ја шетам секоја вечер низ населба, а од сабајле во маало. После прошетките ја пуштам во двор да трча. Може да не му се шета заради времето. Колку што му е доволно, толку, не го терај, доволно е зрел и знае колку сака и може.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @1209
    Сега имам повеќе време за да објаснувам. :D Се обидов да ги сликнам мртвите влакна, но заборавив дека ја истримав пред некој ден. (facepalm) Затоа ќе ти опишам.:$ Неквалитетното влакно најмногу се приметува ако е црно. Коренот на квалитетното влакно кај оштродлаките кучиња е иста боја како и целото влакно. Неквалитетното влакно има бел, избледен корен, кој само со кубење може да се извади. Ако не се искубе неквалитетното влакно, туку се исече, влакното се истенчува, текстурата на крзното се губи и бледа е бојата.

Е, сега има ножеви за тримање за тенко или дебело крзно. Ножевите кои се за тенко влакно обично ги користат за ушите и главата на оштродлаките кучиња, а поретко за раси кои имаат тенко влакно. Сепак мислам дека е подобро да го стрижеш, затоа што кубење не трпи секое куче. Дури и Ердели има кои не можат да го издржат кубењето. За среќа, мојава добро се држи, не ја боли. :D

А, сега прочитав подобро. И на Беки и' се дешава да и' се откачи некоја жичка и да побесне како ненормална. Ќе и' текне да трча и скока по сите кревети, каучи, па и масата за во дневна. И, да трчањето тогаш е посебно, тоест трча како да има феферонче во газот. :wasntme: И многу се закача, а ако и' станам, трча најбрзо и најлудо што може. А, кога трча во двор, прво 10 минути си ги растегнува нозете со трчање, после ја заигрувам со гумена играчка Мики маус. По некое време ќе земе аеробик да вежба со една аеробик топка што ни сто во двор. Најди му занимација, ваљда му здосадува. Можеш да го дресираш нови трикови, да му фрлаш играчка и да ти ја носи, да се тегнете со играчка....

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Водолија

Водолија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    106
    Moeto kuce kasle i isfrla celi slajmovi ... ima li nekoj iskustvo sto da napravam

5. Leo83

Leo83 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    22
    Однеси го на ветеринар, дома неможеш да му помогнеш

6. Водолија

Водолија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    106
    Ja odnesov denes prima 3 inekcii i mi povrati pela ligava tecnost valda za arno e go vadi virusot .. ke ja nosam uste 4 pati se nadavam deka ke bide dobro

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.522
    ist problem(krajnici)..ama nie go nosevme skoro30 dena na terapija ama ne se plasi zosto mojot zakacil i hepatit edvaj izvlece ziva glava ..fala bogu :D i duri sum tuka da prasam...dali nekoj od vas ima iskustvo so alergii i sto da mu stavam ili davam na kucevo...zosto se cesa nenormalno....inaku nema ni krlezi ni bolvi proveren mi e i plus ima i. uste protektor i remce protiv bubacki....a i uste nesto...vcera duri go galev zaprimetiv zagrudcena krv na mestoto kade sto mu e mikrocipot...i ima mala ranicka go iscistiv so alkohol go srediv ama mi e da ne ima nekoj problem zosto kaj sto mu go stavav mi rekoa deka moznosta e mala teloto da ne go prifati mikrocipot i da se trudi da go isfrli istiot ama. moevo kuce e tolku malerozno sto moznosta od nesto da e 0000,01% toj sigurno ke go strefi toa :lol:

Последна измена: 19 август 2015
  8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Одете и скенирајте го, за секој случај.

За алергии, кучето може да бкде алергично и на огрлицата. Има зацевенето место на вратот? Тогаш може да е од огрлицата. Ако му паѓаат влакната многу, може да е алергичен на храната, нека испита ветеринарот. За тоа време, можете да му земете хипоалергена храна. Ако точно памтам, ти живееше во странство, па имаш поголем избор за квалитетни храни. Тука во Македонија една и единствена најквалитетна имаме - Брит. Безглутенска, без житарици воопшто, 70% месо и 30% овошје и зеленчук.

