Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Ај да не пишувам во темата за мачки ќе пишувам тука :) Погоре пишав дека имав две мачиња- братчиња, меѓутоа едното умре. Другово ми е тажно, неактивно, малку може да си поигра и гледа тажно со очињата. Татко ми ми рече нормално, никогаш не било само од кога се родија беа нонстоп со братчето, ама ми рече нема долго да трае и ќе се навикне нема да му се случи ништо. Сакам да земам друго маче ама незнам ова како ќе го прифате. Страв ми е да не го тепа, и слично. Незнам ни на која возраст да земам. Некој ми вика поголемо некој ми вика помало за да може да го прифати побрзо. Многу ми е жал цело време тажно ме гледа а неможам јас цело време да си играм со него, а од понеделник и на работа почнувам па цел ден треба само да биде. Искуства некој има ли со новодојдено маче во домот и како било прифатено. Мачорчето ми е старо околу 6 месеци

2. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.479
    Девојки од утрово мачево ми е некако чудно, омалаксано, одбива да игра, само спие и нејќе да јаде едвај малку касна од рака...било ли вашето милениче во ваква ситуација? Ако нема подобрување до утре ќе одиме на ветеринар :(

3. petko1

petko1 Нов член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    значи вака...
    Кучево последниве недела-две стана агресивно. Према странци, према тие што не ги знае.
    И во двор кога е, се залетува кога поминува некој за него непознат по улица, иако не е блиску тој што поминува, и го лае доста агресивно...деца не, само возрасни...порано лаеше многу ретко на пр. 1 од 10 што ќе поминат и тоа онака еднаш-два пати кратко, а сега скоро секој го лае и тоа доста...
    И коа го шетам, ако помине некој поред мене или него, се наведнува и му скока, а ако стојам со него на улица и помине некој п(о)ред нас, му лае (кратко, 2-3 пати).
    Старо е 16 месеци, досега беше многу мирно, на пр. кучиња му ржат тоа цивка по нив, према други кучиња никогаш не бил агресивен она прв да залае/заржи, со деца си игра, и по тие луѓе што ги знае цивка по нив коа ќе поминат и се тегне, на ветеринар трча за да влезе внатре, итн...
    Од толку мирно и дружељубиво, наеднаш дојде до тоа да ми е страв да го шетам...:worried:
    Совет?
    :(

4. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Vo dvor go chuvash? Dozhivealo trauma od nekoj vozrasen vo skoro vreme? Najdobro e da pochnesh da go dresirash so profesionalen dreser. Ili ako ne mozhesh da si go dozvolish toa, pochesto neka bide vo kontakt so lugje. Na pochetok so maska, pa ako se smiri po odreden period, ne mu stavaj. Ne mu davaj da se doblizhuva do lugje na pochetok, samo shetajte. Ne davaj mnogu da go galat isto taka. Mene mi lichi na trauma ova, no konsultiraj se so strjchno lice za potochno da ti kazhe.

На petko1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. petko1

petko1 Нов член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    У двор е цело време...никогаш не бил врзан, си трчка околу куќа, напред-назад....ама не му се седи сам кога нема никој со него надвор (а скоро цел ден има некој дали јас/ брат ми/ чичко ми/ татко ми/ дедо ми, комшиите доаѓаат да си играат стално,...) па влегува внатре по дома одвреме-навреме ама знае дека на пр. не смее да се качува (да спие) по кревети, итн...
    Со маска го шетам иначе цело време, уште помало коа беше, прво имаше пластична ама почна да му го гребе носот (не му беше тесна ама на пр. ќе се наведне да помириса нешто па ја набиваше), па сега има една платнена ''Trixie''....
    за траума...не сум видел никој да му направи нешто лошо...АМА пред , па има месец, може месец и пол еден ден го гледам не може да седне ќе проба па ќе стане коа глеам опашкате му беше отечена малку горе кај почетокот, отокот брзо му спласна не му ја бандажиравме и му остана така малку како прекршена ама функционална му е и нагоре ја крева и лево-десно ја мавта...е сега ја мислев дека ја удрил негде зашто стално не гледа кај иде коа трча, главата сто пати ја има испомавано досега така...ама можно е и некој да го удрил...

6. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Како е сега? Го однесе на ветеринар?

7. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Супер е таа платнената, и јас имам за мојата таква (ма да не ја користиме многу, зашто ја знам дека на мравка не би стапнала).
    Викаш цело време има „надзор“ така да помали се шансите за тоа дека имало траума. За сега, прави како што ти кажав, почесто носи го на места каде што има народ и држи го во твоја близина.
    Прочитај го текстов, особено вториот параграф, може ќе најдеш објаснување зошто кучето почнало да напаѓа.
    https://www.cesarsway.com/dog-behavior/biting/when-dogs-attack

На petko1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Divine91

Divine91 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Luge pomagajate, neznam poke so da napram.. Kuceto mi ima problem so analnite zlezdi, vet. ni rece za da go sredime izmetot da bidi cvrt odreden period da bidi na dehidrirana hrana.. probav so royal canin, eukanuba, najmnogu ja saka natural trainer, nekni ni stigna i Husse optimalmini .. Husse neki da ja namirisa isto kako i RC i Eukanubata... Problemot e vo to so i od dehidriranata hrana ima mek izmet, deenes od Husse beshe kako da ima i diareja .. Od Natural trainer-ot isto e mek a go koristevme skoro 1 mesec.. Poke neznam so da pram i na koj nacin da go hranam.isto mnogu mi e oslaben od so go odbiva dehidratot.. Ete denes cel den shetame i nikako neki da jadi od dehidratot.. :/

9. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Probaj so grain free hrana. Na Brit Carnilove liniite site se grain free. Hranive shto si mu gi davala ne se neshto najdobri. Dobri se ne deka ne, ama ima mnogu podobri. Brit e podobar brend shto go ima vo Makedonija. Vo solun najblisku imash Orijen i Akana koi se podobri od Brit. Akana ne e tolku dobra kolku orijen, no od ist pdoizvoditel se i e poeftina.

10. Divine91

Divine91 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Vo mojata mila Bitola nema ama bash nisto od hranite so mi kazvas deka se grain free segde imam pobarano i nigde nema mnogu im bile skapi za da gi nabavat.. sega mi predlozija da se prefrlam na raw food .. samo neznam bash dali e dobra idea da se prefrlam na toj nacin na ishrana . zivo meso sepak.. bakteri.. I ako odlucam da se prefrlime na toj nacin na ishrana.. koski treba sekoj den da se davat ? of of neznam i jas poke so da pram.. zal mi e mi se maci kuceto.. A vo momentot nemam moznost da odam do grcija ili nadvor od bt

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Имаат страна на фб Brit Care Macedonia, прашај ги, би требало да праќаат по карго.

За сирова исхрана не сум размислувала. Но, ќе ти пратам по ЛП линкови од форуми на кои има буквално сѐ за сирова исхрана. Јас не ѝ давам сирово на мојата зашто не ми се ризикува. Знам дека сирова исхрана подразбира живи џигери, срциња, рскавци. И многу ќе му смрди здивот на кучето, но магдоносот тука помага. Баш на форумиве има пишано во кои количини треба да се даваат сите внатрешни органи.

12. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Во кој пет шоп да барам кабаница за куче? Од онаков материјал што не пропушта вода ми треба и некоја практична за облекување-соблекување.

13. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.479
    Се извинувам за задоцнетиот одговор. Мачето е добро, било само малку настинато, ветеринарот му стави некоја инекција и за ден-два беше како ново :)

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Divine91

Divine91 Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Denes poracav od Brit CarniLove hrana edna od North sea fish i edna Pileska :) 1.5 kg i ako gi jadi idam i te castam :D

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Супер одлука!