Како и да е, пробарај, кажи ми за која си се одлучила и ќе ти кажам дали е квалитетна.

Брендови кои се врв се Оријен и Акана. Акана е поефтина верзија од Оријен, но начинот на кој се третирани состојките е (y)(y)(y)(y)(y)

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Divine91

Divine91 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Кучето премногу ми се чеша и го однесов на ветеринар ми дадоја ампула е неостомосан ми рекоја да ја растворам во кило и пол вода и сега не сватив дали да го искапам или да го испрскам со то шо ке ми остани по 5 дена пак... ке можи некој да ми помогни околу дилемата дали да го искапам и да го исплакнам или само да го испрскам и да се исуши и ми предложија да му давам антиалергена храна некој период зедов од натурал треинер мислам така се вика :) btw Нема болви, ни крлежи прво то ми падна на памет.

10. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    @Papillon.Papi,која цена е храната Брит и од каде ја купуваш?

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Jas ja zemam od uvoznikot, a vo pet shop ja ima za 4500-5000 (ako tochno pamtam, cenata zaviseshe od formulata).

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    Девојки, помош!
    Имам женско кученце 2, 5 години старо и досега го немам парено.
    Сега му е периодот и утре треба да ја носам на парење, меѓутоа ова ми е прво куче и врска немам што како.. По интернет се изначитав се и сешто па би ве замолила некој да ми каже некоја корисна информација. За возврат треба да и дадам кученце на луѓето со чие кученце ќе ја париме или да и платам, како оди таа работа?

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Прво, ако е расно, треба да има педигре, оценета со минимум 3 и да имате потврда за парење извадено. Кучките се плодни меѓу 9тиот и 13тиот ден од менструалниот циклус, па треба да имате направено тест за овулација, за да потврдите дека е спремна да се оплоди. Останатото тие сами си го прават.

14. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    Се работи за малтезер, но немаме извадено педигре (кога ја зедов не ми беше важно дали има педигре) и утре ќе и биде 12ти ден од циклусот

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Знаеш дека има шанси да ја спариш со куче чии родители се и нејзините? Не разбирам како можете го парите кучето, а притоа не знаете кои се родителите на кучето со кое што ќе го парите. Потоа, дали ќе искочат убави примероци, може и генетска болест да имаат понатаму. Јас искрено, ако земам куче без педигре, ќе го кастрирам. Љубител сум на кучешките раси и сакам да има повеќе примероци кои го исполнуваат стандардот на нивната раса.

16. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    Не, нема шанси да го спарам со куче нејзин родител и незнам по што заклучи дека не и ги знам родителите.
    Побарав помош а не некој да ме критикува. Според тебе кучињата кои немаат педигре не заслужуваат да се размножуваат?

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    А ги знаеш предците на кучето со кое ќе ја париш? Да, јас сум против парење на кучиња без педигре, зашто:
    1. Кучето нема оцена за изглед, што е еден минус повеќе за карактеристиките на расата
    2. Инцест
    3. Нема потврда за парење од КСМ на кучињата што значи нема гаранција дека кутрињата ќе ги имаат карактеристиките на нивната раса.
    4. Нема никакво знаење од страна на сопственикот, прво за стандардот за расата, па за избегнување на мааните на леглото, со тоа што ќе ги знаеш мааните на родителите (недоволен стоп, преголема висина и килажа, неубава поставеност на нозе, глава, уши, опаш).

18. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    Во ред, тоа е твое мислење. Јас кученцето си го зедов исклучиво за да го сакам а не да го носам по изложби или да профитирам со тоа што ке ги продавам малите кученца, не ми е битен ни изгледот ни оцената

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Тогаш зошто ја париш?

20. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    Затоа што за разлика од твоето мислење, јас не мислам дека само заради тоа што нема педигре треба да ја осудам да не биде мајка

На srcence1607 и Divine91 им се допаѓа ова.