А, за аналните жлезди, моментално и ние имаме проблем. Ја мачкам со флогоцид 2 пати дневно. Ѝ нанесувам 1,5 до 2 мл. За сега со домашно приготвена храна и палента/варен компир се исхранува, а планирам да ѝ земам или Профајн или Нахос или Хусе (ние одлични резултати имавме од Хусе). Би ѝ земала Брит Карнилав, но многу трошоци би ни дошле.

Наскоро Брит Кеар Папи ќе биде втора храна со најдобри состојки во Македонија. Брит ќе увезат Карнилав со лосос и мисирка и видете го составот само!
    Composition: salmon meal (25%), turkey meal (20%), yellow peas (18%), chicken fat (protected tocopherols, 9%), salmon protein, 6%), hydrolyzed chicken proteins (5%), tapioca starch ( 5%), apples (3%), chicken liver (3%), salmon oil (2%), carrots (1%), linseed (1%), chick peas (1%), hydrolyzed shells of crustaceans (source of glucosamine, 0.031%), extract of cartilage (source of chondroitin, 0.019%), brewer's yeast (source of mannan-oligosaccharides, 0.018%), root of chicory (source of fructo-oligosaccharides, 0.012%), yucca schidigera (0.011%), seaweed ( 0.01%), psyllium (0.01%), thyme (0.01%), rosemary (0.01%), oregano (0.01%), cranberry (0.0008%), blueberries (0, 0,008%), raspberries (0.0008%).

Сѐ е што е кажано е опишано во проценти. Лошо е ако се дава на кутриња со бело или црно влакно зашто можат да имаат портокалови/црвени влакна од морковот.

Но, видете ги процентите на протеините, калциумот, влакната и фосфорот:
    Quality characteristics: Protein 38%, water 10%, crude oils and fats 16%, crude ash 7.8%, crude fiber 2.5%, 1.3% calcium, 1% phosphorus, vitamin A 20,000 IU / kg Vitamin D3 1,500 IU / kg vitamin E (alpha-tocopherol) 400 mg / kg, zinc (including organic component) 85 mg / kg, 70 mg iron / kg Manganese 35 mg / kg, 0.65 mg of iodine / kg Copper 15 mg / kg selenium (including organics) 0.25 mg / kg.

Ова е храна со правилно избалансирани состојки за кутре со голем раст!

Последна измена: 17 октомври 2015
    На Divine91, SnowDOG и 1209 им се допаѓа ова.
  16. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    391
    Имам маче 5 месеци и денеска беше како омалаксано, првин си мислев го мрзи, не му се јади. Ама не беше тоа, цел ден не јади, има тажен поглед и само лежи. Многу се исплашив. Шо можи да му е?

17. macovska

macovska Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2014
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    203
    можии е настинато носи го на ветеринар за ако треба да прими терапија

На elenaeli22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. macovska

macovska Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2014
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    203
    за професионален дресер да ти кажам нешто, на другарка моја гооднесоа кучето и он ја удрил по главата кога ја тренирал и учел. Се беше во ред 2 год кога наеднаш почна да има некакви напади па за на крај епилептични напади и за една една умре кучето.
    Ветеринарот и кажа дека некогаш и безначајно удирање по глава на кучето може да предизвика појава на с... некако се викаше болеста. Затоа на ветеринар најпмаетно. И тоа можеш во Малинка вет кај Каточка се наоѓа ако сакаш повеќе информации пиши ми порака.

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Zatoa treba da se pazi kaj koj se nosj kucheto. Dreser ako dresira bez kliker I nagradi ne e profesionalen.

На SnowDOG му/ѝ се допаѓа ова.
  20. emet

emet Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    sakam da mi pomogne nekoj ako znae
    mojata macka e stara ja cuvam 15 godini veke 4 meseca nesaka nisto da jade i samo spie i voda pie neznam sto da i dadam dali treba da im dadat vitaminski inekcii ili neznam sto drugo/...